Τα χρόνια οδυνηρών απωλειών έχουν αφήσει τις κινεζικές μετοχές με μειωμένη θέση στα παγκόσμια χαρτοφυλάκια, μια τάση που είναι πιθανό να ενταθεί, καθώς ορισμένα από τα μεγαλύτερα funds παγκοσμίως αποστασιοποιούνται από την αγορά που είναι γεμάτη κινδύνους.

Μια ανάλυση των καταθέσεων 14 αμερικανικών συνταξιοδοτικών ταμείων με επενδύσεις σε κινεζικές μετοχές δείχνει ότι τα περισσότερα από αυτά έχουν μειώσει τις συμμετοχές τους από το 2020. Το Σύστημα Συνταξιοδότησης Δημοσίων Υπαλλήλων της Καλιφόρνια και το Κοινό Ταμείο Συνταξιοδότησης της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, μεταξύ των μεγαλύτερων συνταξιοδοτικών επενδυτών της χώρας, μείωσαν την έκθεσή τους για τρίτο συνεχόμενο έτος.

Αυτό που ξεκίνησε ως φυγή με γνώμονα τις αποδόσεις κινδυνεύει τώρα να μετατραπεί σε δομική μετατόπιση λόγω ενός τοξικού συνδυασμού επιφυλάξεων για τη μακροπρόθεσμη οικονομική ατζέντα του Πεκίνου, μιας παρατεταμένης κρίσης ακινήτων και του στρατηγικού ανταγωνισμού με τις ΗΠΑ. Οι διαχειριστές κεφαλαίων σε ορισμένα από τα μεγαλύτερα συνταξιοδοτικά fund των ΗΠΑ και της Αυστραλίας τόνισαν σε συνεντεύξεις τους ότι είναι επιφυλακτικοί με την Κίνα.

Κίνα: Η αδύναμη οικονομία συρρικνώνει τον πληθυσμό

Αποχωρούν χωρίς φόβο

«Οι ξένοι επενδυτές δεν φοβούνται πλέον να αφήσουν την Κίνα εκτός του επενδυτικού τους σύμπαντος», δήλωσε ο Gary Dugan, επικεφαλής επενδύσεων στην Dalma Capital Management Ltd, συμπληρώνοντας ότι «Αισθανόμαστε ότι οι διεθνείς επενδυτές απλώς εγκαταλείπουν την προσπάθεια να ερμηνεύσουν την Κίνα και θα επιστρέψουν σε ένα σύνολο ευκαιριών εκτός της χώρας αυτής, εξ ου και η επαναφορά των δεικτών αναφοράς στον MSCI World ex-China».

Το Missouri State Employees’ Retirement System ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο στο προσωπικό του να «αποεπενδύσει από όλες τις τρέχουσες παγκόσμιες δημόσιες μετοχικές επενδύσεις του στην Κίνα». Αυτό έγινε ένα μήνα αφότου το Federal Retirement Thrift Investment Board ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει τις επενδύσεις στο Χονγκ Κονγκ, εκτός από την ηπειρωτική Κίνα, από το διεθνές ταμείο του ύψους 68 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Μάλιστα, ανέφερε τους αυξανόμενους επενδυτικούς περιορισμούς της Ουάσινγκτον στην Κίνα ως βασική αιτία για την απόφαση αυτή.

Τι συζητούν οι Αμερικάνοι

«Η Κίνα αποτελεί μια επαναλαμβανόμενη συζήτηση μεταξύ των αμερικανικών και παγκόσμιων CIOs», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Chris Ailman, επικεφαλής επενδυτής του California State Teachers’ Retirement System, συμπληρώνοντας πως «Ορισμένοι έχουν μειώσει το βάρος του δείκτη τους στο μισό για να μειώσουν την έκθεσή τους και μερικοί έχουν αποσύρει την Κίνα από τον δείκτη αναδυόμενων αγορών τους».

Τα σχόλιά του έρχονται καθώς το μερίδιο της Κίνας στον δείκτη MSCI Emerging Markets Index μειώθηκε στο 23,77% στα τέλη Δεκεμβρίου, ήτοι το χαμηλότερο από τότε που προστέθηκαν οι μετοχές της ηπειρωτικής χώρας στον δείκτη το 2018. Στον δείκτη Ασίας-Ειρηνικού, η Κίνα αντιπροσωπεύει τώρα περίπου το 15%, από 24% το 2020.

«Χαμηλώνουν» οι αποδόσεις και η προοπτική

Μια έρευνα του 2023 σε 100 διαχειριστές συντάξεων και κρατικών περιουσιακών στοιχείων από τη δεξαμενή σκέψης Official Monetary and Financial Institutions Forum με έδρα το Λονδίνο διαπίστωσε ότι κανένας από αυτούς δε «βλέπει» θετικές προοπτικές για την Κίνα ή  υψηλότερες σχετικές αποδόσεις.

Αυτό απέχει πολύ από τα τέλη της δεκαετίας του 2010, όταν η οικονομική άνοδος της χώρας και η κατασκευαστική της δύναμη έκαναν τους ξένους επενδυτές πρόθυμους να πάρουν ένα κομμάτι από την ανθηρή αγορά.

Το Bloomberg ανέλυσε τις καταθέσεις από 271 αμερικανικά συνταξιοδοτικά ταμεία με περιουσιακά στοιχεία άνω των 500 εκατομμυρίων δολαρίων. Μεταξύ αυτών, τα 14 είχαν επενδύσεις σε κινεζικές μετοχές εισηγμένες στις ΗΠΑ.

Αποτιμήσεις

Υπογραμμίζοντας πώς οι κινεζικές αγορές παιρνούν κάτω από τα “ραντάρ” των επενδυτών, οι χαμηλές αποτιμήσεις τους δεν βοηθούν. Ο δείκτης MSCI China Index δεν ήταν ποτέ τόσο χαμηλός σε σχέση με τον S&P 500 όταν εξετάζουμε τις μελλοντικές εκτιμήσεις κερδών, καθώς διαπραγματεύεται με discount 56%. Ο εκτιμώμενος λόγος τιμής προς κέρδη είναι κάτω από τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας.

Το δεύτερο μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο της Αυστραλίας, το Australian Retirement Trust, ύψους 260 δισεκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας (174 δισεκατομμυρίων δολαρίων), είναι επιφυλακτικό ως προς την αύξηση των συμμετοχών του στην Κίνα πέραν του αναγκαίου για να παραμείνει σε ευθυγράμμιση με τους δείκτες αναφοράς απόδοσης.

Ο κίνδυνος

Καθώς οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές αποφεύγουν την Κίνα, η αγορά κινδυνεύει να κυριαρχηθεί ακόμη περισσότερο από τους εγχώριους επενδυτές – αυξάνοντας τη μεταβλητότητα και…τρομάζοντας τα παγκόσμια κεφάλαια. Ο δείκτης MSCI China Index έχει διευρύνει την πτώση του, ενώ οι διαχειριστές κεφαλαίων θεωρούν ότι οι εντάσεις με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, ο κρατικός έλεγχος του ιδιωτικού τομέα και η πτωτική τάση της οικονομίας έχουν υπονομεύσει μόνιμα την ελκυστικότητά της.

Καθώς η Κίνα αποτυγχάνει, οι επενδύσεις εκτός της χώρας έχουν ευημερήσει. Ο αριθμός των νέων αμοιβαίων κεφαλαίων που επικεντρώνονται σε μετοχές χωρίς έκθεση στην Κίνα έφτασε τα 19 το 2023, από 15 το 2022 και μόλις ένα το 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές