Νέα δεινά για τον επιχειρηματικό κόσμο στη Γερμανία: μετά την απότομη αύξηση των πτωχεύσεων το περασμένο έτος, εκτιμάται ότι ο αριθμός των λουκέτων αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω φέτος, εξαιτίας του ενεργειακού κόστους που παραμένει υψηλό, αλλά και του τερματισμού των επιδομάτων της πανδημίας.

Εμπειρογνώμονες της αγοράς προειδοποιούν στους Financial Times ότι πολλές εταιρείες «ζόμπι», που παρέμειναν ζωντανές μετά την πανδημία του κορoνοϊού με γενναιόδωρη κρατική βοήθεια,  τώρα καταρρέουν.

Από την αρχή του τρέχοντος έτους, αρκετές γνωστές γερμανικές εταιρείες – συμπεριλαμβανομένης της αλυσίδας πολυκαταστημάτων Galeria Karstadt Kaufhof και της εταιρείας κατασκευής τσαντών Bree με έδρα το Αμβούργο, των οποίων οι πελάτες περιλαμβάνουν τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς – έχουν καταθέσει αίτηση πτώχευσης.

Η Γερμανία στον «χορό» των εταιρικών πτωχεύσεων

Ο αριθμός των εταιρειών που προσπαθούν να επιβιώσουν έχει διογκωθεί λόγω της οικονομικής στασιμότητας της Γερμανίας, σε συνδυασμό με τα υψηλά επιτόκια, την αύξηση των μισθών, τις αυξημένες τιμές της ενέργειας και τη συμπίεση του κρατικού προϋπολογισμού. Και οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αυτό αναμένεται να εκτινάξει τα λουκέτα μεταξύ 10% και 30% το τρέχον έτος.

Ο Steffen Müller, επικεφαλής ερευνών για τις χρεοκοπίες στο Halle Institute for Economic Research, δήλωσε ότι το μηνιαίο ποσοστό γερμανικών πτωχεύσεων που παρακολουθεί, το οποίο αποκλείει τις μη εγγεγραμμένες εταιρείες που έχουν λίγους υπαλλήλους, έχει αυξηθεί από το περασμένο καλοκαίρι για πρώτη φορά πάνω από τον μέσο όρο πριν από την πανδημία. Τον Δεκέμβριο, έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και τουλάχιστον επτά χρόνια.

«Για τους επόμενους δύο έως τρεις μήνες θα δούμε σίγουρα υψηλότερους αριθμούς αφερεγγυότητας», είπε ο Müller. «Η κυβέρνηση έδωσε μεγάλη βοήθεια σε επιχειρήσεις που είχαν χαμηλή παραγωγικότητα πριν από την πανδημία. Αυτό παρέτεινε τη ζωή τους. Αλλά τώρα πρέπει να επιστρέψουν τη βοήθεια και πολλοί δυσκολεύονται να το κάνουν».

Αποκαλυπτικά στοιχεία

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα από την ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία έδειξαν ότι ο αριθμός των εταιρειών που υπέβαλαν αίτηση πτώχευσης στα περιφερειακά δικαστήρια είχε αυξηθεί περισσότερο από 24% τους 10 μήνες έως τον Οκτώβριο, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2022.

Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας δήλωσε ότι το επιχειρηματικό περιβάλλον ήταν «προκλητικό», αλλά προσπάθησε να υποβαθμίσει την έκταση του προβλήματος, λέγοντας: «Μακροπρόθεσμα, και σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την πανδημία, οι εταιρικές αφερεγγυότητες δεν βρίσκονται επί του παρόντος σε αισθητά υψηλό επίπεδο. .»

Αθετήσεις πληρωμών

Παράλληλα, η γερμανική ασφαλιστική ένωση προειδοποίησε πρόσφατα για «μαζική αύξηση των αθετήσεων πληρωμών» αφού οι ασφαλιστές πιστώσεων κατέβαλαν περισσότερα από 1,2 δισ. ευρώ το 2023, αυξημένα κατά 44% σε σχέση με το 2022. «Βλέπουμε πολύ περισσότερες και μεγαλύτερες ζημιές από τις αφερεγγυότητες και τις καθυστερήσεις το προηγούμενο έτος», δήλωσε ο Thomas Langen του GDV, ο οποίος προέβλεψε ότι οι γερμανικές πτωχεύσεις θα αυξηθούν κατά 10% φέτος.

Ο Jonas Eckhardt, ειδικός στους συμβούλους αναδιάρθρωσης Falkensteg, είπε ότι η αδύναμη οικονομία δυσκολεύει τις εταιρείες να μετακυλίσουν υψηλότερα κόστη ενέργειας, εργασίας και πρώτων υλών μέσω υψηλότερων τιμών. «Το μεγάλο ερώτημα είναι — πόσο από αυτό μπορώ να ξεφορτώσω στους πελάτες μου;» Και προβλέπει ότι οι πτωχεύσεις θα αυξηθούν περισσότερο από 30% το 2024 μεταξύ εταιρειών με ετήσια έσοδα άνω των 10 εκατ. ευρώ.

Η απότομη αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού έχει επίσης δυσκολέψει τις εταιρείες να βγουν από την αφερεγγυότητα με την εύρεση νέων επενδυτών, πρόσθεσε ο Eckhardt, μιλώντας στους FT.  «Οι επενδυτές έχουν γίνει πιο απρόθυμοι να αναλάβουν το ρίσκο», είπε. «Όσοι εξακολουθούν να θέλουν [να αναλάβουν μια αφερέγγυη εταιρεία] αντιμετωπίζουν υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης. Άρα είναι μια συναλλαγή υψηλού κινδύνου».

Νεότερες εταιρείες

Αυτή η εξάντληση των επενδύσεων και της χρηματοδότησης έχει πλήξει τις νεότερες, πιο ευάλωτες εταιρείες. Σχεδόν 300 γερμανικές νεοφυείς επιχειρήσεις υπέβαλαν αίτηση αφερεγγυότητας πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση 65% από το 2022, σύμφωνα με τον πάροχο δεδομένων Startupdetector.

Πολλές από τις μεγαλύτερες εταιρείες που κατέρρευσαν πέρυσι ήταν λιανοπωλητές μόδας, πάροχοι μεταφορών, εταιρείες ακινήτων και προμηθευτές αυτοκινήτων. Υπήρξαν επίσης μεγάλοι αριθμοί πτωχεύσεων μεταξύ των γερμανικών οίκων φροντίδας και κλινικών καθώς αγωνίζονταν να μετακυλίσουν υψηλότερους μισθούς και κόστος ενέργειας στο σύστημα ασφάλισης υγείας.

Οι χρεοκοπίες αυξάνονται σε μεγάλο μέρος του κόσμου, σύμφωνα με τη γερμανική ασφαλιστική εταιρεία Allianz, η οποία προέβλεψε αύξηση 6% στους παγκόσμιους αριθμούς αφερεγγυότητας πέρυσι και 10% αύξηση φέτος.

«Η Γερμανία υστερούσε σε σχέση με άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, οι σκανδιναβικές χώρες και η Ολλανδία», δήλωσε ο Maxime Lemerle, επικεφαλής σύμβουλος για την έρευνα αφερεγγυότητας στην Allianz. «Αλλά πλησιάζει την τάση σίγουρα προς τα πάνω».

Ενώ δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί στα υψηλά επίπεδα εταιρικής δυσφορίας μετά την οικονομική κρίση του 2008, ο Lemerle είπε ότι η πρόσφατη αύξηση των χρεοκοπιών στη Γερμανία και αλλού ήταν πλέον «κάτι περισσότερο από μια εξομάλυνση, αλλά όχι ακόμη ένα τσουνάμι».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή