Η γερμανική βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε απροσδόκητα τον Νοέμβριο, υπογραμμίζοντας τα συνεχιζόμενα δεινά στη μεταποίηση στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Η παραγωγή μειώθηκε κατά 0,7% τον Νοέμβριο σε σχέση με τον Οκτώβριο, με κύριο οδηγό τα κεφαλαιουχικά αγαθά και τα ενδιάμεσα αγαθά, ανακοίνωσε την Τρίτη η γερμανική ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία. Αυτή είναι η έκτη συνεχόμενη μηνιαία πτώση αψήφησε τις προβλέψεις των οικονομολόγων σε έρευνα του Bloomberg, οι οποίοι είχαν προβλέψει αύξηση 0,3%.

Γερμανία: To ξεπερασμένο οικονομικό μοντέλο και η μάχη με τα κύματα της κρίσης

Η ύφεση

Η Γερμανία πιθανότατα έκλεισε το 2023 με την πρώτη της ύφεση μετά την πανδημία, καθώς οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα στοιχεία θα αποκαλύψουν μια δεύτερη συνεχόμενη συρρίκνωση της παραγωγής το δ’ τρίμηνο.

Οι κατασκευαστές, ήτοι η οικονομική ραχοκοκαλιά της Γερμανίας , παλεύουν με την δαπανηρή ενέργεια, τα υψηλότερα παγκόσμια επιτόκια και την επιβράδυνση στην Κίνα.

«Τα απογοητευτικά στοιχεία παραγωγής Νοεμβρίου και η πρόσφατη επιδείνωση των επιχειρηματικών προσδοκιών δείχνουν ένα ανώμαλο ξεκίνημα του έτους για τη γερμανική βιομηχανία. Διατηρούμε τη βασική μας άποψη για μια ελαφρά αύξηση του ΑΕΠ το α’ τρίμηνο του 2024, λόγω της υψηλότερης δυναμικής στους τομείς των υπηρεσιών. Υπάρχει, ωστόσο, σημαντικός κίνδυνος μια πιο έντονη αδυναμία του κλάδου να παρασύρει την οικονομία ξανά προς τα κάτω», εκτίμησε ο Martin Ademmer, οικονομολόγος του Bloomberg Economics.

Τα νέα δεδομένα

Την ίδια στιγμή, αξίζει να σημειωθεί ότι μακράν χαμηλότερα των εκτιμήσεων διαμορφώθηκαν οι εργοστασιακές παραγγελίες στη Γερμανία τον Νοέμβριο, επιτείνοντας τα σύννεφα πάνω από τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης που βασίζεται στην υπερμεγέθη παραγωγική της βάση για να ανακτήσει την ανάπτυξη.

Τα στοιχεία της Δευτέρας έδειξαν αύξηση της ζήτησης κατά 0,3%, υπολειπόμενα των προσδοκιών των αναλυτών για άνοδο 1,1% και έναντι μείωσης 3,8% τον Οκτώβριο.

Γερμανία: To ξεπερασμένο οικονομικό μοντέλο και η μάχη με τα κύματα της κρίσης

Τα νέα δεδομένα συνδέονται άρρηκτα με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κραταιά γερμανική βιομηχανία εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και της νωχελικής παγκόσμιας ζήτησης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή