Το δυσβάσταχτο κόστος στέγασης που κρατάει πολλούς νέους της Gen Z στο πατρικό σπίτι αν και πολύ θα ήθελαν να αυτονομηθούν, δεν είναι ελληνική αποκλειστικότητα.

Το ίδιο συμβαίνει και στις ΗΠΑ, όπου παρά τις πολιτικές για παροχή επαρκούς οικονομικά προσιτής στέγης, το πρόβλημα όχι μόνο παραμένει, αλλά εδώ και δεκαετίες επιδεινώνεται και η πανδημία το επιβάρυνε περαιτέρω.

ΗΠΑ: Προσαρμοσμένη στα δεδομένα της εποχής η λίστα γάμου των νέων ζευγαριών – Μετρητά για αγορά ή ανακαίνιση σπιτιού

Τα νέα δεδομένα δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για τους σημερινούς νέους, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Fortune.

Στην οικογένεια 3 στους 10

Στην πραγματικότητα, το 31% των Gen Zers ζει με έναν γονέα ή με κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας, επειδή δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να ενοικιάσει ή να αγοράσει το δικό του χώρο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που διενήργησε το Intuit Credit Karma.

Για να γίνει πιο σαφές για ποιους γίνεται λόγος, η ηλικιακή ομάδα Gen Z καλύπτει όσους γεννήθηκαν μεταξύ 1997 και 2012, επί του παρόντος ηλικίας 11 έως 26 ετών. Και, καθώς δεν είναι είδηση ότι παιδιά 11 και 12 ετών θα ζούσαν με ένα μέλος της οικογένειας, η έρευνα του Credit Karma περιλαμβάνει απαντήσεις από τους νέους άνω των 18 μέχρι 26 ετών.

Για τα μέλη της γενιάς αυτής, λοιπόν, που είναι αρκετά μεγάλα για να ζουν μόνα τους, η έρευνα του Credit Karma και άλλα δεδομένα αρχίζουν να σχηματίζουν μια εικόνα ότι η Gen Z δεν στάθηκε τυχερή στο κόστος στέγασης.

Υψηλά επιτόκια

Οι μέρες των χαμηλών επιτοκίων που βοήθησαν τους millennials να αποκτήσουν ένα δικό τους σπίτι ή να νοικιάσουν, ιδιαίτερα στις αρχές της δεκαετίας του 2020, έχουν παρέλθει κάνοντας και… θόρυβο.

Τώρα, καθώς όλο και περισσότεροι νέοι αυτής της ηλικιακής ομάδας αποφοιτούν από το σχολείο, ξεκινούν τη σταδιοδρομία τους και σκέφτονται να ξεκινήσουν το δικό τους σπιτικό αντιμετωπίζουν ακριβότερα δάνεια και υψηλότερες τιμές στέγασης, αλλά και περιορισμένη προσφορά.

Όσον αφορά τα ενοίκια, το 2022, ο τυπικός αμερικανός ενοικιαστής υπέστη σημαντική επιβάρυνση, που σημαίνει, με βάση τα στατιστικά μοντέλα, ότι για πρώτη φορά άρχισε να χρειάζεται τουλάχιστον το 30% του μέσου εισοδήματος για να πληρώσει το μέσο ενοίκιο.

Ενώ η αύξηση του εισοδήματος που τελικά ξεπέρασε την αύξηση των ενοικίων το 2023 βοήθησε ορισμένους ενοικιαστές, η μέση αναλογία ενοικίου προς εισόδημα εξακολουθεί να βρίσκεται στο 30%, σύμφωνα με τη Moody’s Analytics.

Κόβουν από τα απαραίτητα

Οι Gen Zers σίγουρα δεν είναι οι μόνοι που ασφυκτιούν κάτω από το μεγάλο κόστος στέγασης. Από τους ενήλικες των ΗΠΑ από διαφορετικά ηλικιακές ομάδες που μένουν σε ενοικιαζόμενη κατοικία, το 24% δηλώνει ότι δεν μπορεί πλέον να αντέξει το ύψος του ενοικίου, με αποτέλεσμα σχεδόν τέσσερις στους δέκα να «κόβουν» από τα απαραίτητα για να πληρώσουν το ενοίκιο.

Αλλά οι δυσκολίες είναι μεγαλύτερες μεταξύ των millennials και των Gen Zers: το 30% και το 27%, αντίστοιχα, αγωνίζονται να πληρώσουν το ενοίκιο τους, έναντι 10% όσων είναι τουλάχιστον 69 ετών.

Το ακριβό ενοίκιο έχει ένα εύρος συνεπειών. Μια από αυτές είναι η δυσκολία να αποταμιεύσει κανείς ένα ποσό για να καταφέρει να αγοράσει ένα σπίτι, όταν ήδη το ενοίκιο απορροφά ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματός.

Από την ίδια έρευνα διαπιστώνεται ότι σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί, ποσοστό 46%, πιστεύουν ότι δεν θα καταφέρουν ποτέ να αποκτήσουν δικό τους σπίτι, εντοπίζοντας ταυτόχρονα τις αιτίες και στο ύψος των επιτοκίων στεγαστικών δανείων και στον πληθωρισμό.

Να είναι καλά οι γονείς

Πέρυσι, η μέση ηλικία απόκτησης ιδιόκτητης στέγης ήταν τα 36 έτη, υψηλό ρεκόρ.

Αυτό σημαίνει ότι περισσότεροι Gen Zers ενοικιάζουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ακόμη και όταν τα κόστη που συνδέονται με αυτό αυξάνονται ολοένα και περισσότερο.

Δεν είναι περίεργο που τόσοι πολλοί μένουν με τους γονείς τους. Όπως διαπιστώνουν οι συντάκτες της έρευνας, πρόκειται για μια τάση που παρατηρείται εδώ και καιρό, αλλά επιδεινώθηκε από την πανδημία και έπειτα, λένε οι ειδικοί.

Περίπου 2,7 εκατομμύρια ενήλικες στις ΗΠΑ μετακόμισαν με κάποιον γονιό, ακόμα και τον παππού ή τη γιαγιά τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2020, σύμφωνα με μια ανάλυση της Zillow.

Τα στοιχεία του Γραφείου Απογραφής των ΗΠΑ αποκαλύπτουν ότι το ποσοστό των νεαρών ενηλίκων που ζουν στο σπίτι έχει αυξηθεί πάνω από 87% τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Με τον πληθωρισμό που ακολούθησε στον απόηχο της πανδημίας, πολλοί νέοι δεν κατάφεραν να φύγουν και παραμένει άγνωστο πότε θα το καταφέρουν.

Από εκείνους που φεύγουν από την οικογενειακή εστία, πολλοί μπορούν να το καταφέρουν μόνο με την οικονομική στήριξη τωω γονιών.

Μια πρόσφατη έρευνα από τη Redfin διαπίστωσε ότι το 40% των αγοραστών κατοικιίας κάτω των 30 ετών έχουν δεχθεί βοήθεια από την οικογένεια για να πληρώσουν μια προκαταβολή.

Η έρευνα του Credit Karma βρήκε ότι το 30% του Gen Z και το 39% των millennials λένε ότι εξαρτώνται από χρήματα από την οικογένεια για να αγοράσουν ένα σπίτι.

Τελικά, η Αμερική δεν είναι και τόσο μακριά…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή