Τα τελευταία χρόνια στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, οι εταιρείες κρυπτονομισμάτων κυριάρχησαν στην κύρια λωρίδα στο Νταβός, προωθώντας τα προϊόντα τους, σύμφωνα με το CNBC.

Αλλά το 2024, η τεχνητή νοημοσύνη έχει αναλάβει τα ηνία. Μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου προωθούν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης τους, με μία να δηλώνει: «Το μέλλον είναι η τεχνητή νοημοσύνη».

Νταβός: Ξεκινούν οι εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ

Αυτή η αλλαγή υπογραμμίζει την ταχεία αύξηση των επενδύσεων και του ενδιαφέροντος για AI, που προκλήθηκε από την έκρηξη της δημοτικότητας του ChatGPT, του chatbot AI που αναπτύχθηκε από την OpenAI και κυκλοφόρησε στα τέλη του 2022.

Οι παγκόσμιες εταιρείες τεχνολογίας αγωνίζονται να αναλάβουν ηγετική θέση στην τεχνητή νοημοσύνη και πιθανότατα ελπίζουν ότι οι μεγάλες δηλώσεις τους στον παραλιακό δρόμο του Νταβός θα χρησιμεύσουν για να δείξουν την ανδρεία τους στον τομέα.

Η τεχνητή νοημοσύνη κυριάρχησε στον παραλιακό δρόμο πολύ περισσότερο από τις εταιρείες κρυπτογράφησης, αντιστρέφοντας μια τάση των τελευταίων ετών.

Για παράδειγμα, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ τον Ιανουάριο του 2022, ακόμη και μετά την κατάρρευση της τιμής των κρυπτονομισμάτων, οι επιχειρήσεις διαλαλούσαν την «Bitcoin Pizza Day» και τα λεγόμενα μη ανταλλάξιμα μάρκες. Τον Ιανουάριο του 2023, καθώς είχε ξεκινήσει ο χειμώνας των κρυπτονομισμάτων, οι εταιρείες απέσυραν την εκτόξευση μετρητών στο Νταβός, αλλά εξακολουθούσε να υπάρχει έντονη παρουσία από τη βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένου ενός μυστηριώδους πορτοκαλί αυτοκινήτου bitcoin, αναφέρει το CNCBC.

Η κυριαρχία της τεχνητής νοημοσύνης έχει νόημα

Ο δείκτης αναδυόμενης τεχνολογίας του PitchBook, ο οποίος παρακολουθεί τις επενδύσεις αγγέλων, σπόρων και πρώιμου σταδίου στις 15 πιο επιτυχημένες εταιρείες επιχειρηματικών συμμετοχών στον κόσμο, διαπίστωσε ότι οι νεοσύστατες επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης κέρδισαν πολύ περισσότερες επενδύσεις το τρίτο τρίμηνο. Η τεχνολογία τράβηξε περίπου 600 εκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια των τριών μηνών, σε σύγκριση με μόλις πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια για το Web3 και τις αποκεντρωμένες εταιρείες χρηματοδότησης.

Η διαφημιστική εκστρατεία AI δείχνει ελάχιστα σημάδια εξασθένισης. Η βιομηχανία κρυπτογράφησης, από την πλευρά της, φαίνεται να είναι εντάξει με τη μετατόπιση στο Νταβός.

Ο Dante Disparte, επικεφαλής στρατηγικής της Circle, εκδότης του δημοφιλούς stablecoin USDC συνδεδεμένου με το δολάριο ΗΠΑ, υπήρξε τακτικός θαμώνας του Νταβός. Τα τελευταία οκτώ χρόνια, ο Disparte λέει στο CNBC ότι η βιομηχανία blockchain και κρυπτογράφησης έπρεπε να «πει την ιστορία της τεχνολογίας, σε αντίθεση με την ιστορία των αποτελεσμάτων».

«Σήμερα, υπάρχουν πολύ λίγα σπίτια κρυπτογράφησης κατά μήκος του Promenade. Είναι όλα σπίτια τεχνητής νοημοσύνης, κάτι που είναι καλό», δήλωσε ο Disparte. «Αυτό υποδηλώνει ότι αυτό γίνεται μια τεχνολογία υποβάθρου».

Σύμφωνα με τον Disparte, ο οποίος έχει συνεργαστεί εκτενώς με νομοθέτες στο Καπιτώλιο για να περάσει νομοθεσία για τα stablecoins, οι εταιρείες και οι παίκτες που θα παραμείνουν όρθιοι θα συγκλίνουν με τις παραδοσιακές τράπεζες, τη χρηματοδότηση και τις πληρωμές.

«Δεν διαφέρει από τον τρόπο με τον οποίο το διαδίκτυο έπρεπε να περάσει από τη φάση της φούσκας dotcom για να παραδώσει την ανάπτυξη του Διαδικτύου σε πιο ανθεκτικά, αξιόπιστα και ασφαλή χέρια», δήλωσε ο Disparte.

«Υπάρχει ένα παιδί νέας τεχνολογίας στο μπλοκ, πράγμα που σημαίνει ότι μπορώ να γίνω vintage παίκτης. Και δεν χρειάζεται να εξηγήσω την τεχνολογία τόσο πολύ, οπότε αυτό είναι ενθαρρυντικό», πρόσθεσε.

Ράλι άνω του 150% το 2023

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν εταιρείες κρυπτογράφησης. Ο κύκλος είχε μεγάλη παρουσία στον παραλιακό δρόμο. Ένας ελβετικός μη κερδοσκοπικός βιομηχανικός φορέας που ονομάζεται Global Blockchain Business Council είχε επίσης έναν χώρο εκδηλώσεων. Και η εταιρεία blockchain CasperLabs, η οποία παρακολουθεί τα τελευταία χρόνια, είχε επίσης μεγάλο χώρο. Αλλά συνολικά, ήταν σίγουρα πιο υποτονική παρά το γεγονός ότι η βιομηχανία κρυπτογράφησης και οι επενδυτές φαίνεται να είχαν μια καλύτερη χρονιά το 2023 από το 2022. Το bitcoin έκανε ράλι άνω του 150% το 2023.

Υπάρχει μια αφήγηση στον κλάδο ότι οι εταιρείες κρυπτογράφησης δεν χρειάζεται πλέον να αποδείξουν κάτι στον εαυτό τους. Ορισμένοι θεωρούν την έγκριση ενός ETF bitcoin από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα ως μια στιγμή που έχει κλειδώσει τη θέση των κρυπτονομισμάτων ως νόμιμη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Oracle: Ενισχύει τις ικανότητές της για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Oracle επιχειρεί να ενισχύσει τις ικανότητές της για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη

Η Oracle εισάγει δυνατότητες παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης στην υποδομή και τις εφαρμογές της στο cloud για να συμπληρώσει την παραδοσιακή τεχνητή νοημοσύνη που είναι ήδη ενσωματωμένη σε αυτές

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη

Το ρομπότ Σοφία (σε άπταιστα Ελληνικά) κλήθηκε να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων του in και οι απαντήσεις της παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον

AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης