Εδώ και περίπου μια δεκαετία, οι κυβερνήσεις της Αργεντινής βλέπουν τον σχηματισμό σχιστόλιθου Vaca Muerta (Νεκρή Αγελάδα), έκτασης 7,5 εκατομμυρίων στρεμμάτων, ως μία οικονομική ασημένια σφαίρα.

Από τότε που η πρόεδρος Cristina de Kirchner προχώρησε σε κρατικοποιήσεις το 2012, οι περονιστικές διοικήσεις θεωρούν ότι εκμεταλλεύονται το Vaca Muerta ως μέσο χρηματοδότησης των υπερβολικών δημοσιονομικών δαπανών, ενώ παράλληλα αποκαθιστούν την οικονομία σε ανάπτυξη. Ανεξάρτητα από την αύξηση της παραγωγής υδρογονανθράκων, η Αργεντινή έχει διολισθήσει στη χειρότερη οικονομική κρίση της από την οικονομική κατάρρευση του 2001. Πέρυσι, ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε σε τριψήφιο νούμερο, αγγίζοντας το υψηλό πολλών δεκαετιών του 160,9% τον Νοέμβριο του 2023, πυροδοτώντας μια κρίση κόστους ζωής που έχει βυθίσει το 40% των Αργεντινών σε συνθήκες φτώχειας. Παρά αυτό το χάος, η ασυνήθιστη έκρηξη πετρελαίου και φυσικού αερίου της Αργεντινής κερδίζει δυναμική, με την παραγωγή να φτάνει σε νέα υψηλά.

Μοχλός ανάπτυξης

Όπως γράφει το Oil Price, ο  βασικός μοχλός της πετρελαϊκής έκρηξης της Αργεντινής είναι η κοιλάδα Vaca Muerta στην Παταγονία. Το γεωλογικό αυτό πεδίο, το οποίο οι αναλυτές πιστεύουν ότι είναι ανώτερο από τα περισσότερα κοιτάσματα σχιστόλιθου των ΗΠΑ, θεωρείται ότι περιέχει 16 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και 308 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου, καθιστώντας τον έναν από τους μεγαλύτερους μη συμβατικούς πόρους υδρογονανθράκων στον κόσμο.

Το Vaca Muerta συγκρίνεται συχνά με τον παραγωγικό σχιστόλιθο Eagle Ford στο Τέξας, με το αντισυμβατικό παιχνίδι υδρογονανθράκων των ΗΠΑ να αντλεί περίπου 1,2 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και επτά δισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου καθημερινά. Η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (EIA) υποστήριξε προηγουμένως ότι τα Vaca Muerta και Eagle Ford μοιράζονται παρόμοια βάθη, πάχη, πιέσεις και συνθέσεις ορυκτών.

Ισχυρή δυναμική

Είναι σημαντικό ότι η συμβουλευτική εταιρεία πετρελαϊκών βιομηχανιών Rystad Energy ισχυρίζεται ότι η απόδοση πετρελαίου ανά πόδι της Vaca Muerta είναι ανώτερη από οποιαδήποτε σημαντική παραγωγή σχιστόλιθου των ΗΠΑ. Αυτοί οι αριθμοί υπογραμμίζουν το σημαντικό δυναμικό υδρογονανθράκων του Vaca Muerta και το τεράστιο οικονομικό όφελος που θα αποφέρει για ένα Μπουένος Άιρες που δεν έχει μετρητά. Με την επιτυχή αξιοποίηση του κοιτάσματος, η Αργεντινή θα αναδειχθεί ως σημαντικός παραγωγός ενέργειας στη Νότια Αμερική. Η Rystad λέει ότι η περιοχή Neuquén θα γίνει καθαρός εξαγωγέας πετρελαίου με το Vaca Muerta να αναμένεται να αντλεί ένα εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως και να δημιουργεί έσοδα 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2030. Η ανάπτυξη του παιχνιδιού σχιστόλιθου θα επιτρέψει στην Αργεντινή να γίνει σημαντικός εξαγωγέας φυσικού αερίου σε μια εποχή που επιδεινώνεται η περιφερειακή έλλειψη λόγω της ραγδαίας μείωσης της παραγωγής της Βολιβίας .

Η επιτυχημένη συνεχιζόμενη εκμετάλλευση του Vaca Muerta είναι ο λόγος που η παραγωγή υδρογονανθράκων της Αργεντινής σημειώνει τακτικά νέα υψηλά όλων των εποχών την τελευταία δεκαετία.

Επενδύσεις

Η εθνική εταιρεία πετρελαίου YPF, η οποία ανήκει κατά 51% στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Μπουένος Άιρες, σχεδιάζει να επενδύει μεταξύ 5 και 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, με περίπου το ήμισυ αυτών των δαπανών να προορίζονται για εργασίες σχιστολιθικού πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η YPF αναμένει να διπλασιάσει την παραγωγή αργού πετρελαίου και να αντλήσει 30% περισσότερο φυσικό αέριο μέχρι το τέλος του 2028. Η εθνική εταιρεία πετρελαίου της Αργεντινής είναι ο μεγαλύτερος κάτοχος γης της Vaca Muerta και ο κύριος παραγωγός υδρογονανθράκων της χώρας που αντιπροσωπεύει το ήμισυ της συνολικής παραγωγής πετρελαίου και το 27% της εθνικής φυσικής παραγωγή αερίου.

Ξένες επενδύσεις

Ξένες ενεργειακές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Big Oil, πραγματοποιούν επίσης σημαντικές επενδύσεις στη Vaca Muerta, με την Exxon, τη Chevron και τη Shell, μαζί με πολλά μικρότερα γεωτρύπανα που δραστηριοποιούνται στον σχιστόλιθο. Αυτή η αυξανόμενη επένδυση οδήγησε τη Vista Energy, τη Shell και στη συνέχεια την Pan American Energy, η οποία έχει την BP ως πλειοψηφικό μέτοχο, να γίνουν οι δεύτεροι, τρίτοι και τέταρτοι μεγαλύτεροι παραγωγοί πετρελαίου στη Vaca Muerta. Η Shell σκοπεύει να επεκτείνει την παραγωγή πετρελαίου στη Vaca Muerta επενδύοντας περισσότερα από τα 500 εκατομμύρια δολάρια που ξοδεύει επί του παρόντος για εργασίες στον σχιστόλιθο.

Η σημαντική αύξηση της παραγωγής υδρογονανθράκων θα ενισχύσει την επιρρεπή στην κρίση οικονομία της Αργεντινής. Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομίας, οι δραστηριότητες υδρογονανθράκων συνέβαλαν στο 11% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) της Αργεντινής το 2022. Αυτό αναμένεται να αυξηθεί σταθερά καθώς η εκμετάλλευση του Vaca Muerta κερδίζει δυναμική και η παραγωγή υδρογονανθράκων της Αργεντινής αυξάνεται, με το πετρέλαιο να αναμένεται να κορυφωθεί στα 2,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως έως το 2035. Το υπουργείο αναμένει ότι η βιομηχανία πετρελαίου της Αργεντινής θα παράγει σχεδόν το ένα πέμπτο ή το 19% του ΑΕΠ της χώρας έως το 2030.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια