Μετά από ένα έτος άνισης και απογοητευτικής ανάκαμψης μετά την πανδημία του 2023, το καταναλωτικό κλίμα της Κίνας μπορεί τελικά να αρχίσει να βελτιώνεται φέτος.

Πέρυσι, ο κόσμος προσδοκούσε στη μεγάλη επαναλειτουργία της Κίνας ως τον καταλύτη που θα μπορούσε να βγάλει την παγκόσμια οικονομία από την πανδημική ύφεση, αλλά οι ελπίδες αυτές διαψεύστηκαν, καθώς οι αναλυτές προειδοποίησαν ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου μπορεί να μην επιτύχει τον δικό της στόχο για ανάπτυξη 5% για το 2023.

Κίνα: Νέα εμπορική πτήση για το αεροσκάφος C919

Για μια οικονομία που εξαρτάται τόσο πολύ από τις μεταποιητικές της δυνατότητες, οι παράγοντες της αγοράς αναζητούν τώρα τους τομείς των υπηρεσιών και της κατανάλωσης για να ωθήσουν την ανάπτυξη της Κίνας το 2024.

Αν και η επιβράδυνση είναι κάπως αναπόφευκτη δεδομένης της άνισης οικονομικής ανάκαμψης της Κίνας, η Goldman Sachs αναμένει ότι η κατανάλωση υπηρεσιών θα δείξει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα από ό,τι η κατανάλωση αγαθών.

Κατανάλωση και τιμές παραγωγού

Η Goldman προέβλεψε ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Κίνας θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 4,8% το 2024, οδηγούμενο κυρίως από την ανάκαμψη της δραστηριότητας των υπηρεσιών, την οποία βλέπει να αναπτύσσεται με πολύ ταχύτερο ρυθμό 9,2% από ό,τι η μεταποίηση αγαθών, η οποία αναμένεται να αυξηθεί κατά 6%.

Η ανάκαμψη της καταναλωτικής δραστηριότητας, σύμφωνα με την Goldman Sachs, θα καθοδηγηθεί από δραστηριότητες που σχετίζονται με τον ελεύθερο χρόνο και περιλαμβάνουν τις αλυσίδες ξενοδοχείων, τους διαδικτυακούς ταξιδιωτικούς πράκτορες και τα καζίνο του Μακάο.

Οι τιμές παραγωγού στην Κίνα έχουν υποχωρήσει λόγω της αποδυνάμωσης της καταναλωτικής ζήτησης, γεγονός που συνέβαλε σε αρνητικές ενδείξεις των τιμών καταναλωτή.

Πρόσφατα στοιχεία έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή στην Κίνα μειώθηκαν τον Νοέμβριο με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τριών ετών, μειωμένες κατά 0,5% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα και σε σύγκριση με τον Οκτώβριο.

Η χώρα παλεύει με την εκτίναξη του χρέους της τοπικής αυτοδιοίκησης, τον ταλαιπωρημένο τομέα των ακινήτων και τη φθίνουσα εγχώρια και διεθνή ζήτηση.
Όλα αυτά συνέβαλαν στην υποβάθμιση της αξιολόγησης από τον οίκο Moody’s.

Τον Δεκέμβριο, ο οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε τις προοπτικές των κρατικών πιστοληπτικών αξιολογήσεων της Κίνας σε αρνητικές από σταθερές, αναμένοντας ότι η στήριξη του Πεκίνου και οι πιθανές διασώσεις για τις προβληματικές τοπικές κυβερνήσεις και τις κρατικές επιχειρήσεις θα μειώσουν τη δημοσιονομική, οικονομική και θεσμική ισχύ της Κίνας.

Ποιοτικά αγαθά και κρατική στήριξη

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Κίνα είναι υποτονική από την έναρξη της πανδημίας Covid-19 στις αρχές του 2020. Παρόλο που οι έλεγχοι του Covid καταργήθηκαν στα τέλη του 2022, η μείωση της ζήτησης παγκοσμίως για κινεζικά προϊόντα και η ύφεση στην αγορά ακινήτων έχουν επιβαρύνει τις καταναλωτικές δαπάνες.

Ωστόσο, οι ειδικοί πιστεύουν ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια αλλαγή στις καταναλωτικές συνήθειες της Κίνας, όπου περισσότεροι καταναλωτές επιλέγουν να ξοδεύουν για ποιοτικά αγαθά και όχι για μεγαλύτερες ποσότητες.
«Το καταναλωτικό τοπίο στην Κίνα υφίσταται έναν αξιοσημείωτο μετασχηματισμό, καθώς οι Κινέζοι αγοραστές δίνουν όλο και περισσότερο προτεραιότητα στα αγαθά υψηλής ποιότητας έναντι των μαζικά παραγόμενων, φθηνότερων εναλλακτικών λύσεων», δήλωσε ο Jian Shi Cortesi, διευθυντής επενδύσεων στην Κίνα και την Ασία της GAM Investments.

Είπε ότι αυτή η μετατόπιση των δαπανών είναι εμβληματική της ωρίμανσης των Κινέζων καταναλωτών, αναδεικνύοντας επίσης τα αυξανόμενα επίπεδα διαθέσιμου εισοδήματός τους. “Η τάση αυτή θα μπορούσε να προαναγγείλει ελπιδοφόρες προοπτικές για τις επιχειρήσεις που προσφέρουν premium προϊόντα και υπηρεσίες, καθώς αξιοποιούν αυτή την αυξανόμενη ζήτηση για ποιότητα».

Το μεγάλο ερώτημα που στοιχειώνει την ανάκαμψη της κινεζικής αγοράς είναι αν θα κάνει η κυβέρνηση περισσότερα για να στηρίξει την οικονομία της. Οι ηγέτες της Κίνας έχουν υποσχεθεί να ενισχύσουν την εγχώρια ζήτηση, να δώσουν προτεραιότητα στην ανάπτυξη στρατηγικών τομέων και να αντιμετωπίσουν την κρίση των ακινήτων της χώρας, μετά από μια σημαντική συνάντηση τον Δεκέμβριο που καθόρισε τις οικονομικές προτεραιότητες για το νέο έτος.

Το κλίμα στην αγορά έχει δείξει σημάδια βελτίωσης καθώς η Κίνα αναπτύσσει μέτρα για την ανάσχεση της κρίσης των ακινήτων, τα οποία πολλοί λένε ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν το κλειδί για τη βελτίωση της ζήτησης στο εσωτερικό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή