Αυξήθηκε κατά 29% την τελευταία πενταετία ο καθαρός πλούτος των νοικοκυριών στην ευρωζώνη, με τον καθαρό πλούτο των ιδιοκτητών ακινήτων να αυξάνεται περισσότερο, σύμφωνα με τα νέα στοιχεί της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Όπως προκύπτει από έρευνα της ΕΚΤ, το χάσμα μεταξύ των νοικοκυριών που βρίσκονται εισοδηματικά στο ανώτατο 5% και εκείνων στο κατώτερο 50%, έχει συρρικνωθεί τα τελευταία πέντε χρόνια, χάρη στη μεγάλη άνοδο στις τιμές των ακινήτων.

EE: Οι δαπάνες των νοικοκυριών το 2022 ξεπέρασαν τα προ-Covid επίπεδα

Το ποσοστό πλούτου που κατέχουν τα πλουσιότερα νοικοκυριά μειώθηκε μεταξύ 2016 και δεύτερου τριμήνου 2023, ωστόσο εξακολουθεί να υπερβαίνει το 43%. Την ίδια στιγμή, ο διάμεσος καθαρός πλούτος αυξήθηκε κατά περίπου 40%, ανέφερε η ΕΚΤ.

Η σημαντική αύξηση του καθαρού πλούτου των νοικοκυριών της ζώνης του ευρώ που παρατηρήθηκε στους εθνικούς λογαριασμούς κατά την τελευταία πενταετία συνοδεύτηκε από ελαφρά μείωση της ανισότητας, εν μέρει επειδή οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 60% του πληθυσμού, επωφελήθηκαν από τις αυξημένες τιμές των κατοικιών.

Η καθαρή περιουσία τους (ανά νοικοκυριό) αυξήθηκε κατά 27% κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Παράλληλα, ο καθαρός πλούτος των μη ιδιοκτητών σπιτιού, που αποτελούν το 40% του πληθυσμού, αυξήθηκε κατά 17%, κυρίως λόγω της αύξησης στις καταθέσεις που παρατηρήθηκε κατά την περίοδο αυτή.

Από την άλλη, η πρόσφατη πτώση των τιμών των κατοικιών μπορεί να οδηγήσει σε αντιστροφή πορείας και να ενισχύσει ξανά την ανισότητα.

Συνολικά, ο καθαρός πλούτος των νοικοκυριών στην ευρωζώνη αυξήθηκε σημαντικά τα τελευταία πέντε χρόνια, κατά 29% ή περίπου 13,7 τρισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία αυτά δεν έχουν λάβει υπόψη τους τις επιπτώσεις από την πρόσφατη μείωση των τιμών των κατοικιών που παρατηρείται σε πολλές χώρες της ευρωζώνης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα
Η Πορεία της Ελληνικής Κτηματαγοράς και οι Επενδυτικές Προκλήσεις στις Συναλλαγές Ακινήτων
Ακίνητα |

Η Πορεία της Ελληνικής Κτηματαγοράς και οι Επενδυτικές Προκλήσεις στις Συναλλαγές Ακινήτων

Παρά τις σύγχρονες επενδυτικές προκλήσεις (ενδεικτικά αύξηση κατασκευαστικού κόστους, αύξηση επιτοκίων, πράσινη μετάβαση), η  διατήρηση του θετικού ρυθμού ανάπτυξης καθιστά αναγκαία τη σταθερότητα του νομοθετικού και εν γένει επενδυτικού πλαισίου