
Η Ινδία είναι ήδη μια οικονομία σχεδόν 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη στον κόσμο. Με γνώμονα τη δυναμική των δημογραφικών στοιχείων, έχει ξεπεράσει φέτος και επτά χρόνια μπροστά από τις προβλέψεις, τη βασική της αντίπαλο, Κίνα, σε αριθμό κατοίκων, 1,4284 δισεκατομμύρια σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.
Η μοίρα της Ινδίας καθορίζεται περισσότερο από ποτέ από τη σχέση της με την Κίνα. Το 1990 οι δύο χώρες ήταν ισόπαλες. Στη συνέχεια, η Κίνα με μέση ανάπτυξη 9,5% ετησίως διεύρυνε ένα εντυπωσιακό χάσμα ανεβάζοντας το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στα 12.720 δολάρια έναντι 2.388 δολαρίων στην Ινδία (βλ. Κ. Ζοπουνίδης, Ινδία, η νέα υπερδύναμη, Τα Νέα, 14/08/2023).
Πολλές τράπεζες πιστεύουν ότι η Ινδία βρίσκεται σε καλό δρόμο να γίνει η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας (Morgan Stanley). Σύμφωνα με στοιχεία του Blackstone του πιο ισχυρού private equity fund στον κόσμο με περισσότερα από 1.000 δισεκατομμύρια δολάρια για επενδύσεις, η Ινδία, με περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια δολάρια που έχουν ήδη επενδυθεί, είναι η τρίτη μεγαλύτερη γεωγραφική περιοχή για επενδύσεις σε ίδια κεφάλαια, μετά τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Επιδόσεις
Παρακάτω παρουσιάζονται μερικές βασικές μεταβλητές των επιδόσεων της Ινδίας σε σχέση με τον κόσμο και τους βασικούς ανταγωνιστές της.
ΑΕΠ 2023
Ινδία 6,3%
Κίνα 5,0%
ΗΠΑ 2,1%
Γαλλία 1,0%
Πηγή: ΔΝΤ
415 εκ. Ινδοί έχουν εξέλθει από την ακραία φτώχεια τα τελευταία 15 χρόνια
Πηγή: Πρόγραμμα ανάπτυξης του ΟΗΕ
Μέρος του Εθνικού Εισοδήματος που κρατά το 10% των πιο πλούσιων
Ινδία 57%
Κόσμος 52%
Κίνα 43%
Γαλλία 34%
Πηγή: World Inequality Database
Συμμετοχή των γυναικών στα εισοδήματα
Ινδία 18%
Κίνα 33%
Κόσμος 35%
Γαλλία 41%
Πηγή: WI Database
Προσδόκιμο ζωής (2021)
Δημοκρατία του Τσαντ 53 χρόνια
Ινδία 67 χρόνια
Κόσμος 71 χρόνια
ΗΠΑ 76 χρόνια
Κίνα 78 χρόνια
Γαλλία 82 χρόνια
Πηγή: Παγκόσμια Τράπεζα
Δείκτης αντίληψης διαφθοράς το 2022
Ινδονησία 34
Ινδία 40
Κίνα 45
ΗΠΑ 69
Γαλλία 72
Δανία 90
Πηγή: Transparency International
Κατά κεφαλή ΑΕΠ 2022 σε δολάρια
Ινδία 8379
Κίνα 21476
Πηγή: COFACE
Εξαγωγές 2022
ΗΠΑ 8%
Κίνα 14%
Γαλλία 2%
Υπόλοιπο του κόσμου 73%
Πηγή: Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου
Κάθε χρόνο εξέρχονται 1,5 εκατομμύριο νέοι διπλωματούχοι από τις πολυτεχνικές σχολές της Ινδίας. Τα πιο λαμπρά μυαλά προέρχονται από τα 23 Ινδικά Ινστιτούτα Τεχνολογίας. Μερικά παραδείγματα αποτελούν ο Sundar Pichai, CEO της Alphabet (Google) και ο Arvind Krishna, Chairman και CEO της ΙΒΜ.
Τα τελευταία χρόνια όμως η διαρροή εγκεφάλων προς το εξωτερικό έχει σταματήσει και μόνο 5% των διπλωματούχων μεταναστεύουν.
Το 2023, έχουν κατατεθεί 315 διπλώματα ευρεσιτεχνίας και θα επωασθούν 100 νεοφυείς επιχειρήσεις που εργάζονται σε βασικούς τομείς όπως το διάστημα, οι σιδηροδρομικές γραμμές, οι μπαταρίες και οι ημιαγωγοί.
Ακόμη, οι Ινδοί δουλεύουν γρήγορα. Χρειάζονται δεκαοκτώ μήνες για να αναπτύξουν ένα δορυφόρο, αυτό αποτελεί το μισό χρόνο από άλλες χώρες (π.χ. French National Space Agency). Σε στρατιωτικό επίπεδο, η Ινδία έχει το δεύτερο μεγαλύτερο στρατό μετά την Κίνα και την τρίτη θέση σε επίπεδο δαπανών (72 δις ευρώ ετήσιο προϋπολογισμό).
Συμπερασματικά, ο Πρωθυπουργός της Ινδίας θέτει ως στόχο να ξεπεράσει την Ιαπωνία και τη Γερμανία για να γίνει η Νο 3 οικονομία μέχρι το 2030. Για πολύ καιρό, αρνιόταν να επιλέξει μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον. Σήμερα, η αντιπάθεια επικρατεί απέναντι στην Κίνα και την οδηγεί προς τις ΗΠΑ. Η Ινδία, ωστόσο, παραμένει προσκολλημένη στη στρατηγική της αυτονομία και μοιράζεται με το Πεκίνο και τη Μόσχα το στόχο της επανεξισορρόπησης μιας κατά κύριο λόγο δυτικής παγκόσμιας τάξης. Διπλωμάτες της χώρας αυτής πρεσβεύουν ότι «πρέπει να βάλουμε τέλος στη νοοτροπία σύμφωνα με την οποία τα προβλήματα της Ευρώπης είναι του κόσμου, αλλά αυτά του κόσμου δεν είναι της Ευρώπης».


Latest News

ΑΟΖ και Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός
Ο Πέτρος Λιάκουρας γράφει στο in για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και τις εκκρεμότητες που κλείνει – Γιατί είναι καλή στιγμή να επανακκινήσει ο διάλογος με την Τουρκία
![Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Β’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/taxpayers-600x337.jpg)
Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Β’ Μέρος]
Προσαύξηση βάσει ετήσιου κόστους μισθοδοσίας

Ο Δαίδαλος και οι Μινώταυροι
Η ανθρώπινη δημιουργικότητα – στο πλαίσιο της Τεχνητής Νοημοσύνης – επιβάλλεται να σέβεται ηθικούς κανόνες και αξίες.

Η ΕΚΤ επιμένει σε χαμηλότερα επιτόκια – Πώς το αντιλαμβάνονται οι επενδυτές
Μολονότι η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, προτείνει αυξημένη προσοχή σχετικά με την επόμενη ημέρα της Ευρωζώνης, η μείωση των επιτοκίων αποδεικνύει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Αναδιάταξη της οικονομικής τάξης
Ο κίνδυνος που ενέχει αυτή η ανορθόδοξη οικονομική πολιτική είναι ότι η προσδοκώμενη αύξηση εσόδων από δασμούς είναι πιθανό να μην αποδώσει

Αναπάντεχη η ανθεκτικότητα στην αγορά κρυπτονομισμάτων – Τί αναμένεται για τη συνέχεια
Σε μια αγορά όπου κυριαρχεί η έντονη μεταβλητότητα, θα περίμενε κανείς να δει υπερβολές μετά από τέτοια αναταραχή στις χρηματαγορές. Κι όμως, φαίνεται ότι οι μεγάλοι πάικτες κρυπτονομισμάτων κάτι περιμένουν.

Η «παγίδα Kindleberger» και η κινεζική απάντηση στους δασμούς Τραμπ
Η ίδια δυναμική που χαρακτήρισε τον πρώτο εμπορικό πόλεμο του Τραμπ εμφανίζεται ξανά

Άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις
Η απόφαση του Τραμπ να κλιμακώσει τον εμπορικό πόλεμο έχει άμεσες επιπτώσεις στις διεθνείς αγορές και στις στρατηγικές μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών

Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός – Στην αφετηρία μιας νέας φάσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Ο Κώστας Υφαντής γράφει στο in για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και τι θεωρεί η Ελλάδα νομικά διεκδικήσιμο
![Οι αλλαγές που υπάρχουν στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2024 από ακίνητα [Β]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/akinita15-1-600x400.jpg)
Πώς να συμπληρώσετε το έντυπο Ε2 και Ε1 για τα ακίνητα
Φορολογία εισοδημάτων από ακίνητα και οι αλλαγές στα έντυπα Ε2 και Ε1 για την απεικόνιση των εισοδημάτων από ακίνητα