«Γουρλής»

Μαθαίνω ότι «ο εθνικός αγορανόμος», υπουργός Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας έχει αρχίσει να αποκτά «fan club» στην αγορά – δεν ξέρω αν έχει και … cheerleader, μην με ρωτάτε τέτοια πράγματα! Μην το γελάτε όμως καθόλου, διότι απ΄ ότι μου λένε, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Σταύρος Καφούνης τον θεωρεί «γουρλή». Γι΄ αυτό και πήγε μαζί του βόλτα στην Ερμού. Βέβαια αυτοί οι χαρακτηρισμοί είναι «δίκοπο μαχαίρι». Αν οι εκπτώσεις που ξεκίνησαν χθες δεν περπατήσουν και δεν αποδώσουν τα αναμενόμενα, τότε όλοι θα ψάχνουν να βρουν τον … γκαντέμη! Αλλά ας είμαστε αισιόδοξοι…..

—————-

Κόλπα

Εν τω μεταξύ όπως σας ενημέρωσα εγκύρως και εγκαίρως σήμερα εισηγείται στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης δύο νομοσχέδια. Το πρώτο αφορά την υιοθέτηση μιας κοινοτικής οδηγίας σύμφωνα με την οποία επιβάλλεται φόρος 15% στις πολυεθνικές εταιρείες σ΄όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Όπως είναι γνωστό πολλές πολυεθνικές – αν όχι όλες … – ξεφεύγουν από την εθνική φορολογία διαφόρων χωρών μέσα από τις τριγωνικές συναλλαγές. Το λεγόμενο transfer pricing. Και ευελπιστεί η Ευρωπαική Επιτροπή ότι κατ΄αυτό τον τρόπο θα τις «πιάσει». Μεταφέρουν δηλαδή με διάφορους λογιστικούς τρόπους τα κέρδη σε χώρες με χαμηλή φορολογία από χώρες με υψηλή φορολογία. Κι έτσι νομίμως φοροαποφεύγουν. Μάλιστα στο υπουργείο Οικονομικών έχουν υπολογίσει ότι με την εφαρμογή της συγκεκριμένη οδηγίας θα έχουν 80 – 100 εκατ. ευρώ έσοδα. Ας είναι ….

Οι «ξαπλώστρες»

Το δεύτερο νομοσχέδιο με την επωνυμία «Όροι αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές» επιχειρείται να τακτοποιηθούν οι … «ξαπλώστρες» στις παραλίες. Την περασμένη εβδομάδα σας ενημέρωσα ότι -μετά από «κίνημα της ξαπλώστρας» που εμφανίστηκε το περασμένο καλοκαίρι έχει καταρτιστεί σχετικό νομοσχέδιο. Τι προβλέπει; Πρώτον, όλοι οι διαγωνισμοί θα γίνονται ηλεκτρονικά, μέσα από ενιαία πλατφόρμα – ώστε να υπάρχει μία κεντρική εικόνα για το τι συμβαίνει στις παραλίες. Δεύτερον, θα υπάρχουν μικτά κλιμάκια ελέγχου από το λιμενικό, την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας. «Χούι» πάντως είναι αυτό και δύσκολα βγαίνει: Ποιο; Στο υπουργείο Εθνικής Οικονομία ςκαι Οικονομικών ελπίζουν ότι η περυσινή ευαισθησία θα επαναληφθεί και φέτος, αλλά αισιοδοξούν ότι θα είναι αρκετοί αυτοί που θα κάνουν … «καρφωτές»! Προσδοκούν, λοιπόν, στις καταγγελίες των λουομένων. Και φυσικά γνωρίζουν στο υπουργείο ότι σε πολλές περιπτώσεις η τοποθέτηση των ξαπλωστρών είναι αυθαίρετη. Μου λένε πάντως ότι τα πρόστιμα θα είναι ιδιαίτερα αυστηρά!

