«Αν πρόκειται να κάνετε κάτι, κάντε το με ευχαρίστηση, διαφορετικά, μην μπείτε στον κόπο να το κάνετε καθόλου», λέει μια λαϊκή ρήση.

Η αρθρογράφος του Bloombergk Ιρίνα Άνγκελ μίλησε με ακαδημαϊκούς για το πώς μπορεί να είναι πιο παραγωγική εφέτος και ανακάλυψε επτά hacks παραγωγικότητας:

Εργασία: Γιατί οι πολλές ώρες εργασίας δεν ισοδυναμούν με περισσότερη παραγωγικότητα

Λες ντομάτα, εγώ λέω πομοντόρο

Αυτή είναι μια πολυδοκιμασμένη μέθοδος που έχει αντέξει στο πέρασμα των χρόνων, γι’ αυτό και είναι πρώτη στη λίστα. Ρυθμίστε ένα χρονόμετρο για 25 λεπτά και επικεντρωθείτε σε μία μόνο εργασία. Κάντε ένα διάλειμμα πέντε λεπτών και μετά επαναλάβετε αυτό τέσσερις φορές. Η συγγραφέας συνήθως σχεδιάζει επίσης έναν κύκλο χωρισμένο σε τέσσερα μέρη και χρωματίζει το καθένα όταν συμπληρώνει έναν κύκλο 25 λεπτών. Μπορείτε ακόμη να αγοράσετε ένα χρονόμετρο κουζίνας σε σχήμα ντομάτας όπως αυτό που έδωσε το όνομα σε αυτή την τεχνική τη δεκαετία του 1980. Σίγουρα λειτούργησε για τον Φρανσέσκο Σιρίλο, τον εφευρέτη αυτού του hack, ο οποίος το χρησιμοποίησε ως φοιτητής.

Συνδυάστε τον στόχο

Να είστε συγκεκριμένοι για το πότε, πού και πώς θα εργαστείτε για την επίτευξη των στόχων σας. Αυτό θα «δημιουργήσει έναν νοητικό οδικό χάρτη που ενισχύει τη δέσμευση και διευκολύνει την αυτόματη εκτέλεση συμπεριφορών με συνέπεια στο στόχο», λέει η Ειρήνη Σκοπελίτη, καθηγήτρια μάρκετινγκ και επιστήμης συμπεριφοράς στο Bayes Business School στο Λονδίνο. «Συνδυάζοντας τον στόχο “Θέλω να είμαι πιο παραγωγικός του χρόνου” με το “Θα αφιερώνω την πρώτη ώρα κάθε μέρας για να αντιμετωπίσω εργασίες προτεραιότητας, ξεκινώντας από τις 9 π.μ.” αυξάνει την πιθανότητα να επιτευχθεί ο στόχος».

Διαιρέστε, κατακτήστε και γιορτάστε

«Χωρίστε τα μεγάλα έργα σε μικρότερα, εφικτά καθήκοντα. Αυτή η στρατηγική προσφέρει μια σαφή πορεία προόδου», λέει ο Κώστας Ανδριόπουλος, καθηγητής καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στο Bayes Business School στο Λονδίνο. Στη συνέχεια, επαινέστε τον εαυτό σας για κάθε μικρή νίκη και σκεφτείτε πώς φτάσατε εκεί για να διατηρήσετε την ορμή. «Ο τακτικός προβληματισμός σχετικά με την πρόοδο και τη μάθησή σας είναι ζωτικής σημασίας για να προσαρμόσετε τη στρατηγική σας ώστε να συμβαδίζετε με τα εξελισσόμενα ενδιαφέροντα και τις απαιτήσεις του έργου».

Κάντε την εργασία σας υβριδική

Ρίξτε μια προσεκτική ματιά στις δικές σας εργασιακές συνήθειες και προσαρμόστε το πρόγραμμά σας ανάλογα. «Ποιες είναι οι πιο παραγωγικές σας ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας; Ποια είναι η καλύτερη ώρα για δουλειά στο σπίτι; Τι θα κάνεις στη δουλειά; Οργανώστε τη ζωή σας γύρω από τις απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις», λέει ο Μπαρτ βαν Αρκ, διευθύνων σύμβουλος στο Ινστιτούτο Παραγωγικότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Ο χρόνος μου είναι περίπου 50-50 μεταξύ σπιτιού και γραφείου. Στο σπίτι, διαβάζω και γράφω και κάνω κατ’ ιδίαν συναντήσεις ρουτίνας με το προσωπικό μου», λέει. «Όταν είμαι στο γραφείο, χρησιμοποιώ όλη μου την ημέρα για να αλληλεπιδράσω με ανθρώπους πρόσωπο με πρόσωπο».

Μπείτε στην «λοταρία» των συναντήσεων

«Φάτε μεσημεριανό ή πιείτε καφέ με τυχαίους συναδέλφους. Μάθετε πώς γίνεται η εργασία σε άλλα μέρη του χώρου εργασίας σας. Θα μπορούσατε να δουλέψετε καλύτερα ή διαφορετικά;», λέει η Αμάντα Γκούντολ, συγγραφέας του Credible: The Power of Expert Leaders. Η διεύρυνση της εστίασης πέρα από τις καθημερινές σας μικρολεπτομέρειές βοηθά να κατανοήσετε την κουλτούρα του οργανισμού σας και να προσαρμοστείτε ανάλογα — για να μην αναφέρουμε ότι διακόπτεται τη μέρα σας με κάποιες κοινωνικές συναναστροφές.

Ξεκουραστείτε περισσότερο

Ας μην ξεχνάμε τη σχέση μεταξύ ευεξίας και εργασίας. Ο Βαν Αρκ, για παράδειγμα, ανακάλυψε ότι η προσθήκη μιας ώρας ύπνου τον κάνει «πολύ» πιο παραγωγικό κατά τη διάρκεια της ημέρας. «Χρειάζεσαι να νιώθεις καλά για να δουλεύεις σκληρά. Μερικές φορές θα εργάζεστε περισσότερες ώρες και εάν έχετε τα αποθέματα στο σώμα σας, εάν είστε υγιείς, θα μπορείτε να επιταχύνετε όταν χρειαστεί».

Κάντο πιο πικάντικο

Σύμφωνα με τα λόγια της Λέσλι Κνόουπ, της φανταστικής αναπληρώτριας διευθύντριας ενός τμήματος πάρκων μικρής πόλης στην κωμική σειρά Parks and Recreation του NBC, «Μισώ τη χαρτούρα. Δεν την κάνω σχεδόν ποτέ στο κρεβάτι μου το Σαββατόβραδο ακούγοντας CD των Spice Girls». Βάλτε λίγη διασκέδαση σε κουραστικές εργασίες με ανεβαστική μουσική ή πολύχρωμα χαρτικά και εργαλεία γραφής. Το αγαπημένο μου είναι να ακούω τα τραγούδια που έχω ηχογραφήσει για τζόκινγκ όταν γράφω τη λίστα με τις υποχρεώσεις μου για την εβδομάδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κίνα: Επίσκεψη στην Ευρώπη πραγματοποιεί ο Σι Τζινπίνγκ
Διεθνή |

Τι κομίζει ο Σι στην Ευρώπη - Η επίσκεψη, τα «δώρα» και το γαλλικό κονιάκ

Επίσκεψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια πραγματοποιεί ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κομίζοντας ένα σαφές μήνυμα: το Πεκίνο προσφέρει πολύ περισσότερες οικονομικές ευκαιρίες για το μπλοκ από ό,τι θέλουν να παραδεχτούν οι ΗΠΑ. Ο Κινέζος ηγέτης θα ξεκινήσει το πενθήμερο ταξίδι του στη Γαλλία, τη Σερβία και την Ουγγαρία στις 5 […]