«Το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να στείλει ένα “ισχυρό μήνυμα” ότι οι επιθέσεις των ανταρτών Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα είναι λάθος και δεν μπορούν να πραγματοποιούνται με “ατιμωρησία”», δήλωσε σήμερα απο την Ουκρανία, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρισι Σουνακ.

Αναφερόμενος στις επιθέσεις των ανταρτών είπε ακόμη πως «είδαμε τη μεγαλύτερη επίθεση σε πολεμικό πλοίο του βρετανικού ναυτικού που έχουμε δει εδώ και δεκαετίες και πρόσθεσε ότι «Δεν θα διστάσουμε να προστατεύσουμε ζωές και να διασφαλίσουμε την ασφάλεια της εμπορικής ναυτιλίας».

Ερυθρά Θάλασσα: Πώς η επίθεση ΗΠΑ – Βρετανίας στους Χούθι βάζει φωτιά στο παγκόσμιο εμπόριο

«Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εμπλέκεται σε οποιαδήποτε επιχείρηση στρατιωτικού χαρακτήρα», δηλώνει το Κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών, μετά την ανακοίνωση του Λονδίνου ότι χθες βράδυ, απογειώθηκαν από τη βάση του Ακρωτηρίου βρετανικά αεροσκάφη, που συμμετείχαν σε επιχείρηση κατά στόχων των Χούθι στην Υεμένη.

«Σαφές μήνυμα» απο τις ΗΠΑ

Νωρίτερα, αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογαν ο οποίος δήλωσε ότι «η Βρετανία προσπαθεί να μετατρέψει την Ερυθρά Θάλασσα σε “θάλασσα αίματος”, και ότι τα βρετανικά πλήγματα κατά των Χούθι στην Υεμένη δεν ήταν αναλογικά.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας δεκάδες αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν απο πολεμικά αεροσκάφη, πλοία και υποβρύχια των ΗΠΑ και της Βρετανίας σε ολόκληρη την Υεμένη σε αντίποινα κατά των υποστηριζόμενων από το Ιράν δυνάμεων Χούτι για επιθέσεις σε πλοία της Ερυθράς Θάλασσας.

Οπως αναφέρει το πακτορείο Reuters,  αυτόπτες μάρτυρες επιβεβαίωσαν εκρήξεις σε στρατιωτικές βάσεις κοντά σε αεροδρόμια στην πρωτεύουσα Σαναά και στην τρίτη πόλη της Υεμένης, την Τάιζ, σε ναυτική βάση στο κύριο λιμάνι της Ερυθράς Θάλασσας, τη Χοντέιντα, και σε στρατιωτικές τοποθεσίες στην παράκτια διοικητική περιφέρεια Χατζά.

«Αυτά τα στοχευμένα πλήγματα είναι ένα σαφές μήνυμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι εταίροι μας δεν θα ανεχθούν επιθέσεις κατά του προσωπικού μας ούτε θα επιτρέψουν σε εχθρικούς παράγοντες να θέσουν σε κίνδυνο την ελευθερία της ναυσιπλοΐας», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Οι Χούθι ανακοίνωσαν ότι πέντε μαχητές τους σκοτώθηκαν σε συνολικά 73 αεροπορικές επιδρομές και ότι θα προβούν σε αντίποινα και θα συνεχίσουν τις επιθέσεις τους κατά της ναυτιλίας, τις οποίες περιγράφουν ότι αποσκοπούν στην υποστήριξη των Παλαιστινίων εναντίον του Ισραήλ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ταϊβάν: Δημιουργεί το δικό της «Starlink» υπό την απειλή της Κίνας
Διεθνή |

Η Ταϊβάν δημιουργεί το δικό της «Starlink» - Στόχος να αντιμετωπίσει την κινεζική απειλή

Η διασφάλιση ότι τα συστήματα επικοινωνίας της Ταϊβάν θα παραμείνουν λειτουργικά σε έκτακτες στιγμές αποτελεί αυξανόμενη προτεραιότητα για τους κορυφαίους ηγέτες του νησιού τα τελευταία χρόνια