—————-

H πίττα του ΕΒΕΠ

Εκπλήξεις και συγκινήσεις έκρυβε η εκδήλωση του ΕΒΕΠ με αφορμή την έλευση του νέου έτους. Εκτός από την καθιερωμένη κοπή της πρωτοχρονιάτικης πιττας, περιελάμβανε και την βράβευση επιχειρηματιών και πολιτικών.

Τιμήθηκαν ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γιωργος Γεραπετριτης, ο επιχειρηματίας κ. Ευάγγελος Μυτιληναιος, ο εφοπλιστής κ. Χάρης Βαφειας, η εταιρεία ναυτιλιακού λογισμικού Danaos, και η Enterprise Greece.

Οι Πειραιώτες

Η εκδήλωση στην κατάμεστη αίθουσα του ΕΒΕΠ έβγαλε πολιτικά και επιχειρηματικά μηνύματα, ήταν φορτισμένη συναισθηματικά αλλά πάνω από όλα την τιμητική του είχε ο Πειραιάς.

Αρκεί να σας αναφέρω ότι ο πρώτος εκ των βραβευμένων ο κ. Γιωργος Γεραπετριτης, Πειραιώτης, θυμήθηκε και πολλούς από τους παλιούς συμμαθητές του και σημείωσε ότι ο Πειραιας θα γίνει το καμάρι της χώρας.

Ο Μυτιληναίος

Όμως Πειραιώτης είναι και ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναιος ο οποίος μιλώντας μετά την παραλαβή του βραβείου θυμήθηκε τον παππού του Βαγγέλη, που ξεκίνησε την πρώτη επιχειρηματική του δραστηριότητα το 1908, στο μεγάλο λιμάνι και για την ακρίβεια το γραφείο του ήταν πίσω από τον «Παπαστράτο». Εκεί ταξίδεψαν και οι αναμνήσεις του προέδρου και CEO της Mytilineos.

Τα μηνύματα

Στη συνέχεια όμως η ομιλία του κ. Μυτιληναιου εξέπεμψε αρκετά μηνύματα.

Ξεχώρισα αυτό της ανάγκης του διαρκούς μετασχηματισμού μιας επιχείρησης.

«Αν κάτι χαρακτηρίζει την εταιρεία μας όλα αυτά τα χρόνια είναι το γεγονός του συνεχούς μετασχηματισμού και της επαν-εφεύρεσης του εαυτού μας» είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στους καρπούς του τελευταίου μετασχηματισμού της εισηγμένης: Η Mytilineos Energy & Metals και η επανίδρυση της ΜΕΤΚΑ ως δύο εταιρείες κατασκευών και παραχωρήσεων.

Ετσι από μία οικογενειακή επιχείρηση, σήμερα, η Mytilineos είναι μια σύγχρονη πολυεθνική εταιρεία, με παρουσία σε 40 χώρες και πέντε ηπείρους και με 5.500 περίπου εργαζόμενους.

Στο 4% του ΑΕΠ

Ο πρόεδρος και CEO όμως έδωσε και κάποια στοιχεία που καταδεικνύουν τόσο τη σημασία της διαρκούς μετεξέλιξης μιας εταιρείας όσο και της συμβολής της Mytilineos στην ελληνική οικονομία: «Σήμερα η Mytilineos παράγει το 3% του ελληνικού ΑΕΠ, με στόχο το 2024 να φτάσει το 4% ενώ ήδη το 70% των πωλήσεών μας κατευθύνεται προς τις διεθνείς αγορές. Τίποτα από όλα αυτά δεν μας χαρίστηκε και για το παραμικρό απαιτήθηκε κόπος και θυσίες για να γίνει. Και τα πράγματα στη διεθνή επιχειρηματικότητα είναι ακόμα πιο δύσκολα» πρόσθεσε ο ίδιος.

H ThyssenKrupp

H Mytilineos εδώ και χρόνια προχώρησε σε συνέργειες μεταξύ των δραστηριοτήτων της και συγκεκριμένα στη σύζευξη μεταλλουργίας και ενέργειας: «Δικαιωθήκαμε», τόνισε ο κ. Μυτιληναίος για να εξηγήσει: «Στην αρχή είπε, δεν καταλάβαιναν πολλοί τη σύζευξη των μετάλλων με την ενέργεια που αποπειραθήκαμε. Τώρα η ThyssenKrupp επιδιώκει όπως με ενημέρωσε ο επικεφαλής της, να κάνει συνεργασία με μια ενεργειακή εταιρεία η οποία θα διαχειρίζεται το μεγάλο ενεργειακό κόστος που αντιμετωπίζει ως κορυφαία μεταλλουργία»

Ο σύγχρονος CEO

Εντύπωση προκάλεσαν οι αναφορές του κ. Μυτιληναίου στον ρόλο του σύγχρονου CEO μια εταιρείας.

«Παλαιότερα», είπε, «οι προτεραιότητες για τον CEO μιας εισηγμένης εταιρείας φαίνονταν αρκετά πιο απλές: να διευθύνει και να μεγεθύνει την εταιρεία αποτελεσματικά, ώστε να εξασφαλιστεί ένα καλό μέρισμα για τους μετόχους. Aυτές οι εποχές έχουν περάσει ανεπιστρεπτί», υπογράμμισε για να συνεχίσει: «Πλέον ένας σύγχρονος CEO δεν πρέπει να επαναπαύεται, πρέπει να είναι συνέχεια στις επάλξεις για να μπορεί να ανταποκριθεί σε μια σειρά προκλήσεων όπως η γεωπολιτική αβεβαιότητα, τα συνεχώς αυξανόμενα ρυθμιστικά πλαίσια, ο υψηλός πληθωρισμός και επιτόκια, ο αυξανόμενος λαϊκισμός, οι κυβερνοεπιθέσεις και προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη»

Η πολιτική

Ο κ. Μυτιληναίος έβαλε και μία ακόμη διάσταση των ευθυνών ενός CEO, αρκετά επίκαιρη, θα έλεγα: «O σύγχρονος CEO έχει υποχρέωση ταυτόχρονα να αποφασίζει και πότε πρέπει να συμμετέχει δημόσια σε συζητήσεις περίπλοκων πολιτικών και κοινωνικών ζητημάτων. Η πίεση είναι συνεχής για να κάνεις και να πεις τα “σωστά” πράγματα και ενόψει ενός κυκεώνα συνεχών νομοθετικών παρεμβάσεων».

Ο CEO της BASF

Μάλιστα έδωσε και ένα παράδειγμα των απαιτήσεων λόγω των συνεχών νομοθετικών ρυθμίσεων που πρεπει να λαμβάνει υπόψη του ένας CEO: «Ο διευθύνων σύμβουλος της BASF μου είπε πρόσφατα ότι κάθε χρόνο παίρνει από την Κομισιόν 45.000 διαφορετικές οδηγίες…»

Οι εκπλήξεις

Καταλήγοντας ο κ. Μυτιληναίος δήλωσε ότι έχει ακόμη πολύ όρεξη να κάνει πράγματα και πρόσθεσε με νόημα: «Δεν θέλω να σας προκαταβάλλω, θέλω όμως να εξάψω τη φαντασία σας γι’ αυτά που μπορεί να κάνει η επιχείρηση μας στον παγκόσμιο στίβο το 2024»

Διεθνές ναυτιλιακό κέντρο

Ο κ. Χάρης Βαφειάς αναφέρθηκε και αυτός στο ξεκίνημα του καθώς και της οικογένειας του και τόνισε ότι ο Πειραιας είναι πολύ μεγάλο διεθνές ναυτιλιακό κέντρο.

Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ναυτιλία αναφέρθηκε ο κ. Δημητρης Θεοδοσίου της Danaos ενώ η Μάιρα Μυρογιάννη πρόεδρος της Enterprise Greece αναφέρθηκε στο έργο της εταιρείας.

Όλοι τέλος είχαν ένα καλό λόγο για τον πρόεδρο του ΕΒΕΠ κ. Βασίλη Κορκίδη και το πείσμα που επιδεικνύει στη προώθηση της επιχειρηματικότητας στον Πειραιά

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories