Ο πληθωρισμός στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 3,8% τον Δεκέμβριο, από 2,3% έναν μήνα νωρίτερα, σύμφωνα με τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή που δημοσίευσε η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία την Πέμπτη, προκαλώντας αμφιβολίες για τις ελπίδες των επενδυτών ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια από τον Μάρτιο, εικάζουν οι Financial Times.

Η μείωση των κρατικών επιδοτήσεων σε φυσικό αέριο, ηλεκτρισμό και τρόφιμα που ξεκίνησε πέρυσι προκάλεσε εκ νέου επιτάχυνση του ετήσιου πληθωρισμού σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης.

Οι τιμές ενέργειας στην Γερμανία αυξήθηκαν 4,1% το έτος έως τον Δεκέμβριο, αντιστρέφοντας από την ετήσια πτώση 4,5% έναν μήνα νωρίτερα.

Γαλλικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα την Πέμπτη έδειξαν επίσης ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε σύμφωνα με τις προσδοκίες των οικονομολόγων στο 4,1% το έτος έως τον Δεκέμβριο, από 3,9% τον Νοέμβριο, αντανακλώντας την άνοδο της αύξησης των τιμών ενέργειας και υπηρεσιών.

Το ευρώ διατήρησε τα κέρδη και οι τιμές του δημόσιου χρέους της ευρωζώνης παρέμειναν χαμηλότερα μετά τη δημοσίευση των γερμανικών στοιχείων. Το ευρώ ήταν 0,3% υψηλότερο έναντι του δολαρίου ΗΠΑ στα 1,0950 δολάρια, έχοντας αναρριχηθεί νωρίτερα την Πέμπτη.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου, η οποία κινείται αντιστρόφως από την τιμή, αυξήθηκε κατά 0,08 ποσοστιαίες μονάδες στο 2,10%.

Η αύξηση των τιμών καταναλωτή στην ευρωζώνη επιβραδύνεται εδώ και έξι μήνες, φέρνοντάς την κοντά στον στόχο του 2% της ΕΚΤ. Οι αγορές ομολόγων και μετοχών σημείωσαν άνοδο τις τελευταίες εβδομάδες του 2023, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι το κόστος δανεισμού θα αρχίσει να μειώνεται την άνοιξη.

Ωστόσο, τα στοιχεία για τη συνολική ευρωζώνη, που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή, αναμένεται να δείξουν ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε από 2,4% τον Νοέμβριο σε 3% τον Δεκέμβριο, τερματίζοντας έξι μήνες διαδοχικών μειώσεων.

Η άνοδος της πληθωριστικής πίεσης αντανακλά τη σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, όταν το Βερολίνο πλήρωσε τους λογαριασμούς φυσικού αερίου των περισσότερων νοικοκυριών και το Παρίσι επιδοτούσε σε μεγάλο βαθμό το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, γεγονός που μείωσε προσωρινά το κόστος των λογαριασμών κοινής ωφέλειας.

Οι τιμές φαίνονται επίσης ότι θα αυξηθούν αφού η γερμανική κυβέρνηση αναγκάστηκε να καταργήσει πολλές επιδοτήσεις και να αυξήσει τους φόρους για να συμβάλει στην κάλυψη μιας τρύπας 60 δισ. ευρώ στα δημοσιονομικά της.

Ο Κάρστεν Μπρζέσκι, παγκόσμιος επικεφαλής μακροοικονομικής στην ολλανδική τράπεζα ING, δήλωσε στους FT ότι τόσο η άνοδος του γερμανικού πληθωρισμού τον Δεκέμβριο όσο και η προοπτική περαιτέρω επιτάχυνσης των αυξήσεων των τιμών «θα πρέπει να είναι αρκετές για να απωθήσουν τις προσδοκίες μείωσης των επιτοκίων των αγορών».

Ένας τομέας όπου οι τιμές θα μπορούσαν να αυξηθούν ως απάντηση στις χαμηλότερες κρατικές επιδοτήσεις είναι η εστίαση, αφού το Βερολίνο αύξησε τον συντελεστή ΦΠΑ στα γεύματα εστιατορίων επανέφερε το προσωρινά μειωμένο επίπεδο 7% πίσω στο 19% στις αρχές του τρέχοντος έτους.

Οι επενδυτές θα παρακολουθούν προσεκτικά τα στοιχεία για ενδείξεις για το πόσο σύντομα η ΕΚΤ είναι πιθανό να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, αφού αύξησε απότομα το βασικό επιτόκιο καταθέσεων από κάτω από το μηδέν σε 4%, ως απάντηση στη μεγαλύτερη άνοδο των τιμών εδώ και μια γενιά.

Οι αγορές swap προσδοκούν περίπου 1,6 ποσοστιαίες μονάδες μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ φέτος, με πιθανότητα 60% για περικοπές από τον Μάρτιο.

Ωστόσο, τον περασμένο μήνα η ΕΚΤ απέκρουσε τις εικασίες για επικείμενες μειώσεις επιτοκίων, προβλέποντας ότι ο πληθωρισμός στο μπλοκ θα αυξηθεί από 2,8% κατά μέσο όρο το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους σε 2,9% το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Η Ιζαμπέλ Σνάμπελ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι ο πληθωρισμός μπορεί να «αυξηθεί ξανά προσωρινά» λόγω των τιμών της ενέργειας και της απόσυρσης διαφόρων μέτρων κρατικής στήριξης.

Προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός θα πέσει «σταδιακά» στον στόχο του 2% της ΕΚΤ έως το 2025, προσθέτοντας: «Έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε».

Σχεδόν το 60 τοις εκατό ερωτηθέντων οικονομολόγων σε έρευνα των Financial Times τον περασμένο μήνα προέβλεψαν ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα επιβραδυνθεί στο όριο του 2% το 2024, αν και ορισμένοι είπαν ότι είναι πιθανό να επιταχυνθεί ξανά μετά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου
Διεθνή |

Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Παρίσι

Στόχος η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις γαλλικές εταιρείες από τους νέους αυστηρούς κινεζικούς κανόνες εισαγωγής που απαιτούν την ανταλλαγή τύπων και τεχνογνωσίας παραγωγής