Σε ύψος ρεκόρ κινήθηκαν οι γεωτρήσεις πετρελαίου της Ρωσίας το 2023 και μάλιστα για δεύτερο συνεχή χρόνο, γεγονός που αποτελεί μια περαιτέρω απόδειξη της ανθεκτικότητας της χώρας στις δυτικές κυρώσεις.

Η έκρηξη της εξορυκτικής δραστηριότητας πετρελαίου της χώρας ήρθε παράλληλα με την ανάκαμψη τόσο σε όγκο όσο και σε αξία των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου, που αντανακλά έντονα τον τρόπο με τον οποίο η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων της Ρωσίας αποτέλεσε μια κρίσιμη πηγή κεφαλαίων για τον πόλεμο του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, που από τον ερχόμενο μήνα εισέρχεται στον τρίτο χρόνο.

Ινδία: Eλεύθερη πτώση στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία τον Δεκέμβριο

«Η Ρωσία είναι ουσιαστικά πιο ανεξάρτητη στις υπηρεσίες προσφοράς πετρελαίου της από ό, τι γενικά εκτιμάται», δήλωσε ο Ronald Smith, αναλυτής πετρελαίου και φυσικού αερίου στις παγκόσμιες αγορές BCS που εδρεύει στη Μόσχα.

Κατά τους πρώτους 11 μήνες του 2023, η Ρωσία πραγματοποίησε γεωτρήσεις παραγωγής πετρελαίου συνολικού βάθους 28.100 χιλιομέτρων, σύμφωνα με τα στοιχεία της βιομηχανίας που παρατηρήθηκε από το Bloomberg. Εάν συνεχιστούν αυτοί οι ρυθμοί η χώρα θα καταρρίψει το ρεκόρ του προηγούμενο έτους που ήταν το υψηλότερο στη μετασοβιετική εποχή.

Ο φρενήρης ρυθμός των γεωτρήσεων πετρελαίου – εν μέσω αρκετά στατικής παραγωγής – προσφέρει επίσης μια ένδειξη ορισμένων μακροπρόθεσμων προβλημάτων που ενδέχεται να δημιουργούνται για τον πετρελαϊκό τομέα της Ρωσίας ως αποτέλεσμα της διεθνούς απομόνωσης της Μόσχας. Η βιομηχανία εργάζεται σκληρότερα για να διατηρήσει την παραγωγή από τις παλαιότερες πετρελαιοπηγές της, ενώ νέα έργα που θα διατηρούσαν την παραγωγή τις επόμενες δεκαετίες πρέπει να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες της χώρας.

Για το 2023 στο σύνολό της, οι γεωτρήσεις παραγωγής της Ρωσίας είχαν οριστεί στα ύψος ρεκόρ των 30.000 χιλιομέτρων, σύμφωνα με τους αναλυτές της εταιρείας πληροφοριών Kpler και του συμβούλου Yakov & Partners της Μόσχας. Η αύξηση αυτή έρχεται παρά την πίεση των δυτικών χωρών στην ενεργειακή βιομηχανία της χώρας, η οποία αποτελεί βασική πηγή κεφαλαίων για τον πόλεμο του Κρεμλίνου στην Ουκρανία. Ο τομέας αποτελεί στόχο κυρώσεων που κυμαίνονται από απαγορεύσεις εισαγωγής και ανώτατα όρια τιμών, έως απαγορεύσεις σχετικά με την εξαγωγή τεχνολογίας.

Πέρυσι, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε δεκάδες εταιρείες που παράγουν εξοπλισμό γεώτρησης και αναπτύσσουν νέες τεχνικές παραγωγής, με στόχο «να περιορίσουν τις μελλοντικές εξορυκτικές δυνατότητες της Ρωσίας». Η Ευρωπαϊκή Ένωση το 2022 επέβαλε «περιορισμό των εξαγωγών στον εξοπλισμό, την τεχνολογία και τις υπηρεσίες για τη βιομηχανία ενέργειας στη Ρωσία».

Δύο από τους μεγαλύτερους παρόχους πετρελαίου παγκοσμίως-η Halliburton Co. και η Baker Hughes Co. – πούλησαν τις ρωσικές μονάδες τους και αποσύρθηκαν από τη ρωσική αγορά. Δύο ακόμη γίγαντες, η SLB και η Weatherford International, δήλωσαν ότι συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους στη χώρα σύμφωνα με τις κυρώσεις.

Αποτυχία της Δύσης

Τα δεδομένα πάντως υποδεικνύουν ότι αυτά τα περιοριστικά μέτρα που επέβαλε η Δύση απέτυχαν σε μεγάλο βαθμό.

«Μόνο περίπου το 15% της εγχώριας αγοράς του κλάδου γεωτρήσεων της Ρωσίας εξαρτάται από τις τεχνολογίες που προέρχονται από τα λεγόμενα εχθρικά κράτη», δήλωσε ο Daria Melnik, αντιπρόεδρος του τομέα εξερεύνησης και παραγωγής στην ερευνητική εταιρεία Rystad Energy A/s.

Η απόσυρση των μεγάλων δυτικών εταιρειών παροχής πετρελαϊκών υπηρεσιών από τη Ρωσία είχε ελάχιστο αντίκτυπο, διότι σε μεγάλο βαθμό άφησε άθικτες τις τοπικές θυγατρικές τους και τις υποδομές τους. Αυτές οι επιχειρήσεις «πωλήθηκαν ως επί το πλείστον στο κράτος, διατηρώντας την τεχνογνωσία που δημιουργήθηκε με την πάροδο των ετών», δήλωσε ο Viktor Katona, επικεφαλής αναλυτής αργού στην Kpler.

Ανθεκτικότητα της Ρωσίας

Το ρεκόρ στις γεωτρήσεις είναι ένα σημάδι της ανθεκτικότητας της Ρωσίας στις δυτικές ενεργειακές κυρώσεις, αλλά ο ρυθμός δραστηριότητας σηματοδοτεί επίσης μια προειδοποίηση.

Με τα χρόνια, η άνοδος και η πτώση των γεωτρήσεων της χώρας έχουν κινηθεί σε μεγάλο βαθμό σε συγχρονισμό με αλλαγές στην παραγωγή, όπως δείχνουν ιστορικά δεδομένα. Ωστόσο, το 2023, η έκρηξη των γεωτρήσεων ήρθε παράλληλα με τις περικοπές παραγωγής που εφαρμόζει τη Μόσχα παράλληλα με την οργάνωση των χωρών εξαγωγής πετρελαίου. Αυτό υποδηλώνει ότι το υψηλό επίπεδο δραστηριότητας του εξορυκτικού τομέα είναι απαραίτητο απλώς για τη διατήρηση της παραγωγής.

«Ο κύριος λόγος για την ανάπτυξη των γεωτρήσεων της Ρωσίας είναι η ανάγκη να ξεκινήσει νέες πετρελαιοπηγές», δήλωσε ο Gennadii Masakov, διευθυντής του Κέντρου Έρευνας και Insights στο Yakov & Partners. «Οι νέες πετρελαιοπηγές πρέπει να ξεκινήσουν καθώς τα πεδία που παράγουν σήμερα πετρέλαιο εξαντλούνται»

Από το 2022, τα πεδία που λειτουργούσαν για περισσότερα από πέντε χρόνια αντιπροσώπευαν σχεδόν το 96% της συνολικής παραγωγής ρευστών της Ρωσίας, σύμφωνα με ερευνητικό έγγραφο του Ινστιτούτου Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης. Πολλά από αυτά τα έργα έχουν κατά πολύ υπερβεί τα κορυφαία επίπεδα παραγωγής τους, σύμφωνα με έγγραφα.

“Η φυσική μείωση είναι ένας συνηθισμένος παράγοντας” για τη βιομηχανία πετρελαίου της χώρας, δήλωσε ο Sergey Vakulenko, βετεράνος της βιομηχανίας, ο οποίος πέρασε δέκα χρόνια από την 25χρονη καριέρα του ως υψηλόβαθμο στέλεχος σε ρωσικό παραγωγό πετρελαίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Σδούκου: Οι επιστροφές απο επιδοτήσεις στο ρεύμα αφορούν μόνον το 1,8 ‰ των επιχειρήσεων
ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ |

Οι επιστροφές απο επιδοτήσεις στο ρεύμα αφορούν μόνον το 1,8 ‰ των επιχειρήσεων, λέει η Σδούκου

«Μακάρι να μπορούσαμε να απορροφήσουμε αυτούς τους καταλογισμούς, αλλά είναι θέμα κρατικών ενισχύσεων και δεν μπορούμε να το κάνουμε», είπε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Ενεργοβόρες βιομηχανίες: Ζητούν αποζημίωση για τις υψηλές τιμές στο ρεύμα
Βιομηχανία |

Αποζημιώσεις για τις υψηλές τιμές ρεύματος ζητούν οι ενεργοβόρες βιομηχανίες

Οι ενεργοβόρες βιομηχανίες με ανακοίνωση του φορέα εκπροσώπησης τους την ΕΒΙΚΕΝ καλούν τους αρμόδιους να λάβουν μέτρα για τις υψηλές τιμές στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος