Για δεύτερη διαδοχική χρονιά μειώθηκε πιθανότατα ο πληθυσμός της Κίνας το  2023, εξαιτίας της αύξησης των θανάτων που σχετίζονται με την COVID αφού η χώρα τερμάτισε ξαφνικά τα αυστηρά lockdown, ενώ η ασθενής εμπιστοσύνη στις προοπτικές της οικονομίας κρατά τα ποσοστά γεννήσεων σε πτώση.

Όπως γράφει το Reuters, οι δημογράφοι εκτιμούν ότι τα δεδομένα του πληθυσμού που αναμένονται στις 17 Ιανουαρίου θα δείξουν ότι ο αριθμός των νέων γεννήσεων το 2023 θα είναι ακόμα χαμηλότερος από τα 9,56 εκατομμύρια που καταγράφηκαν το 2022, καθώς μακροχρόνια ζητήματα όπως η ανισότητα των φύλων και το υψηλό κόστος φροντίδας των παιδιών παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό ανεπίληπτα. Το ποσοστό γεννήσεων  στην Κίνα μειώνεται σταδιακά από το 2016.

Μειώνεται ο πληθυσμός – Η κυβέρνηση προσπαθεί να ενθαρρύνει τις γεννήσεις

Τα στοιχεία εντείνουν τις ανησυχίες ότι οι προοπτικές ανάπτυξης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο μειώνονται λόγω λιγότερων εργαζομένων και καταναλωτών , ενώ το κόστος για τη φροντίδα ηλικιωμένων και τα συνταξιοδοτικά επιδόματα επιβαρύνουν περισσότερο τις υπερχρεωμένες τοπικές κυβερνήσεις.

«Η πιο αργή από την αναμενόμενη οικονομική ανάκαμψη και η αβεβαιότητα για το μέλλον στην Κίνα διαδραματίζουν μεγαλύτερο ρόλο» στη γονιμότητα από οποιαδήποτε θετική επίδραση προέρχεται από την άρση των περιορισμών για την COVID, δήλωσε ο Xiujian Peng, ανώτερος ερευνητής στο Κέντρο Μελετών Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Victoria στη Μελβούρνη.

Απότομη αύξηση των θανάτων

Οι δημογράφοι αναμένουν ότι οι θάνατοι θα έχουν αυξηθεί απότομα, καθώς η COVID-19 σάρωσε τον πληθυσμό των 1,41 δισεκατομμυρίων της Κίνας στις αρχές του περασμένου έτους μετά την απότομη κατάργηση των περιορισμών από το Πεκίνο τον Δεκέμβριο του 2022.

Η Κίνα ανέφερε 121.889 συνολικούς θανάτους από τον κορονοϊό στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Το όργανο του ΟΗΕ είχε επικρίνει το Πεκίνο για ανεπαρκείς αναφορές θανάτων, κάτι που οι αξιωματούχοι αρνήθηκαν επανειλημμένα.

Τα κατακλυσμένα κρεματόρια και οι πιέσεις στους γιατρούς να μην ταξινομούν τους θανάτους ως σχετιζόμενους με την COVID τροφοδότησε την υποψία για τη διαφάνεια των δεδομένων της Κίνας. Σε μια σπάνια κίνηση τον περασμένο Ιούλιο, η επαρχία Zhejiang της Κίνας, όπου κατοικεί το 5% του πληθυσμού της χώρας, ανέφερε αύξηση 70% των αποτεφρώσεων τον περασμένο Ιανουάριο-Μάρτιο. Από τότε τα δεδομένα έχουν αφαιρεθεί.

Μια μελέτη από το Κέντρο Καρκίνου Fred Hutchinson με έδρα το Σιάτλ υπολόγισε 1,87 εκατομμύρια υπερβολικούς θανάτους σε σχέση με αυτό που κανονικά θα αναμενόταν από όλες τις αιτίες μεταξύ Κινέζων άνω των 30 ετών μεταξύ Δεκεμβρίου 2022 και Ιανουαρίου 2023.

Ο δημογράφος του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, Zhou Yun, δήλωσε ότι τα δεδομένα της επόμενης εβδομάδας ενδέχεται να υποδηλώνουν τη μείωση του πληθυσμού για να κρύψουν το μέγεθος του αντίκτυπου της COVID.

«Η αναφορά δεδομένων πληθυσμού στην Κίνα είναι τόσο δημογραφικό όσο και πολιτικό γεγονός», είπε.

Η πτώση του πληθυσμού έρχεται καθώς η Κίνα αντιμετωπίζει την πρόκληση της ραγδαίας γήρανσης του πληθυσμού της. Ο αριθμός των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών αναμένεται να αυξηθεί από περίπου 280 εκατομμύρια σήμερα σε πάνω από 400 εκατομμύρια έως το 2035 – περισσότερο από τον πληθυσμό των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο «πολιτισμός της τεκνοποίησης»

Εκτός από τα χαμηλά εισοδήματα και την υψηλή εργασιακή αβεβαιότητα, οι δημογράφοι αναφέρουν ως άλλους παράγοντες που αποθαρρύνουν τη γέννηση μωρών, τις διακρίσεις λόγω φύλου και τις προσδοκίες ότι οι γυναίκες αναλαμβάνουν τον ρόλο της φροντίδας στην οικογένεια.

Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είπε πέρυσι ότι οι γυναίκες πρέπει διδάσκονται «ιστορίες καλής οικογενειακής παράδοσης », προσθέτοντας ότι είναι απαραίτητο να «καλλιεργηθεί ενεργά μια νέα κουλτούρα γάμου και τεκνοποίησης», την οποία συνέδεσε με την εθνική ανάπτυξη.

Οι τοπικές κυβερνήσεις έχουν ανακοινώσει διάφορα μέτρα για την ενθάρρυνση του τοκετού, συμπεριλαμβανομένων φορολογικών εκπτώσεων, μεγαλύτερης άδειας μητρότητας και επιδοτήσεων στέγασης.

Ένα σύνολο δεδομένων που υποδηλώνει χαμηλότερα ποσοστά γεννήσεων το 2023 είναι η πτώση των ποσοστών γάμου το 2022 στο χαμηλότερο από το 1979. Οι γάμοι θεωρούνται ως κύριος δείκτης για τις γεννήσεις στην Κίνα, καθώς οι περισσότερες ανύπαντρες γυναίκες δεν έχουν πρόσβαση σε επιδόματα ανατροφής παιδιών.

Το ποσοστό γονιμότητας της Κίνας μειώθηκε στο ιστορικό χαμηλό του 1,09 το 2022 από 1,3 το 2020, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Είναι από τις χαμηλότερες στον κόσμο μαζί με άλλες οικονομίες της Ανατολικής Ασίας.

Ο Fuxian Yi, δημογράφος στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison, αναμένει τις νέες γεννήσεις σε περίπου 8 εκατομμύρια, οι οποίες, όπως λέει, θα ήταν οι χαμηλότερες από τα μέσα του 18ου αιώνα, όταν ο συνολικός πληθυσμός της Κίνας ήταν κάτω από 200 εκατομμύρια άτομα.

Ο Yi λέει ότι αυτό είναι το συνεχιζόμενο αποτέλεσμα της πολιτικής για το ένα παιδί που εφάρμοσε η Κίνα από το 1980 έως το 2015, καθώς οι μικρότερες γενιές τείνουν να έχουν λιγότερα μωρά.

Ένα έγγραφο πολιτικής του Δεκεμβρίου από το ινστιτούτο έρευνας πληθυσμού Yuwa παρότρυνε τις αρχές να αναστρέψουν «επειγόντως» τη μείωση των νεογνών μέσω γενναιόδωρων οικογενειακών επιδοτήσεων. «Η πιο αξιόλογη επένδυση στην Κίνα σήμερα είναι τα παιδιά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Νετανιάχου: Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο; – Πιέσεις να μην εκδοθεί
Επικαιρότητα |

Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο ο Νετανιάχου; – Πιέσεις να μην εκδοθεί

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ ο Νετανιάχου και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι φοβούνται ότι θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον τους την ερχόμενη εβδομάδα