Ξεκινούν επισήμως σήμερα οι εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο πολυτελές τουριστικό θέρετρο Νταβός της Ελβετίας, με «βαριά» ατζέντα στο φόντο των νέων κρίσεων που προστίθενται διαρκώς στις προηγούμενες αναταράξεις.

Νταβός: Το πετυχημένο networking έχει τη δική του συνταγή

Οι σημερινές συζητήσεις περιλαμβάνουν θεματικές όπως η ενέργεια σε μια εποχή ανταγωνισμών, τα επιτόκια, η γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη, το κλίμα, η οικονομία της Αφρικής και τα προσφυγικά ρεύματα. Την παγκόσμια ελίτ κατά την αυριανή μέρα θα απασχολήσουν επίσης η σύγκρουση στην Ουκρανία, η σύγχρονη βιομηχανική πολιτική και η καταστροφή στον Αμαζόνιο.

Οι πολυκρίσεις

Όπως τονίζεται στην επίσημη ιστοσελίδα του WEF, η φετινή συνάντηση λαμβάνει χώρα σε μια στιγμή «πολυκρίσης», μια συνένωση πολλαπλών κρίσεων:

  1. Κλίμα και βιοποικιλότητα
  2. Επαναφορά πανδημίας COVID-19
  3. Πόλεμος στην Ουκρανία
  4. Πόλεμος στη Γάζα
  5. Κόστος ζωής

Κεντρική θεματική του φετινού Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ είναι «Ανοικοδομώντας την Εμπιστοσύνη». Οι τέσσερις τομείς που θα απασχολήσουν την παγκόσμια ελίτ είναι οι ακόλουθοι:

  • Επίτευξη ασφάλειας και συνεργασίας σε έναν κατακερματισμένο κόσμο

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις κρίσεις ασφαλείας, όπως η τρέχουσα κατάσταση στη Μέση Ανατολή; Πώς μπορούμε να εντοπίσουμε τομείς στους οποίους η συνεργασία είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί ένα σενάριο κερδοφόρο για όλους τους ενδιαφερόμενους;

  • Δημιουργία ανάπτυξης και θέσεων εργασίας για μια νέα εποχή

Πώς μπορούν η κυβέρνηση, οι επιχειρήσεις και η κοινωνία των πολιτών να ενωθούν γύρω από ένα νέο οικονομικό πλαίσιο για να αποφύγουν μια δεκαετία χαμηλής ανάπτυξης και να θέσουν τους ανθρώπους στο επίκεντρο μιας πιο ευημερούσας τροχιάς; Πώς μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε τις ανταλλαγές και να μεγιστοποιήσουμε τις συνέργειες σε μια κατάσταση όπου τα παραδοσιακά μοντέλα φαινομενικά αποτυγχάνουν;

  • Η Τεχνητή Νοημοσύνη ως κινητήρια δύναμη για την οικονομία και την κοινωνία

Πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνητή νοημοσύνη για να ωφελήσουμε όλους; Πώς εξισορροπεί την καινοτομία με τους κοινωνικούς κινδύνους; Πώς θα διασυνδέεται το AI με άλλες μετασχηματιστικές τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων των 5G/6G, κβαντικών υπολογιστών και βιοτεχνολογίας;

  • Μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για το κλίμα, τη φύση και την ενέργεια

Πώς μπορούμε να αναπτύξουμε μια μακροπρόθεσμη συστημική προσέγγιση για την επίτευξη των στόχων ενός ουδέτερου εκπομπών άνθρακα και θετικού στη φύση κόσμου έως το 2050 παρέχοντας προσιτή, ασφαλή και χωρίς αποκλεισμούς πρόσβαση σε ενέργεια, τροφή και νερό; Πώς εξισορροπούμε αυτές τις ανταλλαγές για την επίτευξη κοινωνικής συναίνεσης.

Η μυστική συνάντηση για τα επιτόκια

Με τον πληθωρισμό να επιμένει σε υψηλά επίπεδα, παρά την αποκλιμάκωση και τις επιπτώσεις της αύξησης του κόστους δανεισμού να είναι εμφανείς, οι παγκόσμιες οικονομικές προκλήσεις, με τις μεταβαλλόμενες πολιτικές επιτοκίων και το αυξανόμενο χρέος αναμένεται να απασχολήσουν κεντρικούς τραπεζίτες, χρηματοδότες και επιχειρηματικά στελέχη.

Σύμφωνα με το Reuters, αναμένεται να πραγματοποιηθεί μια συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών για το θέμα αυτό στην οποία μεταξύ άλλων θα συμμετέχουν οι διευθύνοντες σύμβουλοι της βρετανικής τράπεζας Barclays και της καναδικής ασφαλιστικής εταιρείας ζωής Manulife Financial.

Οι πόλεμοι και οι ηχηρές παρουσίες

Ο Brende ανέφερε επίσης ότι μεγάλο μέρος του φετινού ενδιαφέροντος θα εστιαστεί στις διπλωματικές συνομιλίες υψηλού επιπέδου για τους πολέμους στη Μέση Ανατολή, την Ουκρανία και την Αφρική. «Θα φροντίσουμε να συγκεντρώσουμε τους κατάλληλους ανθρώπους… για να δούμε πώς μπορούμε να λύσουμε αυτόν τον πολύ δύσκολο κόσμο».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει στις 18 Ιανουαρίου.

Ίσως οι πιο ηχηρές πολιτικές προσωπικότητες που πρόκειται να παρευρεθούν είναι ο δεύτερος στη διοίκηση της Κίνας, ο πρωθυπουργός Li Qiang και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Μάλιστα ο Μακρόν είναι ο μόνος ηγέτης της G7 που θα μεταβεί στο ελβετικό ορεινό θέρετρο.

Ωστόσο, πολλοί άλλοι ηγέτες και υπουργοί Οικονομικών πρόκειται να φύγουν φέτος, από την Ισπανία, το Βέλγιο, την Κολομβία, το Ιράκ, τον Λίβανο, την Ιρλανδία, την Κένυα, τη Νιγηρία, την Ταϊλάνδη, τη Σιγκαπούρη και όχι μόνο. Από τις ΗΠΑ, θα συμμετάσχουν ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν και ο ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου για το Κλίμα Τζον Κέρι.

Η παρουσία του Μιλέι

Με ενδιαφέρον αναμένεται την Τετάρτη η ομιλία του αυτοαποκαλούμενου «αναρχοκαπιταλιστή» νέου προέδρου της Αργεντινής, Χαβιέ Μιλέι, που είναι γνωστός για τις προκλητικές του απόψεις. Στο Νταβός μεταβαίνει και πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Επιχειρηματική ελίτ και φορείς

Εκτιμάται ότι 1.600 ηγέτες επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων 800 και πλέον κορυφαίων CEOs στον κόσμο και προέδρων από τα μέλη και τους εταίρους του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, θα συμμετάσχουν. Θα υπάρχουν επίσης περισσότεροι από 150 παγκόσμιοι καινοτόμοι, πρωτοπόροι τεχνολογίας και μονόκεροι που μεταμορφώνουν κλάδους.

Μεταξύ των μεγάλων ονομάτων από τον επιχειρηματικό κόσμο, πολλοί θα ήθελαν αναμφίβολα να ακούσουν τον Σαμ Άλτμαν, τον εκ νέου εγκατεστημένο διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας ChatGPT OpenAI, ο οποίος έχει προγραμματιστεί να συζητήσει την ασφάλεια και την εμπιστοσύνη στην τεχνολογία μαζί με συμμετέχοντες όπως ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέρεμι Χαντ, και ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer,  Άλμπερτ Μπουρλά.

Κορυφαίοι παράγοντες της παγκόσμιας οικονομίας θα κάνουν την εμφάνισή τους ως συνήθως, από τη διευθύνουσα σύμβουλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, τον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας Ajay S. Banga και τον Γενικό Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου Ngozi Okonjo-Iweala.

Ομοίως, οι επικεφαλής διεθνών φορέων και ομάδων της κοινωνίας των πολιτών θα είναι σε παρευρεθούν, συμπεριλαμβανομένου του Αντόνιο Γκουτέρες του ΟΗΕ, του Γενς Στόλτενμπεργκ του ΝΑΤΟ και του Tedros Adhanom Ghebreyesus του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Το παρόν θα δώσει και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή