Με μικτά πρόσημα άρχισαν την εβδομάδα οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς εξακολουθούν να προσαρμόζονται στις νέες προσδοκίες για μικρότερες μειώσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.

Οι δείκτες

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει απώλειες 0,1%, με τον κλάδο του πετρελαίου να χάνει 1,3%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,22% στις 7.672 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 0,14% στις 16.617 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 0,13% στις 7.411 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων, η βρετανική εταιρεία πετρελαίου Shell υποχωρεί κατά 2,2%, καθώς ανακοίνωσε ότι τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου επλήγησαν από επιβάρυνση 900 εκατομμυρίων δολαρίων, αντισταθμισμένα από σημαντικά υψηλότερες συναλλαγές φυσικού αερίου. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι ο συνολικός όγκος παραγωγής της βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη των στόχων.

Οι αγορές τηρούν ωστόσο μια επιφυλακτική στάση αναμονής, ενόψει των ανακοινώσεων για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ, αλλά και την έναρξη της περιόδου για την κερδοφορία των μεγάλων τραπεζών, προκειμένου να έχουν περαιτέρω ενδείξεις σχετικά με την κατάσταση της οικονομίας και την πορεία των μειώσεων των επιτοκίων.

Μάκρο

Στα μάκρο της ημέρας, οι νέες εργοστασιακές παραγγελίες στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 0,3% τον Νοέμβριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της χώρας, Destatis. Σε ετήσια βάση, οι παραγγελίες συρρικνώθηκαν κατά 4,4% τον Νοέμβριο.

Οι παραγγελίες εξωτερικού μειώθηκαν κατά 0,4% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, ενώ οι παραγγελίες εσωτερικού αυξήθηκαν κατά 1,4%. Οι νέες παραγγελίες από τη ζώνη του ευρώ μειώθηκαν κατά 1,9% και οι νέες παραγγελίες από άλλες χώρες αυξήθηκαν κατά 0,6% σε μηνιαία βάση.

Επίσης, το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας ανήλθε στα 20,4 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο, από 17,7 δισ. ευρώ που είχε καταγραφεί τον προηγούμενο μήνα. Οι εξαγωγές ανήλθαν σε 131,2 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 3,7% σε μηνιαία βάση, αλλά μείωση 5,0% σε ετήσια βάση. Εν τω μεταξύ, οι εισαγωγές ανήλθαν σε 110,8 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 1,9% σε μηνιαία βάση, αλλά 12,2% χαμηλότερες σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές