«Καταφέραμε να δημιουργήσουμε τις βάσεις για ένα καλύτερο εργασιακό αύριο και ενός δικαιότερου ασφαλιστικού συστήματος». Αυτό επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας κάνοντας τον απολογισμό έργου στη διάρκεια της θητείας του υπουργού ‘Αδωνι Γεωργιάδη.

Τονίζεται ακόμα ότι στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σχεδιάστηκε και εφαρμόστηκε στη διάρκεικα των έξι μηνών, μία αποτελεσματική στρατηγική προκειμένου να «θωρακιστεί» η αγορά εργασίας και να δοθούν λύσεις σε χρόνια ασφαλιστικά προβλήματα.

Άδωνις Γεωργιάδης: Το «ξεπάγωμα» των τριετιών μετά από 12 χρόνια φέρνει αύξηση εισοδημάτων

Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά στο εργασιακό νομοσχέδιο (N. 5053/2023), με το οποίο , όπως τονίζεται, δημιουργήθηκε ένα πλέγμα προστασίας για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίστηκαν χρόνιες στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας, ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα τα γραφειοκρατικά και διοικητικά βάρη. Πιο αναλυτικά, γίνεται αναφορά

στην καταχρηστική εργοδοτική πρακτική των πολύμηνων και πολυετών δοκιμαστικών συμβάσεων.

στη νομιμοποιήση της εργασία σε περισσότερους του ενός εργοδότη για ό,τι αυτό σημαίνει για την αύξηση των εισοδημάτων των εργαζομένων.

στην αντιμετωπίση του πρόβληματος της μη προβλέψιμης εργασίας μέσω των συμβάσεων κατά παραγγελία.

στη θεσπίση ασφυκτικών κανόνων και πρόστιμων για την πάταξη της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας.

στην παροχή κίνητρων στις επιχειρήσεις που εφαρμόζουν την ψηφιακή κάρτα εργασίας μειώνοντας το υπέρμετρο διοικητικό βάρος για αυτές.

στα εγκαίνια της πλατφόρμας «REBRAIN GREECE», ενός μηχανισμού ενίσχυσης και διασύνδεσης των εργαζομένων, οι οποίοι διαμένουν εντός και εκτός Ελλάδος, με θέσεις εργασίας σε επαγγέλματα υψηλών δεξιοτήτων.

στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων για την προστασία των εργαζομένων σε περιόδους ακραίων καιρικών φαινομένων όπως για τις υπηρεσίες delivery, ενώ με συγκεκριμένη νομοθετική διάταξη λάβαμε μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.

«Οι παρεμβάσεις και οι μεταρρυθμίσεις μας ήταν καίριες και είχαν άμεσα αποτελέσματα και στην αγορά εργασίας , τονίζει ο κ.Γεωργιάδης και πρόσθέτει ότι «Επί θητείας μου, αυξήθηκαν οι έλεγχοι της Επιθεώρησης Εργασίας και ξεπεράσαμε τη στοχοθεσία για τους ετήσιους ελέγχους εντός του 2023. Ο στόχος ήταν για 67.000 ελέγχους και τελικά ξεπεράσαμε τις 72.000.

Βεβαιώθηκαν και πληρώθηκαν χιλιάδες πρόστιμα σε παραβατικές επιχειρήσεις ενώ από τις σημαντικότερες στιγμές της θητείας μου ήταν η πτώση της ανεργίας κάτω του 10% που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ από το 2009.»

Τριετίες

Η μεγαλύτερη πρωτοβουλία μας ήταν το «ξεπάγωμα» των τριετιών και κάθε επιδόματος προϋπηρεσίας που παρέμεναν σε αναστολή από τον Φεβρουάριο του 2012. Η ρύθμιση αυτή υπολογίζεται ότι θα ωφελήσει άμεσα 100.000 εργαζόμενους που θα δουν αύξηση στους μισθούς τους εντός του 2024.

Αλλά και στον τομέα της ασφάλισης καταφέραμε πάρα πολλά με σημαντικότερο τη μείωση των εκκρεμών συντάξεων από τις 35.000 στις 24.000 (-30%), ενώ ταυτόχρονα μειώσαμε σε αριθμό και τις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις από 65.000 τον Ιούλιο του 2023 στις σημερινές 30.000 (-55%).

Με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο (Ν. 5078/2023) που ψηφίσαμε πριν από λίγες εβδομάδες, δώσαμε λύση σε πολλά ζητήματα που αφορούσαν συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά θέματα. Πιο συγκεκριμένα,

· Δώσαμε τη δυνατότητα στους συνταξιούχους που θέλουν να εργάζονται, να το κάνουν χωρίς να περικόπτεται το 30% της σύνταξης τους. Ήδη 50.000 εργαζόμενοι συνταξιούχοι είδαν αύξηση 30% στη σύνταξή τους στο τέλος του 2023

· Απλοποιήσαμε τις διαδικασίες σύστασης των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης μέσω θέσπισης κανόνων χρηστής διακυβέρνησης, για την επίτευξη καλύτερων αποδόσεων και την αύξηση της εμπιστοσύνης των ασφαλισμένων

· Για πρώτη φορά οι δικαιούχοι συντάξεων αναπηρίας μπορούν να εργάζονται χωρίς όρους και προϋποθέσεις και χωρίς καμία περικοπή της συντάξεως τους. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΣΑμεΑ κ. Βαρδακαστάνη, είναι η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση υπέρ των ατόμων με αναπηρία τα τελευταία 30 χρόνια

· Επεκτείναμε την 9μηνη παροχή προστασίας της μητρότητας στις ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες, ενισχύοντας τη δημογραφική πολιτική

· Δώσαμε τη δυνατότητα να πάρουν σύνταξη όσοι έχουν οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία μέσω της αύξησης του ορίου για τους ελεύθερους επαγγελματίες από τις 20.000 στις 30.000 και για τους αγρότες από τις 6.000 στις 10.000

· Αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα της χρόνιας αναμονής για χορήγηση επικουρικών συντάξεων σε ασφαλισμένους. Με αυτή μας τη ρύθμιση 11.000 αιτήματα συνταξιοδότησης που βρίσκονταν σε αναμονή για τουλάχιστον 2 χρόνια, εκκαθαρίστηκαν αυτόματα την επόμενη μέρα της ψήφισης του νομοσχεδίου

Νόμιμη εργασία για 30.000 παράνομους μετανάστες

· Συνεχίσαμε την παροχή του επιδόματος προσωπικής διαφοράς το οποίο έλαβαν 730.550 συνταξιούχοι λίγο πριν τα Χριστούγεννα

· Δίνουμε τη δυνατότητα σε 30.000 παράνομους μετανάστες που ζουν στη χώρα μας για περισσότερο από τρία χρόνια, να εργαστούν με νόμιμες διαδικασίες και να πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές στον e-ΕΦΚΑ.

Ο κ Γεωργιάδης υπογραμμίζει ακόμη ότι εγκαινιάστηκε, με στόχο την περαιτέρω μείωση των εκκρεμών συντάξεων, η έναρξη της πιλοτικής διαδικασίας ενημέρωσης ασφαλισμένων του e-ΕΦΚΑ σχετικά με το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα και την υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης.

«Τέλος, στόχος μας στο Ταμείο Ανάκαμψης για το 2023 στο μεσοπρόθεσμο ήταν 303.800.000. Εκταμιεύτηκαν πληρωμές 299.329.568 ευρώ, δηλαδή φτάσαμε στο 98,5%.

Επίσης, ήδη έχουν υπογραφεί εντός του 2023 και θα εκταμιευτούν τις πρώτες ημέρες του 2024, ακόμα 14,5 εκατ. ευρώ. Το υπουργείο Εργασίας είναι μέσα στα πέντε πρώτα υπουργεία τόσο σε ποσοστό απορρόφησης πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης όσο και σε απόλυτα ποσά.

Αξιοποιούμε όλους τους διαθέσιμους ευρωπαϊκούς πόρους προς όφελος των Ελλήνων πολιτών προχωρώντας επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις στον εκσυγχρονισμό της αγοράς εργασίας, στην κατάρτιση και βελτίωση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού και στην αναβάθμιση της εξυπηρέτησης των συμπολιτών μας από το ασφαλιστικό σύστημα.»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax