Ετήσια ανάπτυξη 7,3% για την Ινδία, το υψηλότερο ποσοστό από όλες τις μεγάλες παγκόσμιες οικονομίες, προβλέπει η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (NSO) της χώρας δίνοντας ώθηση στον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι ενόψει των εθνικών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν πριν από τον Μάιο.

BRICS: Μεγαλώνουν και αυξάνουν το οικονομικό αποτύπωμά τους

«Πρόκειται για πρώιμες προβλέψεις για το 2023/24», ανέφερε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (NSO) σε ανακοίνωσή της την Παρασκευή, προσθέτοντας ότι η βελτίωση της κάλυψης των δεδομένων, τα πραγματικά φορολογικά έσοδα και οι δαπάνες για κρατικές επιδοτήσεις θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις επόμενες αναθεωρήσεις.

Οι πρώτες προκαταρκτικές εκτιμήσεις για το ετήσιο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν ακολουθούν την αυξημένη πρόβλεψη του περασμένου μήνα στο 7% από την Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας (RBI), από προηγούμενη εκτίμηση 6,5%, για το οικονομικό έτος που λήγει τον Μάρτιο.

Οι αναλυτές δήλωσαν ότι η ανάπτυξη που υπερβαίνει το 7% για τρίτη συνεχή χρονιά στο πλαίσιο της παγκόσμιας επιβράδυνσης θα βοηθήσει τον Μόντι να κερδίσει μια τρίτη θητεία για να κυβερνήσει την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας.

«Αυτή η ανάπτυξη έρχεται σε μια εποχή που οι παγκόσμιες συνθήκες παραμένουν αδύναμες και η πίστωσή της οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση διαχειρίζεται την οικονομία», δήλωσε ο Rahul Bajoria, οικονομολόγος της Barclays Investment Bank.

Ταχύτερα αναπτυσόμενη οικονομία

Η S&P Global Ratings εκτιμά ότι η Ινδία θα παραμείνει η ταχύτερα αναπτυσσόμενη μεγάλη οικονομία για τα επόμενα τρία χρόνια, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε καλό δρόμο για να γίνει η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου μέχρι το 2030, ξεπερνώντας την Ιαπωνία και τη Γερμανία.

Η οικονομία της Ινδίας αυξήθηκε κατά 7,2% το 2022/23 και κατά 8,7% το 2021/22, σημειώνει το CNBC.

Η υπουργός Οικονομικών Nirmala Sitharaman θα παρουσιάσει τον ενδιάμεσο ετήσιο προϋπολογισμό την 1η Φεβρουαρίου και αναμένεται να αυξήσει τις δαπάνες για υποδομές, βοηθούμενη από την αύξηση των φορολογικών εσόδων, ενώ στοχεύει στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος από το 5,9% του ΑΕΠ κατά το τρέχον οικονομικό έτος.

Οι κρατικές δαπάνες εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά περίπου 4% σε ετήσια βάση το 2023/24, έναντι αύξησης 0,1% το προηγούμενο οικονομικό έτος, ενώ οι ιδιωτικές επενδύσεις θα αυξηθούν κατά 10,3%, χαμηλότερα από την αύξηση 11,4% το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή