Επιφυλακτική πλέον είναι η ιταλική τράπεζα Mediobanca για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, εκτιμώντας ότι η ανοδική τους κίνηση, λόγω re-rating, ολοκληρώθηκε. Μάλιστα, μειώνει και τις τιμές στόχους, συστήνοντας ουδετερότητα για την Alpha Bank και την Πειραιώς και underweight για την Εθνική.

Τράπεζες: Ουρές επενδυτών για τις εκδόσεις ομολόγων

Ειδικότερα, η νέα τιμή στόχος για την Εθνική είναι στα 6,30 ευρώ, από 6,70 ευρώ προηγουμένως, δηλαδή χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα των 6,80 ευρώ. Για την Alpha Bank η νέα τιμή στόχος είναι στα 1,70 ευρώ από 1,80 ευρώ, επίσης χαμηλότερα από το τρέχον επίπεδο των 1,55 ευρώ. Τέλος, για την Πειραιώς, η τιμή στόχος παραμένει στα 3,65 ευρώ, υψηλότερα όμως από τα τρέχοντα 3,33 ευρώ.

Η Mediobanca σηματοδοτεί την στροφή από τους περιφερειακούς τραπεζικούς κλάδους της Ευρώπης, όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και τις Ιταλία, Πορτογαλία και Ιρλανδία, καθώς έχουν ήδη αποκομίσει τα κέρδη των υψηλών επιτοκίων. Αντίθετα, η σύσταση της είναι σε μεγαλύτερους και πιο σταθερούς τραπεζικούς ομίλους, με βιώσιμες επιστροφές κεφαλαίου. Στόχος των επενδυτών πλέον πρέπει να είναι η ανθεκτικότητα υπό την προοπτική της μείωσης των επιτοκίων.

Η μεγάλη αντίθεση

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι η εκτίμηση της Mediobanca έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το γενικότερο κλίμα που επικρατεί για τις ελληνικές τράπεζες μεταξύ των ξένων αναλυτών, με πρόσφατα παραδείγματα την Morgan Stanley και την JP Morgan, αλλά και την Goldman Sachs, οι οποίες βλέπουν σημαντικά περιθώρια ανόδου. Μάλιστα, συμφωνούν οι περισσότεροι ότι τα επιτοκιακά έσοδα θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, δίνοντας τιμές στόχους αρκετά πάνω από τις τρέχουσες αποτιμήσεις.

Το βασικό επιχείρημα άλλωστε της Mediobanca για την πορεία των καθαρών εσόδων από τόκους σε ένα περιβάλλον μείωσης των επιτοκίων, παραμένει επίσης αδύναμο, δεδομένων και των θέσεων που εξέφρασαν αρκετά μέλη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τις τελευταίες ημέρες, ότι πιθανόν οι εκτιμήσεις περί μείωσης να διαψευστούν εντός του 2024.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις