Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις χρειάζεται η οικονομία της Κίνας για να αποφύγει «μια αρκετά σημαντική μείωση των ρυθμών ανάπτυξης» προειδοποίησε η  επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Μιλώντας στο CNBC στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα εξήγησε ότι η Κίνα αντιμετωπίζει τόσο βραχυπρόθεσμες όσο και μακροπρόθεσμες προκλήσεις.

ΔΝΤ: Οι κεντρικές τράπεζες δεν πρέπει να ακολουθήσουν τη Fed

Βραχυπρόθεσμα, είπε ότι ο τομέας των ακινήτων της Κίνας εξακολουθεί να χρειάζεται «διόρθωση», μαζί με το υψηλό επίπεδο χρέους της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μακροπρόθεσμα η Γκεοργκίεβα εστίασε στις δημογραφικές αλλαγές και την «απώλεια εμπιστοσύνης».

«Τελικά, αυτό που χρειάζεται η Κίνα είναι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να συνεχίσει να ανοίγει την οικονομία, να εξισορροπήσει το μοντέλο ανάπτυξης περισσότερο προς την εγχώρια κατανάλωση, δηλαδή να δημιουργήσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους ανθρώπους, ώστε αυτοί να μην αποταμιεύουν, αλλά να ξοδεύουν περισσότερο» είπε χαρακτηριστικά,

«Όλα αυτά θα βοηθήσουν την Κίνα να αντιμετωπίσει αυτό που προβλέπουμε ότι ελλείψει μεταρρυθμίσεων θα σημειωθεί μια αρκετά σημαντική μείωση των ρυθμών ανάπτυξης κάτω από το 4%», πρόσθεσε.

Η οικονομία της Κίνας σημείωσε υποτονική ανάπτυξη το 2023, η οποία παρεμποδίστηκε από τα προβλήματα στην αγορά ακινήτων και την πτώση των εξαγωγών. Οι επενδυτές αναμένουν ότι η οικονομία αναπτύχθηκε κατά περίπου 5% πέρυσι.

Ξεχωριστά, το ΔΝΤ δήλωσε τον Νοέμβριο ότι αύξησε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της Κίνας στο 5,4% για το 2023 μετά από ορισμένες κινήσεις πολιτικής του Πεκίνου. Ωστόσο, το Ταμείο εξακολουθεί να αναμένει ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί στο 4,6% το 2024.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή