Σε συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κατέληξε η Αργεντινή σχετικά με την έβδομη αξιολόγηση του προγράμματος ύψους 44 δισ. δολαρίων της χώρας, σύμφωνα με πηγή που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία της και την οποία επικαλείται το Bloomberg.
Με μια λιτή δήλωση το γραφείο Τύπου του προέδρου Χαβιέ Μίλεϊ, σε μία πρόταση είπε ότι η συμφωνία θα ανακοινωθεί, αφού οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες, χωρίς να διευκρινίσει τον χρόνο ή το είδος της συμφωνίας. Εκπρόσωπος του ΔΝΤ δεν σχολίασε τη δήλωση της Αργεντινής.
Αργεντινή: Το κρίσιμο τεστ για την πληρωμή των 16 δισ. δολαρίων
Η Wall Street έδειξε γρήγορα την υποστήριξή της στη συμφωνία. Λίγο μετά την ανακοίνωσή της, η τιμή των ομολόγων αναφοράς της χώρας σε δολάρια που λήγουν το 2030 σκαρφάλωσαν περίπου 1,3 σεντς και διαπραγματεύτηκαν σε περίπου 39 σεντς του δολαρίου, σύμφωνα με τα ενδεικτικά στοιχεία τιμών που συγκέντρωσε το Bloomberg, αντιπροσωπεύοντας το μεγαλύτερο ενδοημερήσιο άλμα από τις 24 Νοεμβρίου.
Τι σημαίνει η συμφωνία με το ΔΝΤ
Εφόσον εγκριθεί από το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ, θα αποδεσμευθούν περίπου 3,3 δισ. δολάρια, τα οποία η κυβέρνηση Μίλεϊ θα αξιοποιήσει με τη σειρά της για να αποπληρώσει προηγούμενα χρέη προς το ΔΝΤ που λήγουν στο τέλος του μήνα και μετά. Γενικότερα, η συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού δίνει χρόνο στον Μιλέι για να αποφασίσει αν θα συνεχίσει το τρέχον πρόγραμμα που μεσολάβησε ο προκάτοχός του ή θα διαπραγματευτεί ένα νέο.
Η συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού έρχεται μετά την επίσκεψη ανώτερων αξιωματούχων του ΔΝΤ στην Αργεντινή για διαπραγματεύσεις, μια θετική εξέλιξη σε συμβολικό επίπεδο, αφού οι συνομιλίες διεξάγονταν σχεδόν εξ ολοκλήρου εκτός της χώρας για χρόνια, καθώς υπήρχαν εντάσεις μεταξύ του προέδρου Αλμπέρτο Φερνάντες και της ηγεσίας του Ταμείου.
Πριν από αυτόν τον γύρο των συνομιλιών με το ΔΝΤ, η ομάδα του Μίλεϊ, με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομίας Λουίς Καπούτο, πρότεινε μέτρα λιτότητας, μαζική απορρύθμιση και προχώρησε σε υποτίμηση του νομίσματος κατά 54% με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας που βρίσκεται σε κρίση. Παρόλα αυτά, η νομισματική πολιτική παραμένει σημείο διαφωνίας: Οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ επιμένουν εδώ και καιρό τα επιτόκια να παραμένουν πάνω από τον πληθωρισμό- η κεντρική τράπεζα άλλαξε το μέσο αναφοράς της τον περασμένο μήνα- οδηγώντας σε απότομη μείωση του επιτοκίου παρά την καλπάζουσα άνοδο των τιμών.
Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας συνεχίζουν να διατηρούν το νομισματικό σύστημα που κληρονομήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, αφήνοντας το πέσο να υποτιμάται αργά μόνο κατά 2% το μήνα. Οι αναλυτές λένε ότι αυτός ο ρυθμός δεν θα διαρκέσει πολύ με τον πληθωρισμό στα τρέχοντα επίπεδα και το παράλληλο πέσο να αρχίζει να πωλείται και πάλι τον Ιανουάριο.
Ο μήνας του μέλιτος
Μέχρι στιγμής, ο Μίλεϊ και το ταμείο βρίσκονται στο μήνα του μέλιτος. Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα επικρότησε τις πρώτες του κινήσεις και κορυφαία μέλη της οικονομικής ομάδας του προέδρου συναντήθηκαν ακόμη και με ανώτερους αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ κατά τον πρώτο μήνα της θητείας του προέδρου. Ο Μίλεϊ έφτασε στο σημείο να πει ότι το ΔΝΤ «μας βλέπει ως ήρωες» λόγω του προγράμματος του με γνώμονα τη λιτότητα.
Ενώ ο Μιλέι απολαμβάνει την υποστήριξη της Ουάσινγκτον, τα φιλικά προς την αγορά μέτρα του για τη διόρθωση της οικονομίας της Αργεντινής συνεπάγονται σοβαρό οικονομικές επιπτώσεις για τους πολίτες και οι δημόσιες αντιδράσεις έχουν ήδη ξεσπάσει. Τα εργατικά συνδικάτα οργανώνουν γενική απεργία για τις 24 Ιανουαρίου, ενώ οι σκηνές με τους κατοίκους του Μπουένος Άιρες να χτυπούν κατσαρόλες και τηγάνια σε πείσμα της εκστρατείας λιτότητας του έχουν γίνει ρουτίνα. Ο πληθωρισμός ξεπέρασε πιθανότατα το 200% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με ιδιωτικές εκτιμήσεις, καθώς ο Μίλεϊ κατάργησε τους ελέγχους των τιμών εν μέσω της υποτίμησης του πέσο.
Latest News
Φρένο στον πληθωρισμό της Ινδίας μετά από υψηλό 14 μηνών, αυξάνουν οι ελπίδες για μείωση επιτοκίων
Η κεντρική τράπεζα στην Ινδία διατήρησε τα επιτόκια στο 6,5% κατά την τελευταία της συνεδρίαση για τη νομισματική πολιτική της χώρας
Με μείωση επιτοκίων κατά 25 μ.β αποχαιρετά το 2024 η ΕΚΤ
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε ως ήταν αναμενόμενο την τέταρτη για το 2024 μείωση των επιτοκίων - Αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη
Κίνηση-έκπληξη από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας - Μείωση 50 μ.β. στα επιτόκια
Το βασικό επιτόκιο διαμορφώνεται στο 0,5% - Η Ελβετία ήταν η πρώτη μεγάλη οικονομία που χαλάρωσε τη νομισματική της πολιτική
Αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 3% του ΑΕΠ - Τι συζητούν οι Ευρωπαίοι
Αυξημένες στρατιωτικές δαπάνες θα μπορούσαν να συμφωνηθούν στη σύνοδο κορυφής του NATO, το 2025, εντείνοντας την πίεση στους εθνικούς προϋπολογισμούς
Τι θα αποφασίσει το ιερατείο της ΕΚΤ για τα επιτόκια - Πού ποντάρουν οι αγορές
Οι αγορές σταθμίζουν τα δεδομένα που έχουν στο τραπέζι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ και εκτιμούν πώς θα κινηθεί
Λίβανος: Πρώτη παράδοση κατεχομένου εδάφους από το Ισραήλ
Αμερικανός στρατηγός βρίσκεται στον Λίβανο για να επιβλέψει την παράδοση
Η μεγάλη αποτυχία του στοιχήματος των Shell και BP στην ηλεκτρική ενέργεια
Η ηλεκτρική ενέργεια ήταν το επόμενο μεγάλο στοίχημα για πολλές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, όμως γύρισε μπούμερανγκ
Ποιες είναι προτεραιότητες Τραμπ για τις πρώτες 100 ημέρες
Οι πέντε κορυφαίες προτεραιότητές του Ντόναλντ Τραμπ για τις πρώτες 100 ημέρες στο Οβάλ γραφείο
Ο Τραμπ δίνει «γη και ύδωρ» κινήτρων για να φέρει μεγάλες επενδύσεις πίσω στις ΗΠΑ
Ο Τραμπ αποσκοπεί σε μια κοσμογονία εγχώριων επενδύσεων στις ΗΠΑ - Η πρόταση για διευκολύνσεις στις επενδύσεις άνω του 1 δισ.
Η Ινδία κατασκευάζει το δικό της «Χόνγκ Κονγκ» - Το φαραωνικό project των 9 δισ.
Ανησυχία ότι το σχέδιο θα εξαλείψει μερικές από τις απομονωμένες φυλές που ζουν στα νησιά του αρχιπελάγους Νικομπάρ - Τι λέει η Ινδία