Οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης αυξήθηκαν απότομα την Πέμπτη, αφού τα στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε στη Γαλλία και τη Γερμανία τον Δεκέμβριο και ότι η ύφεση του ιδιωτικού τομέα στη ζώνη του ευρώ ήταν μικρότερη από ό,τι πιστεύεται.

Ομόλογα: Πτώση στις αποδόσεις στην ευρωζώνη – Κάτω από 3% το ελληνικό 10ετές

Τα στοιχεία της Πέμπτης έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στη Γαλλία αυξήθηκε ελαφρώς τον Δεκέμβριο, με τον ετήσιο ρυθμό να διαμορφώνεται στο 4,1%, έναντι 3,9% τον Νοέμβριο. Ο πληθωρισμός στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία του μπλοκ, σκαρφάλωσε στο 3,8% από 2,3%.

Η άνοδος του πληθωρισμού στη Γερμανία οφειλόταν στις επιδράσεις που προέκυψαν από τα μέτρα ελάφρυνσης στον τομέα της ενέργειας για το φυσικό αέριο και την τηλεθέρμανση του περασμένου Δεκεμβρίου, ανέφερε η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία.

Απότομη αύξηση

Οι αποδόσεις, οι οποίες κινούνται αντιστρόφως ανάλογα με τις τιμές, είχαν βρεθεί υπό διαπραγμάτευση περίπου 3 ή 4 μονάδες βάσης (bps) χαμηλότερα στις πρώτες ευρωπαϊκές συναλλαγές, όμως η πορεία τους ανεστράφη κατά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων, το πρωί της Πέμπτης.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου, που αποτελεί σημείο αναφοράς για την ευρωζώνη, αυξήθηκε έως και 12 μονάδες βάσης στο 2,14%, το υψηλότερο επίπεδο από τις 15 Δεκεμβρίου. Την περασμένη εβδομάδα έπιασε χαμηλό ενός έτους στο 1,896%.

«Το αφήγημα ότι ο πληθωρισμός έχει φύγει και δεν θα επιστρέψει, δεν ήταν ποτέ αλήθεια και ίσως οι άνθρωποι απλώς αρχίζουν να το αποδέχονται», δήλωσε ο Michael Weidner, συν-επικεφαλής του παγκόσμιου τμήματος σταθερού εισοδήματος της Lazard Asset Management. «Περιμένουμε μια μικρή μέση αντιστροφή και ότι οι αποδόσεις θα πρέπει να αυξηθούν».

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γαλλίας ήταν τελευταία 10 μονάδες βάσης υψηλότερη στο 2,655%, από το χαμηλό 11 μηνών του 2,395% που είχε αγγίξει την περασμένη εβδομάδα.

Σταθερές οι εκτιμήσεις για στασιμότητα

Ο σύνθετος δείκτης προμηθειών της HCOB, ένας δείκτης που βασίζεται σε έρευνα για την οικονομική κατάσταση της ευρωζώνης, αναθεωρήθηκε προς τα πάνω για τον Δεκέμβριο στο 47,6, αλλά παρέμεινε κάτω από το όριο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Ο Adrian Prettejohn, οικονομολόγος για την Ευρώπη στην Capital Economics, δήλωσε ότι τα στοιχεία δεν αλλάζουν ουσιαστικά την αφήγηση γύρω από την οικονομία και τον πληθωρισμό.

«Αναμένουμε ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα παραμείνει στάσιμη κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, με αργή μόνο ανάκαμψη στη συνέχεια. Και πιστεύουμε ότι ο πληθωρισμός θα τείνει προς το 2% μέχρι τα μέσα του έτους», δήλωσε.

Αντιστροφή της εικόνας

Όπως υπογραμμίζει το Reuters, οι αποδόσεις των παγκόσμιων ομολόγων έπεσαν κατακόρυφα τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, καθώς ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ και την Ευρώπη επιβραδύνθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο και οι κεντρικές τράπεζες σηματοδότησαν ότι ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων τους έχει σχεδόν σίγουρα τελειώσει. Αυτό έκανε τους επενδυτές να ποντάρουν σε μεγάλες μειώσεις επιτοκίων το επόμενο έτος.

Ωστόσο, οι αποδόσεις αυξήθηκαν το νέο έτος, καθώς οι αγορές τροποποίησαν αυτά τα στοιχήματα για μείωση των επιτοκίων και υιοθέτησαν έναν πιο προσεκτικό τόνο, καθώς αντιμετωπίζουν ένα «γεμάτο» οικονομικό ημερολόγιο.

Η απόδοση των διετών ομολόγων της Γερμανίας, η οποία είναι ευαίσθητη στις προσδοκίες για τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αυξήθηκε τελευταία κατά 10 μονάδες βάσης στο 2,511%.

Τα πρακτικά της Fed

Στο μεταξύ τα πρακτικά της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ τον Δεκέμβριο, που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη, έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι ξεκίνησαν συζήτηση σχετικά με τις μειώσεις των επιτοκίων, με ορισμένους να εκφράζουν φόβους για το πόσο καιρό μπορεί να αντέξει η οικονομία το σημερινό υψηλό κόστος δανεισμού.

Τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη για την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ έδειξαν ότι οι κενές θέσεις εργασίας και ο αριθμός των ατόμων που παραιτούνται μειώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων περίπου τριών ετών, αν και ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας μειώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο την περασμένη εβδομάδα, όπως έδειξαν τα στοιχεία την Πέμπτη, διαμορφώνοντας μια μικτή εικόνα για την αγορά εργασίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή