Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των Γερμανών αγροτών ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης συνασπισμού να καταργήσει βασικές φορολοαπαλλαγές για τους αγρότες, όπως αυτη για το πετρέλαιο κίνησης. Δεκάδες διαμαρτυρόμενοι εμπόδισαν τον αντικαγκελάριο Ρόμπερτ Χάμπεκ να κατέβει απο το πλοίο κατα την επιστροφή του απο τις διακοπές σε νησί της Βόρειας Θάλασσας.

Τα κυβερνητικά σχέδια προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις των αγροτών,  οδηγώντας σε μεγάλες διαμαρτυρίες.  Χθες οι αγρότες οργανώθηκαν αυθόρμητα μέσω ομάδων στο Facebook και έσπευσαν στο λιμάνι του Schlüttsiel στο Schleswig-Holstein όπου περίμεναν τον αντικαγκελάριο Habeck για να  διαμαρτυρηθούν.

Γερμανία: Οι δέκα προκλήσεις του 2024 για την οικονομία

Οι αγρότες μπλόκαραν την αποβάθρα του πλοίου αλλα η ναυτιλιακή εταιρία υποστηριζει πως «Το πλοίο στο λιμάνι Schlüttsiel με επιβαίνοντα τον αντικαγκελάριο Robert Habeck (Πράσινοι) παραλίγο να καταληφθεί από διαδηλωτές το βράδυ της Πέμπτης (..) γεγονός που «απέτρεψε ο καπετάνιος την τελευταία στιγμή».

Οπως αναφέρει η DW ο Χάμπεκ αναγκάστηκε τελικά να επιστρέψει στο νησί Χάλλιγκ Χούγκε στα ανοικτά των βόρειων ακτών της Γερμανίας και στη συνέχεια να πάρει άλλο πλοίο για να επιστρέψει στην ηπειρωτική χώρα. Αυτό ακολούθησε μια αντιπαράθεση περίπου δύο ωρών στην αποβάθρα στο Schlüttsiel, δήλωσε η αστυνομία το πρωί της Παρασκευής.

«Η κατάσταση στο σημείο ήταν έντονη, πράγμα που σημαίνει ότι δεν κατέστη δυνατό να γίνει εφικτός ο διάλογος μεταξύ του κ. Χάμπεκ και των ηγετών της διαμαρτυρίας και εξαιτίας αυτού το πλοίο αναχώρησε και πάλι», ανέφερε η αστυνομία. «Από τους διμαρτυρομενους , περίπου 25-30 άτομα προσπάθησαν να επιβιβαστούν στο πλοίο, αλλά εμποδίστηκαν από τους υπαλλήλους που βρίσκονταν στο σημείο, εν μέρει με τη χρήση σπρέι πιπεριού».

Γενική απεργία στις 8 Ιανουαρίου

Ο Χάμπεκ δήλωσε νωρίς την Παρασκευή, καθώς διάφοροι πολιτικοί έσπευσαν να τον υποστηρίξουν και να επικρίνουν τη διαδήλωση, ότι λυπάται που δεν υπήρξε περιθώριο διαλόγου κατά τη διάρκεια της αντιπαράθεσης.

Οι αγρότες διαμαρτύρονται για τις σχεδιαζόμενες περικοπές στις επιδοτήσεις ντίζελ, στο πλαίσιο μιας σειράς δράσεων τις τελευταίες εβδομάδες ενώ έχει προγραμματιστεί γενική απεργία για την επόμενη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου.

Την οργή και τις αντιδράσεις των Γερμανών αγροτών πυροδότησε η απόφαση της κυβέρνησης του Βερολίνου να περικόψει τις επιδοτήσεις για το πετρέλαιο ντίζελ που αγοράζεται για γεωργικούς σκοπούς, στο πλαίσιο της προσπάθειας να εξοικονομήσει ή να ανακατανείμει περίπου 60 δισεκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα χρόνια.

Οι κινητοποιήσεις στο γερμανικό βορά είναι σε συνέχεια των εκτεταμένων διαμαρτυριών, από το Βερολίνο μέχρι τη Βαυαρία, όπου και πραγματοποιήθηκε μεγάλη διαδήλωση την Πέμπτη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή