Ο κ. Ι. Λιανός

Ο κ. Ιωάννης Λιανός, ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι αγγλοτραφής. Χρόνια κατοικοεδρεύει στη Βρετανία, ε, και όσο νάναι έχει επηρεαστεί από την γνωστή βρετανική νοοτροπία. Θα έχετε παρακολουθήσει το «θρίλερ» που αιφνιδίως προέκυψε σχετικά με την τιμές του βρεφικού γάλακτος στην ελληνική αγορά. Σε σημείο που όχι μόνο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, δηλαδή ο κ. Κώστας Σκρέκας, αλλά και το Μέγαρο Μαξίμου, βρίσκονται αρκετά … «κλικ» πάνω από το επίπεδο της ανησυχίας!

«Βόμβα»

Κάτι σαν «κόκκινος συναγερμός» έχει σημάνει στο κυβερνητικό σύστημα. Αδιαμφισβήτητος μάρτυρας είναι τα … ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων! Κι αυτό δεν είναι καθόλου καλό σημάδι…. Ο κ. Λιανός «πυροδότησε» την «βόμβα» άμα τη αναχωρήσει του! Κι αυτή την στιγμή τρέχουν….

Επικοινωνία

Ετσι συμβαίνει το παράδοξο για το σύστημα της πολιτικής τάξης, ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης να ανακοινώνει μέτρα για το βρεφικό γάλα και τα … απορρυπαντικά πλυντηρίου! Βέβαια έχει την λογική του. Κάνει – όπως σας έχω πει και παλιότερα – επικοινωνιακή διαχείριση της ακρίβειας. Όλα είναι επικοινωνία!

Συμπάσχει…

Δείχνει στους πολίτες ότι συμπάσχει μαζί τους! Μόνο που στο Μέγαρο Μαξίμου δεν βρίσκεται για να … συμπάσχει! Αλλά για να αντιμετωπίζει τα προβλήματα των πολιτών…. Ολη αυτή η επικοινωνιακή προσπάθεια δεν μπορεί να πάει μακριά. Γιατί οι πολίτες αργά ή γρήγορα θα το αντιληφθούν. Και μετά….

Ανακοινώσεις

Σήμερα, λοιπόν, στις 10 το πρωί ο κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει τα μέτρα σχετικά με το βρεφικό γάλα, τα απορρυπαντικά, αλλά και τα είδη ατομικής υγιεινής και εν συνεχεία, στις 12 το μεσημέρι ο κ. Σκρέκας θα τα εξειδικεύσει – σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις.

Υπομονή

Ποια θα είναι τα μέτρα; Κρατείται ως επτασφράγιστο μυστικό! Αν δεν είναι το πλαφόν στις τιμές, ενδέχεται να είναι κάποιου είδους συμφωνία με τις εταιρείες; Είναι η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου! Σε λίγες ώρες θα το ξέρουμε….

—-

Στις επάλξεις

Η Attica Bank έχει αλλάξει πλέον σελίδα και βγαίνει δυναμικά στην αγορά. Η διοίκηση της επιδιώκει να καταστεί πραγματικά η τράπεζα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Έτσι και το νέο έτος, όπως μου έλεγαν χαρακτηριστικά βρίσκεται κυριολεκτικά στις επάλξεις…

Χρηματοδοτικά εργαλεία

Έχει θέσει σε εφαρμογή το επιχειρηματικό της σχέδιο για τη στήριξη των μικρομεσαίων και κυριολεκτικά αξιοποιεί κάθε πρόγραμμα και χρηματοδοτικό εργαλείο.

Από τις καθετοποιημένες λύσεις που διαθέτει για μικρομεσαίες επιχειρήσεις του τουρισμού – και τις προσφέρει το τελευταίο διάστημα – μέχρι τα νέα προγράμματα για startups, η τράπεζα επιδιώκει να πρωταγωνιστήσει στις χορηγήσεις και φυσικά να ενισχύσει και τα έσοδα της.

Fast track

Το come back της τράπεζας, όπως μου σημειώνει χαρακτηριστικά άνθρωπος της αγοράς, φαίνεται και από τις fast track διαδικασίες που ακολουθεί. Όπως για παράδειγμα το μέτρο που έχει καθιερώσει και είναι μία επιστολή βεβαίωσης έγκρισης χρηματοδότησης μέσα σε 10 ημέρες και 12μηνη ισχύ. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκει να καλύψει τις ανάγκες των νέων εταιρειών που θέλουν να μπουν στο ΕΣΠΑ γρήγορα.

—-

Οι μηνιαίοι λογαριασμοί

Ένα με δύο μήνες πριν το τέλος του 2023 ακούσαμε τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη να αναγγέλλει πως οι μετρήσεις για τις καταναλώσεις ρεύματος στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις θα γίνονται κάθε μήνα.

Κάτι τέτοιο εδώ και χρόνια δεν συμβαίνει. Ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας έκανε τις καταμετρήσεις ανά τέσσερις μήνες και για το λόγο αυτό άλλωστε οι καταναλωτές λαμβάνουν από τους παρόχους τους έναντι και εκκαθαριστικούς λογαριασμούς ρεύματος.

Και αν όχι σε όλους, σε σημαντικό ποσοστό καταναλωτών θα έχει τύχει να έρθουν εκκαθαριστικοί λογαριασμοί όχι μετά από τέσσερις αλλά και οκτώ και παραπάνω μήνες. Όπως επίσης και τα ποσά που φτάνουν να αμφισβητούνται ως προς την ορθότητα τους.

Ο ΔΕΔΔΗΕ

Πράγματι αυτή η αναγγελία γέμισε με ικανοποίηση την αγορά και τους καταναλωτές.

Και όλα δείχνουν ότι θα υλοποιηθεί με τον ΔΕΔΔΗΕ να πηγαίνει κάθε μήνα ρολόι, ρολόι και να καταγράφει την κατανάλωση ρεύματος στις κατοικίες και τις επιχειρήσεις.

Πώς όμως θα το κάνει τώρα και δεν το έκανε τόσα χρόνια;

Αυτή την απορία εξέφρασα σε καλή πηγή μου στον Διαχειριστή και ζήτησα λεπτομέρειες για το πώς θα μπορέσει να μετρά κάθε μήνα τις καταναλώσεις και τι αλλάζει.

Η απάντηση που έλαβα ήταν αφοπλιστική: «Δεν το είχε ζητήσει κάποιος πολιτικός προϊστάμενος από τον ΔΕΔΔΗΕ. Και ο Διαχειριστής μπορεί να το κάνει μεταβάλλοντας τις συμφωνίες που έχει με τους εργολάβους, στους οποίους αναθέτει τις μετρήσεις. Και χωρίς κάποιο ιδιαίτερο κόστος». Τόσο απλά….

Τον Απρίλιο ο Διαχειριστής θα ξεκινήσει τις μηνιαίες καταμετρήσεις, όπως επίσης μαθαίνω.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories