Tην πρώτη φάση 60 ημερών ενός νέου κύκλου διεθνούς δραστηριότητας ανοίγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με επαφές σε τουλάχιστον επτά πόλεις επί ευρωπαϊκού, αμερικανικού και ασιατικού εδάφους μέχρι τον Μάρτιο.

Μετά την Ελβετία (Νταβός) για την οποία αναχωρεί ο Πρωθυπουργός το βράδυ της Τετάρτης, ο «επιθετικός» σχεδιασμός, όπως τον ζήτησε από το επιτελείο του ενόψει ευρωεκλογών, στοχεύει στην ανάδειξη ότι η Ελλάδα «είναι παρούσα» στα κέντρα διαμόρφωσης των αποφάσεων.

Μητσοτάκης: Θα τα βάλουμε με το τέρας της ακρίβειας – Δεν θα ανεχθώ τον πληθωρισμό της απληστίας

Νέα Υόρκη και Τζέιμι Ντίμον

Ο ίδιος προανήγγειλε (ΕΡΤ) την επίσκεψη στις ΗΠΑ, αφενός για επενδυτικό φόρουμ στη Νέα Υόρκη (24 Ιανουαρίου) ώστε «να παρουσιάσουμε στους αμερικανούς επενδυτές την επιτυχία της ελληνικής οικονομίας και να μπορέσουμε να κεφαλαιοποιήσουμε σημαντικές θετικές εξελίξεις» αφετέρου για επαφή με τους ομογενείς στο Σικάγο (25 Ιανουαρίου) προκειμένου να προωθηθεί «ένα πάγιο αίτημα του παγκόσμιου ελληνισμού», δηλαδή η επιστολική ψήφος. Ο Μητσοτάκης μεταξύ άλλων θα συζητήσει με τον επικεφαλής της JPMorgan Τζέιμι Ντίμον ενώ σχεδιάζει ομιλία στο Columbia.

Η τριπλή ατζέντα

Τα εθνικά θέματα, η οικονομία και οι ευρωεκλογές είναι η τριπλή ατζέντα του Μητσοτάκη στο επόμενο διάστημα και βάσει αυτής οριστικοποιούνται επαφές του με γεωπολιτικές, οικονομικές και… εκλογικές διαστάσεις για τις οποίες ενεργοποιούνται ταυτόχρονα υπουργοί, υφυπουργοί και κομματικά στελέχη. Κομβική για τις διεκδικήσεις της Αθήνας σε ό,τι αφορά τους πόρους για το Μεταναστευτικό και για το κλίμα θα είναι η έκτακτη σύνοδος κορυφής των Ευρωπαίων στις Βρυξέλλες (1 Φεβρουαρίου), ενώ πιθανότατα ο Μητσοτάκης θα βρεθεί αργότερα στη διάσκεψη ασφαλείας στο Μόναχο με θέματα αιχμής τη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία.

Ινδία

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μητσοτάκης ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση για επίσκεψη στο Νέο Δελχί και επίσημη συνάντηση με τον Ναρέντρα Μόντι (21 Φεβρουαρίου). Την ίδια μέρα ξεκινά μεγάλο φόρουμ της Ινδίας, για το οποίο οργανώνεται ισχυρή, πολυπληθής επιχειρηματική αποστολή. Η Αθήνα πέραν της θωράκισης δεσμών με παραδοσιακούς συμμάχους της επιδιώκει δεσμούς με περισσότερους «παίκτες».

Ν. Κορέα – Καναδάς

Σε ό,τι αφορά την Ασία, Αθήνα και Νέο Δελχί στοχεύουν σε διπλασιασμό του διμερούς εμπορίου ενώ μένει να φανεί εάν θα προχωρήσει μια επίσκεψη Μητσοτάκη στη Σεούλ (ο ηγέτης της Νότιας Κορέας Γιουν Σοκ-γελ είχε βρεθεί στην Αθήνα και αναμένεται και στο Νταβός) με την Αθήνα να προσδοκά στενή συνεργασία πρωτίστως στη ναυτιλία. Προτού εκκινήσει η προεκλογική περίοδος θα ταξιδέψει (εντός Μαρτίου) στον Καναδά για συνάντηση με τον ομόλογό του Τζαστίν Τριντό και ομογενείς. Στο μεταξύ, το τετ α τετ Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αγκυρα δρομολογείται αργότερα την άνοιξη, με τους ηγέτες παρόντες και στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον τον Ιούλιο.

Premium έκδοση ΤΑ ΝΕΑ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Νετανιάχου: Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο; – Πιέσεις να μην εκδοθεί
Επικαιρότητα |

Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο ο Νετανιάχου; – Πιέσεις να μην εκδοθεί

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ ο Νετανιάχου και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι φοβούνται ότι θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον τους την ερχόμενη εβδομάδα