Με ένα μήνυμα στο wallet του κινητού τηλεφώνου θα μπορούν από τον επόμενο μήνα να αλλάζουν οι πολίτες -εφόσον το επιθυμούν – την εταιρεία ενέργειας και το τιμολόγιό τους. Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στα Παραπολιτικά Fm.
Όπως χαρακτηριστικά είπε «ήδη με το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος δουλεύουμε στη διαδικασία του να μπορεί αυτή η αλλαγή να γίνεται με ένα μήνυμα στο wallet εφόσον πατήσει “ναι” ο ενδιαφερόμενος. Όπως ακριβώς πριν από περίπου 1,5 μήνα λέγαμε για το myAuto, πακέτο που ήδη μπήκε στο wallet μας και ήδη πάνω από 100 χιλιάδες αυτοκίνητα έχουν “κατεβεί” στα κινητά».
Δημόσιο: Έρχεται νέο wallet στο κινητό για τις συναλλαγές
Στο μεταξύ, ο κ. Παπαστεργίου μίλησε και για την πρώτη διασυνοριακή διαλειτουργικότητα η οποία αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο σχετικά με τις ταυτότητες, δηλαδή θα μπορεί ένας Κύπριος που ζει στην Ελλάδα ή ένας Έλληνας που ζει στην Κύπρο να διασταυρώσει ότι η αστυνομική του ταυτότητα είναι νόμιμη και σε ισχύ.
Αναφερομένος στον ψηφιακό βοηθό του gov.gr, ο υπουργός επεσήμανε ότι από την επόμενη εβδομάδα θα είναι και πολύγλωσσος καθώς «κατανοεί 150 γλώσσες, απαντά σε 24 γλώσσες, ακόμη και σε διάφορες περίεργες γλώσσες όπως σουαχίλι». Το επόμενο όμως βήμα είναι ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2024 θα αρχίσει όχι μόνο να μας ενημερώνει αλλά να κάνει τα πρώτα πράγματα για εμάς όπως το να κλείσει ένα ραντεβού για εμβόλιο ή, για να εκδώσουμε ταυτότητα, να μας κατεβάσει κατόπιν αιτήματός μας το Ε9.
Ο κ. Παπαστεργίου επανέλαβε ότι το wallet θα αποτελεί το μοναδικό μέσο που θα συνδιαλέγονται οι πολίτες με το Δημόσιο και υπογράμμισε ότι στο wallet αναμένεται να προστεθούν και οι επαγγελματικές ιδιότητες καθώς «ζητάμε από τους επαγγελματικούς φορείς να μας ανοίξουν τα μητρώα τους για να αρχίσουμε να περνάμε όλες αυτές τις διαδικασίες», προσθέτοντας ότι το διαβατήριο για να μπει στο wallet πρέπει να υπάρξει πρώτα μια κοινή ευρωπαϊκή πλατφόρμα.
Όσον αφορά στην κινητή τηλεφωνία ο υπουργός τόνισε ότι «θα δούμε τον ανταγωνισμό να δουλεύει και θεωρώ ότι από το πρώτο εξάμηνο του 2024 θα έχουμε καλύτερες ταχύτητες και τιμές για τον καταναλωτή».
Σχετικά με την επιστολική ψήφο τόνισε ότι «δημιουργείται ένα μητρώο για τους ανθρώπους που θα δηλώσουν ότι θέλουν να ψηφίσουν επιστολικά και άρα πάμε να φτιάξουμε αυτές τις βάσεις με το υπουργείο Εσωτερικών. Είναι όμως μια πρώτης τάξη ευκαιρία να “καθαρίσουμε” τα μητρώα μας».
Για τον ΔΑΙΔΑΛΟ σημείωσε ότι είναι «ό,τι πιο οραματικό και αισιόδοξο για την τεχνολογία στην Ελλάδα, είναι πολύ μεγάλο και γρήγορο μηχάνημα το οποίο βοηθά στην έρευνα με τεχνητή νοημοσύνη, θα βοηθήσει γενικά στο να δημιουργήσουμε πλέον πέρα από το public cloud, να αρχίσουμε να αποκτάμε δικές μας υποδομές για αποθήκευση δεδομένων».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Latest News
Η Κίνα σφίγγει τον κλοιό στο κυβερνοέγκλημα του χρηματοπιστωτικού τομέα
Η Υπηρεσία Κυβερνοχώρου δεσμεύτηκε για τη συνέχιση των προσπαθειών καταπολέμησης της ηλεκτρονικής απάτης στην Κίνα
Χτίζει... κόμβο logistics η Huawei στον Πειραιά – Οι νέες επενδύσεις που σχεδιάζει
«Το logistics hub που θα δημιουργηθεί ουσιαστικά θα λειτουργεί σαν πύλη εισόδου των προϊόντων της Huawei προς την Ευρώπη», είπε ο CEO της εταιρείας για τη νοτιοανατολική Ευρώπη
Η Apple φέρνει το ChatGPT στα iPhone και τα Mac - To Siri αποκτά AI
To chatbot τεχνητής νοημοσύνης θα ενεργοποιείται όταν ο χρήστης κάνει ερωτήσεις που το ίδιο το Siri δεν μπορεί να απαντήσει.
Θεοδωρόπουλος για AI: Αυτές είναι οι 4 ανησυχίες των επιχειρήσεων
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, μίλησε στο AI Connect της Google για τις ανησυχίες των ελληνικών επιχειρήσεων γύρω από τη χρήση της AI
Η Google φέρνει στα ελληνικά σχολεία το “Experience AI”
Η Google και το Raspberry Pi Foundation παρέχουν χρηματοδοτική στήριξη και ενδυνάμωση σε εκπαιδευτικούς και μαθητές για ένα μέλλον καθοδηγούμενο από την Τεχνητή Νοημοσύνη
Σχέδιο απαγόρευσης των social media σε παιδιά κάτω των 15 ετών και στην Ελλάδα; - Τι εξετάζεται
Προωθούνται αυστηροί περιορισμοί στην πρόσβαση των παιδιών κάτω των 15 ετών στα social media
Πώς θα χτιστεί ο «Φάρος» του ελληνικού AI - Ο ρόλος του Υπερταμείου
Το έργο για τον «Φάρο» συνδέεται με την κατασκευή του εθνικού υπερυπολογιστή «Δαίδαλου» - Θα δημιουργηθεί θυγατρική που θα αναλάβει τη διαχείρισή του
Αποκαλυπτήρια για το «αλάνθαστο» κβαντικό μικροτσίπ της Google
Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, η Google είπε ότι βρήκε έναν τρόπο να συνδυάζει τα Qubits του τσιπ Willow, έτσι ώστε τα ποσοστά σφαλμάτων να μειώνονται καθώς αυξάνεται ο αριθμός των Qubits
Δημιουργείται στην Ελλάδα το AI factory «Pharos» - Το μήνυμα Μητσοτάκη
«Η Ελλάδα μία από τις επτά χώρες της ΕΕ που θα δημιουργηθούν «εργοστάσια» τεχνητής νοημοσύνης τόνισε ο πρωθυπουργός
Πόση τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιούν οι Έλληνες - Τι δείχνει έρευνα της Focus Bari
Στην έρευνα της Focus Bari αναλύονται οι ευκαιρίες, οι κίνδυνοι αλλά και οι μεγάλες προσδοκίες