Το πρόσφατο ράλι που ενίσχυσε σχεδόν κάθε κλάδο του αμερικανικού χρηματιστηρίου άφησε πίσω τις μετοχές της ενέργειας και οι επενδυτές πλέον ποντάρουν στο ότι οι επερχόμενες ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων καθώς και οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μια ανάκαμψη για τον κλάδο.

Ο ενεργειακός τομέας έχει υποχωρήσει κατά σχεδόν 3% από τα τέλη Οκτωβρίου, περίοδος κατά την οποία ο S&P 500 έχει σημειώσει άνοδο κατά 16%. Ο δείκτης αναφοράς αυξήθηκε κατά 24% για όλο το 2023, ενώ η ενέργεια υποχώρησε κατά 4,8%, sσημειώνοντας τη δεύτερη μεγαλύτερη πτώση πέρυσι μεταξύ των κλάδων του S&P 500, όπως φαίνεται και από το ακόλουθο γράφημα του Reuters.

Οι πιέσεις στον κλάδο ενέργειας συνεχίστηκαν ακόμη και όταν άλλοι οικονομικά ευαίσθητοι κλάδοι, όπως τράπεζες και μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης, επωφελήθηκαν από την αυξανόμενη πεποίθηση των επενδυτών ότι η οικονομία θα μπορέσει να κινηθεί σε μια «ήπια προσγείωση» όπου η ανάπτυξη παραμένει σταθερή ενώ ο πληθωρισμός υποχωρεί.

Νασράλα: «Πράξη ηλιθιότητας» οι επιθέσεις στους Χούθι – «Θα βλάψουν όλη τη θαλάσσια ναυσιπλοΐα»

Υποαπόδοση του κλάδου ενέργειας

Ένας βασικός λόγος για την υποαπόδοση του κλάδου ήταν η απότομη πτώση των τιμών του πετρελαίου. Το αμερικανικό αργό έχει υποχωρήσει πάνω από 20% από τα τέλη Σεπτεμβρίου, σε περίπου 73 δολάρια το βαρέλι, πιεσμένο από τις ισχυρές προμήθειες, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, και τις ανησυχίες για τη χαμηλή ζήτηση στην Κίνα και την Ευρώπη, σύμφωνα με επενδυτές.

«Αυτή τη στιγμή, οι τιμές του πετρελαίου… οδηγούν τις μετοχές», δήλωσε ο Matthew Maley, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στη Miller Tabak. Επομένως, εάν οι τιμές του πετρελαίου μπορούν να κινηθούν ανοδικά, ο κλάδος ενέργειας θα άρχιζε να κινείται πολύ γρήγορα προς τα πάνω, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του.

Οι αναλυτές στρατηγικής στο Ινστιτούτο Επενδύσεων Wells Fargo (WFII) αναβάθμισαν αυτή την εβδομάδα την αξιολόγησή τους στον ενεργειακό τομέα σε «ευνοϊκή» από «ουδέτερη», λέγοντας ότι «οι τιμές του πετρελαίου θα υποχωρήσουν μαζί με την παγκόσμια οικονομία και στη συνέχεια θα κλείσουν τη χρονιά υψηλότερα».

Μια πιθανή άνοδος των εντάσεων στη Μέση Ανατολή και τυχόν ενέργειες του ΟΠΕΚ σχετιζόμενες με το ύψος της παραγωγής είναι παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν βραχυπρόθεσμα τις τιμές του πετρελαίου.

Οι τιμές του αργού πετρελαίου των ΗΠΑ εκτινάχθηκαν έως και 4,5% την Παρασκευή πριν διαμορφωθούν στο +0,9%, αφού πολλά πετρελαιοφόρα εξετράπησαν της πορείας τους από την Ερυθρά Θάλασσα μετά από αεροπορικές και θαλάσσιες επιδρομές των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας σε στόχους των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη. Ο τομέας της ενέργειας μετά από αυτή την εξέλιξη σημείωσε άνοδο κατά 1,3% σε μια ημέρα.

«Ενώ η επίλυση των προβλημάτων στην Ερυθρά Θάλασσα θα λειτουργούσε αρνητικά για το πετρέλαιο, φαίνεται ότι η κατάσταση κλιμακώνεται και η αύξηση των κινδύνων θα οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές του πετρελαίου», όπως εκτιμά ο Mike O’Rourke, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στην JonesTrading.

Αναμένοντας τα τριμηνιαία αποτελέσματα

Ένας άλλος βασικός παράγοντας για τον κλάδο ενέργειας θα είναι τα επερχόμενα αποτελέσματα τριμήνου. Η εταιρεία παροχής υπηρεσιών πετρελαίου SLB, που παλαιότερα ονομαζόταν Schlumberger, ανακοινώνει τα αποτελέσματά της την επόμενη εβδομάδα, ενώ οι Baker Hughes και Marathon Petroleum θα είναι ανακοινώσουν αργότερα μέσα στον μήνα τα αποτελέσματά τους.

Ο κλάδος ενέργειας αναμένεται να σημειώσει τη χειρότερη απόδοση κερδών ολόκληρου του έτους 2023 από οποιονδήποτε κλάδο, με πτώση σχεδόν 26% συνολικά, σύμφωνα με στοιχεία του LSEG. Όμως τα κέρδη της αναμένεται να αυξηθούν κατά 1,6% το 2024.

Εν όψει των αποτελεσμάτων, οι αναλυτές στρατηγικής του WFII αυτή την εβδομάδα επεσήμαναν επίσης τις «ιστορικά φθηνές» αποτιμήσεις για τις μετοχές της ενέργειας.
Η βελτίωση των τάσεων κερδοφορίας και οι δελεαστικές αποτιμήσεις είναι μεταξύ των παραγόντων που υποστηρίζουν τις μετοχές του κλάδου ενέργειας μαζί με τη δυνατότητα συνολικά ο κλάδος να αποτελέσει αντιστάθμισμα σε περίπτωση που αυξηθούν οι γεωπολιτικές εντάσεις, δήλωσε ο Walter Todd, επικεφαλής επενδύσεων στην Greenwood Capital.

Ενώ τα ενεργειακά κέρδη βελτιώνονται, η εκτιμώμενη απόδοση του κλάδου φέτος αναμένεται να συνεχίσει να ακολουθεί την αύξηση 11,1% για το συνολικό S&P 500 το 2024.

Ο Robert Pavlik, ανώτερος διευθυντής χαρτοφυλακίου στην Dakota Wealth Management, δήλωσε ότι το πετρέλαιο κυμαίνεται σήμερα σε μια αρκετά καλή τιμή, επισημαίνοντας την αναμενόμενη επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας, και εξέφρασε την αμφιβολία του για το εάν η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή θα δώσει στο εμπόρευμα μια διαρκή ώθηση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές