Η Berkshire Hathaway του Γουόρεν Μπάφετ τελικά δεν θα βρεθεί στις δικαστικές αίθουσες για να λύσει τις διαφορές της όσον αφορά στην αγορά μιας εταιρείας διαχείρισης σταθμών φορτηγών που ίδρυσε ένας δισεκατομμυριούχος από το Τενεσί, μετά τη διευθέτηση της διαφοράς που σχετιζόταν με την αξία της εταιρείας.

Η Berkshire είχε συνάψει συμφωνία πριν από περίπου έξι χρόνια για να αποκτήσει τα Pilot Travel Centres, που ιδρύθηκαν από τον δισεκατομμυριούχο James “Big Jim” Haslam II, πατριάρχη μιας ισχυρής οικογένειας του Τενεσί.

Η εξαγορά έγινε σταδιακά. Η Berkshire ελέγχει τώρα το δίκτυο με μερίδιο 80% που αποκτήθηκε έναντι σχεδόν 11 δισ. δολαρίων. Οι Haslams είχαν επίσης τη δυνατότητα να πουλήσουν το υπόλοιπο 20% των μετοχών στην Berkshire.

Φιλανθρωπία: 3,5 δισ. δολάρια χορηγήθηκαν στις ΗΠΑ το 2023 – Ο Μπάφετ στην κορυφή

Όμως το deal «έσπασε» με άσχημο τρόπο. Τον Οκτώβριο, η οικογενειακή εταιρεία Haslam Pilot Corp κατηγόρησε τον όμιλο ετερογενών δραστηριοτήτων του Mπάφετ ότι άλλαξε τη λογιστική μεθοδολογία της αλυσίδας σταθμών φορτηγών για να φανεί μικρότερη η κερδοφορία του και να μειώσει με αυτό τον τρόπο την αξία του υπόλοιπου μεριδίου 20%.

Η Berkshire αντεπιτέθηκε τον Νοέμβριο, κατηγορώντας τον γιο του ιδρυτή Jimmy Haslam III, συνιδιοκτήτη της ποδοσφαιρικής ομάδας Cleveland Browns, ότι επιδίωκε να χειραγωγήσει τα στελέχη της Pilot ώστε να διογκώσουν τα κέρδη της εταιρείας, υποσχόμενος κρυφές αποζημιώσεις.

Η τιμή για το υπόλοιπο μερίδιο 20% θα βασιζόταν στο 10πλάσιο των κερδών της εταιρείας προ τόκων και φόρων, με ορισμένες προσαρμογές, αλλά ο τρόπος υπολογισμού αυτών των κερδών ήταν στο επίκεντρο της διαμάχης.

Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές “τα βρήκαν”

Η σχετική εκδίκαση της υπόθεσης σε δικαστήριο του Ντέλαγουερ ειχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τη Δευτέρα. Ωστόσο, σε ξεχωριστές ανακοινώσεις την Κυριακή και οι δύο εταιρείες δήλωσαν ότι κατέληξαν σε συμφωνία «για την πλήρη διευθέτηση της αγωγής του Ντέλαγουερ», συμπεριλαμβανομένων «όλων των αξιώσεων και ανταγωγών». Λεπτομέρειες για τον διακανονισμό πάντως δεν έγιναν γνωστές.

Η Pilot, η οποία λειτουργεί επίσης το Flying J, πουλά καύσιμα, τρόφιμα και εμπορεύματα σε φορτηγατζήδες και παρέχει ντους μεταξύ άλλων υπηρεσιών. Η επιχείρηση που εδρεύει στο Knoxville είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση του είδους της στην Αμερική με περισσότερες από 750 τέτοιους σταθμούς στις ΗΠΑ και τον Καναδά και 30.000 υπαλλήλους.

Η εξαγορά από την Berkshire, της οποίας τα σχετικά συμφέροντα περιλαμβάνουν την ασφαλιστική εταιρεία Geico και την αντιπροσωπεία Berkshire Hathaway Automotive, θεωρήθηκε ως ψήφος εμπιστοσύνης στην οικονομία των ΗΠΑ και ειδικότερα στον παραδοσιακό τομέα των μεταφορών, παρά την άνοδο των ηλεκτρικών οχημάτων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση