Απροσδόκητα αυξήθηκαν οι επενδυτικές προοπτικές της Γερμανίας για συνεχόμενο, τροφοδοτούμενες από την προσδοκία ότι η αναμενόμενη νομισματική χαλάρωση θα βοηθήσει την ατμομηχανή της οικονομίας της ευρωζώνης να ανακάμψει από τη συρρίκνωση στα τέλη του περασμένου έτους.

Ο δείκτης προσδοκιών του ινστιτούτου ZEW αυξήθηκε στο 15,2 τον Ιανουάριο από 12,8 τον προηγούμενο μήνα – αψηφώντας τις προβλέψεις των αναλυτών για πτώση. Ωστόσο, ο δείκτης που αφορά τις τρέχουσες συνθήκες σημείωσε πτώση.

Γερμανία: Νέα αύξηση των λουκέτων το 2024

Μεγαλύτερες οι δυσκολίες για τη μεταποίηση

«Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες υποθέτουν ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια το πρώτο εξάμηνο του έτους», δήλωσε ο πρόεδρος της ZEW, Achim Wambach, προσθέτοντας ότι η άνοδος του πληθωρισμού τον Δεκέμβριο δεν άλλαξε αυτές τις προσδοκίες.

Η αργή βελτίωση του κλίματος υποδηλώνει ότι είναι δυνατή μια ήπια ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας μετά την πρώτη ετήσια ύφεση της Γερμανίας από την πανδημία.

Η μεταποίηση, ωστόσο, παραμένει κολλημένη σε ένα τέλμα, καθώς μαστίζεται από τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης και την αδύναμη παγκόσμια ζήτηση.

Η Bundesbank προβλέπει ότι το ΑΕΠ της Γερμανίας θα αυξηθεί κατά μόλις 0,4% φέτος.

Οι αναλυτές της Deutsche Bank και της Commerzbank βλέπουν ότι η παραγωγή συνεχίζει να συρρικνώνεται, μετά από μείωση 0,3% το 2023.

Ενώ η πιθανότητα μιας νέας τριμηνιαίας συρρίκνωσης το τρίμηνο έως τον Μάρτιο έχει μειωθεί ελαφρώς πρόσφατα, παραμένει υψηλή, ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη το Ινστιτούτο Μακροοικονομικής Πολιτικής. Το λόμπι της βιομηχανίας BDI, εν τω μεταξύ, προειδοποίησε ότι η χώρα μένει ακόμη πιο πίσω.

Επιπρόσθετα στα οικονομικά προβλήματα, η Γερμανία κατακλύζεται από απεργίες και διαμαρτυρίες αγροτών που είναι οργισμένοι για την κατάργηση των επιδοτήσεων – συνέπεια της αναδιάρθρωσης του προϋπολογισμού στο Βερολίνο.

«Ανεπαρκής» η κυβέρνηση

Ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Kenneth Rogoff, νυν καθηγητής στο Χάρβαρντ, εκφράζει αμφιβολίες για το κατά πόσον η γερμανική κυβέρνηση ανταποκρίνεται στην πρόκληση.

«Η Γερμανία ήταν ο ασθενής της Ευρώπης όταν ήμουν στο ΔΝΤ» στις αρχές της δεκαετίας του 2000, είπε στο Bloomberg. «Στη συνέχεια ξαναστάθηκε όρθια με τις μεταρρυθμίσεις που έκανε, οι οποίες διευκόλυναν την απόλυση εργαζομένων κ.λπ. και μετά τα έχουν αναιρέσει όλα».

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης «πήγε σε ένα μοντέλο πολύ πιο γαλλικού τύπου και έχουν ρυθμούς ανάπτυξης γαλλικού τύπου», είπε. «Πιστεύω στη Γερμανία, ότι ακόμα και η Ανατολική Γερμανία υπό τους Ρώσους, ήταν την πιο επιτυχημένη του σοβιετικού μπλοκ. Θα βρει τον εαυτό της, αλλά αυτό δεν γίνεται υπό την παρούσα κυβέρνηση», σημείωσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου
Διεθνή |

Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Παρίσι

Στόχος η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις γαλλικές εταιρείες από τους νέους αυστηρούς κινεζικούς κανόνες εισαγωγής που απαιτούν την ανταλλαγή τύπων και τεχνογνωσίας παραγωγής