Kατά 7 τρισεκατομμύρια δολάρια θα μπορούσαν οι παγκόσμιες τράπεζες να ενισχύσουν τις αποτιμήσεις τους εφόσον κάνουν σημαντικά βήματα προς την προώθηση της ανάπτυξης και την τόνωση της παραγωγικότητας.

Αυτό αναφέρει σε έκθεσή της η Boston Consulting Group, σύμφωνα με την οποία οι τράπεζες θα μπορούσαν έως και να διπλασιάσουν τις τρέχουσες αblooποτιμήσεις τους εάν επιδιώξουν την ανάπτυξη και τη βελτίωση των αναλογιών τρέχουσας τιμής προς λογιστική παρά τα εμπόδια.

ΗΠΑ: «Ψαλίδι» σε χιλιάδες θέσεις εργασίας στις τράπεζες

«Η σημαντικότερη αιτία απαισιοδοξίας για τον τραπεζικό τομέα είναι η σημαντική πτώση της κερδοφορίας», τονίζεται στην έκθεση.

Και πράγματι, περίπου το 75% των τραπεζικών μετοχών είχε αναλογία τρέχουσας τιμής-προς-λογιστική (price-to-earnings) κάτω του 1 το 2022.

Στο μεταξύ, οι αποδόσεις των μετόχων των τραπεζών υπολείπονται των βασικών δεικτών της αγοράς από την κρίση (του 2008) και το χάσμα διευρύνεται.

Ακόμη και αν επενδύσουν στην παραγωγικότητα και απλοποιήσουν ριζικά τις δραστηριότητές τους, τα τραπεζικά κέρδη θα παραμείνουν υπό πίεση από τις υψηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις και τον αυξημένο ανταγωνισμό από νεότερους παίκτες όπως τα fintechs, ανέφερε η BCG.

«Οι τράπεζες δεν είναι πιθανό να επιστρέψουν στα επίπεδα κερδοφορίας και τις αποτιμήσεις που υπήρχαν πριν από την παγκόσμια οικονομική κρίση», τονίζεται.

Τα βλέμματα σε 5 τράπεζες

Μάλιστα, το Bloomberg Intelligence ξεχώρισε ανάμεσα σε 2.000 επιχειρήσεις που παρακολουθεί 5 τράπεζες που δικαιολογούν μια πιο προσεκτική ματιά για φέτος με βάση τα κριτήρια του Bloomberg.

Η ανάλυση συνδυάζει αντίθετες απόψεις και επερχόμενους καταλύτες για αλλαγή, όπως νέα ηγεσία, πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων ή εξαγορές και σχέδια για νέα προϊόντα και υπηρεσίες.

Οι τράπεζες αυτές είναι οι Al Rajhi Bank, Barclays, HSBC, ICBC, Truist.

Το παγκόσμιο τοπίο

Σε ό, τι αφορά το ευρύτερο οικονομικό τοπίο, κορυφαίοι οικονομολόγοι οι οποίοι συμμετείχαν στην έρευνα που πραγματοποιείται ενόψει του WEF μιλούν για ένα έτος με υποτονικές προοπτικές ανάπτυξης και αβεβαιότητα που απορρέει από τις γεωπολιτικές διαμάχες, τις στενές συνθήκες χρηματοδότησης και τον ανατρεπτικό αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης.

Περίπου το 56% των ερωτηθέντων αναμένει ότι οι συνολικές παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες θα εξασθενήσουν φέτος, με μεγάλη περιφερειακή απόκλιση. Ενώ οι πλειοψηφίες έβλεπαν μέτρια ή ισχυρότερη ανάπτυξη στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, υπήρχε ευρεία συναίνεση ότι η Ευρώπη θα επιτύχει μόνο ασθενή ή πολύ ασθενή ανάπτυξη.

Οι προοπτικές για τη Νότια Ασία και την Ανατολική Ασία και Ειρηνικό ήταν πιο θετικές, με πολύ μεγάλες πλειοψηφίες να αναμένουν τουλάχιστον μέτρια ανάπτυξη το 2024.

Αντανακλώντας τα σχόλια των κορυφαίων κεντρικών τραπεζών του κόσμου που υποδηλώνουν ότι τα επιτόκια έχουν φτάσει στο ζενίθ, ένα ποσοστό 70% των ερωτηθέντων ανέμενε ωστόσο ότι οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες θα χαλαρώσουν καθώς ο πληθωρισμός θα υποχωρεί και η τρέχουσα στενότητα στις αγορές εργασίας θα χαλαρώσει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Μόδα: H απίστευτη ιστορία πίσω από τις πανάκριβες τσάντες Goyard
Διεθνή |

Διάσημες, ακριβές αλλά χωρίς διαφήμιση - Ποιες είναι οι τσάντες Goyard

Μία από τις πιο εμβληματικές και ακριβές τσάντες της μόδας έχει βρεθεί στα χέρια προσωπικοτήτων όπως ο Πάμπλο Πικάσο, η Κοκό Σανέλ, ο Καρλ Λάγκερφελντ αλλά και μέλη της δυναστείας των Ρομανώφ