Εντός της εβδομάδας αναμένεται να βγει η απόφαση από την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) αναφορικά με την κυκλοφορία του πρώτου ETF, που θα είναι συνδεδεμένο με το Βitcoin. Την Τετάρτη είναι η καταληκτική ημερομηνία για την απόφαση των ρυθμιστικών αρχών και τις προηγούμενες ημέρες κατεγράφη σημαντική αστάθεια στην πορεία της τιμής του ψηφιακού νομίσματος.

Η αισιοδοξία στην βιομηχανία των crypto, ύστερα από έναν παρατεταμένο «χειμώνα» σκανδάλων και χρεοκοπιών αναπτερώθηκε όταν κορυφαίοι διαχειριστές κεφαλαίων όπως η BlackRock και η Fidelity υπέβαλλαν αίτημα για την έναρξη του πρώτου spot bitcoin ETF.

Η δημιουργία ενός ETF συνδεδεμένου με το Bitcoin δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για την προσέλκυση θεσμικών επενδυτών, σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές που εμφανίζονται ως «ταύροι» για την πορεία του κορυφαίου κρυπτονομίσματος.

ETF Bitcoin: Εν αναμονή της έγκρισης από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ

Μάλιστα την περασμένη εβδομάδα, πολλοί εκδότες, συμπεριλαμβανομένης της BlackRock Inc. και της Fidelity, υπέβαλαν τροποποιημένα αρχεία S-1 για να ονομάσουν τους εξουσιοδοτημένους συμμετέχοντες – χρηματιστές-διαπραγματευτές που είναι υπεύθυνοι για το χειρισμό της δημιουργίας και της εξαγοράς καλαθιών μετοχών για ETF. Ενώ το βήμα συνήθως θεωρείται δεδομένο στα κλασσικά ETFs, τράβηξε την προσοχή σε αυτά που αφορούν το Bitcoin επειδή ορισμένοι παρατηρητές του κλάδου είχαν εκφράσει ανησυχίες ότι τα τα συγκεκριμένα ETFs θα δυσκολευόντουσαν να προσελκύσουν dealers.

Πλεονεκτήματα

Το πλεονέκτημα ενός bitcoin ή ETF κρυπτογράφησης είναι ότι θα προσφέρει έναν τρόπο στους επενδυτές να επωφεληθούν από τις κινήσεις των τιμών του bitcoin χωρίς να κατέχουν απευθείας το κρυπτονόμισμα.

Σύμφωνα με την Coindesk, εάν εγκριθούν, τα ETF κρυπτονομισμάτων αναμένεται να διαπραγματεύονται σε παραδοσιακά χρηματιστήρια που ρυθμίζονται από την αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς (SEC), όπως το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ή το Nasdaq.

Αυτό θα άνοιγε την αγορά κρυπτονομισμάτων σε ένα ευρύτερο φάσμα αγοραστών που δεν χρησιμοποιούν ήδη ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων. Εν αναμονή της έγκρισης του ETF, οι επενδυτές έχουν συσσωρευτεί ξανά στην αγορά, γεγονός που ανέβασε την τιμή του bitcoin.

«Ανοίγει πραγματικά την πόρτα για κάθε είδους απαιτήσεις. Και αν η ζήτηση αυξάνεται, η τιμή αυξάνεται», λέει ο Douglas Boneparth, πρόεδρος της Bone Fide Wealth και μέλος του Financial Advisor Council του CNBC . Το BoneDarth διατηρεί επενδύσεις στο Bitcoin και σε άλλες «κρυπτοσυχνότητες».

Η έλευση θεσμικών επενδυτών θεωρείται από τις αγορές βέβαιη καθώς πλέον θα δημιουργούνται τα εχέγγυα για πιο ασφαλείς επενδύσεις και υπό τους κανονισμούς της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η οποία τους προηγούμενους μήνες επιδόθηκε σε ένα κυνήγι για τον εντοπισμό παρανομιών σε μεγάλα χρηματιστήρια κρυπτονομισμάτων όπως η Coinbase και η Binance.

Περίπου δώδεκα διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων παραδοσιακών χρηματοοικονομικών παικτών όπως η BlackRock και η Fidelity Investments, έχουν ενταχθεί στην κούρσα για την κυκλοφορία των πρώτων spot bitcoin funds, πυροδοτώντας τον ενθουσιασμό των επενδυτών και τροφοδοτώντας την τιμή του στα 45.000 δολάρια, μία βραχύβια στιγμή για το κρυπτονόμισμα πριν χάσει πάλι πάνω από 5% της αξίας του.

Το κρυπτονόμισμα παραμένει ένα «εξαιρετικά ευμετάβλητο» περιουσιακό στοιχείο

Ενώ η έγκριση από την SEC ενός spot bitcoin ETF μπορεί να κάνει την κατηγορία περιουσιακών στοιχείων πιο προσιτή στο ευρύ κοινό, οι εμπειρογνώμονες προειδοποιούν ότι το ψηφιακό νόμισμα είναι μια επένδυση που τοποθετείται στην κορυφή των περιουσιακών στοιχείων που ενέχουν υψηλό κίνδυνο.

«Εξαρτάται από τον επενδυτή» σημειώνει ο πιστοποιημένος χρηματοοικονομικός σχεδιαστής Μπεν Σμιθ, ιδρυτής της Cove Financial Planning. «Εάν είστε ένας πιο επιθετικός επενδυτής με όρεξη για υψηλότερο κίνδυνο, ένα spot bitcoin ETF θα μπορούσε να ενταχθεί σε ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο» λέει χαρακτηριστικά.

Η πιο συχνή συμβουλή των ειδικών είναι το 1% ώς το 5% του χαρτοφυλακίου ενός επενδυτή να είναι τοποθετημένο σε κρυποτονομίσματα. «Εξακολουθεί να παραμένει ένα εξαιρετικά ευμετάβλητο και κερδοσκοπικό περιουσιακό στοιχείο» τονίζει ο Αρμούρ.

Περίπου το 72% των χρηματοοικονομικών συμβούλων δήλωσαν ότι θα ήταν πιο πιθανό να επενδύσουν σε κρυπτονόμισμα εάν τα spot ETFs εγκριθούν στις ΗΠΑ, σύμφωνα με έρευνα του Nasdaq του 2022 σε 500 συμβούλους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News