Οι επενδυτικές εταιρείες συγκεντρώνουν δισεκατομμύρια δολάρια για να αγοράσουν ποσοστά σε νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας που υποστηρίζονται από επιχειρηματικά κεφάλαια, καθώς η μακρά ξηρασία στις εξαγορές και τις αρχικές δημόσιες προσφορές αναγκάζει τους πρώτους επενδυτές να ξεφορτωθούν τις μετοχές τους με έκπτωση.

Η δευτερογενής αγορά νεοφυών επιχειρήσεων, όπου επενδυτές και εργαζόμενοι αγοράζουν και πωλούν μετοχές ιδιωτικών εταιρειών αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, γίνεται όλο και πιο σημαντικό πεδίο διαπραγμάτευσης.

Οι αγοραστές μετοχών επιχειρηματικών συμμετοχών στη δευτερογενή αγορά είναι προετοιμασμένοι για ένα…γεμάτο έτος, καθώς οι εργαζόμενοι σε νεοσύστατες επιχειρήσεις αναζητούν τρόπο να πουλήσουν τις μετοχές τους και οι επενδυτές επιδιώκουν να επιστρέψουν κεφάλαια στους δικούς τους χρηματοδότες ή να τα ανακατανείμουν αλλού.

Ευρωπαϊκές startups: Στα 45 δισ. δολάρια θα μειωθεί η χρηματοδότησή τους το 2023

Νέο ταμείο

Ο ειδικός στη δευτερογενή αγορά Lexington Partners ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ένα νέο ταμείο ύψους 23 δισ. δολαρίων για την εξαγορά μετοχών από «επενδυτές μεγάλης κλίμακας». Η Lexington είχε αρχικά ως στόχο να συγκεντρώσει 15 δισ. δολάρια, αλλά ανέβασε τον στόχο της λόγω της μεγάλης ζήτησης και δήλωσε ότι βρίσκεται «στα πρώτα στάδια μιας γενιάς ευκαιριών δευτερογενούς αγοράς  κεφαλαίου» που θα μπορούσε να διαρκέσει χρόνια.

Το ταμείο θα αγοράζει κυρίως μετοχές από ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, αλλά αναμένει επίσης να επενδύσει έως και 5 δισ. δολάρια σε  μετοχές επιχειρηματικών κεφαλαίων, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Άλλες εξειδικευμένες εταιρείες όπως η Pinegrove Capital Partners, ένα κοινό όχημα που δημιουργήθηκε από την Brookfield Asset Management και τη Sequoia Heritage, και η StepStone έχουν επίσης συγκεντρώσει κεφάλαια πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για να στοχεύσουν σε επιχειρηματικά κεφάλαια στη δευτερογενή αγορά.

Μαζική ανάπτυξη της αγοράς

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δευτερογενής αγορά έχει αναπτυχθεί μαζικά την τελευταία δεκαετία, με μεγάλες τράπεζες, διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων και εταιρείες συναλλαγών να επενδύουν σε διάφορες πλατφόρμες συναλλαγών. Επίσης, έχει αποτελέσει μια κρίσιμη βαλβίδα απελευθέρωσης για τους εργαζόμενους σε νεοφυείς επιχειρήσεις που δεν μπόρεσαν να αξιοποιήσουν την αξία των μετοχών τους. Κατά τον τελευταίο χρόνο εταιρείες όπως η OpenAI και η SpaceX του Ίλον Μασκ έχουν οργανώσει την πώληση μετοχών εργαζομένων μέσω της δευτερογενούς αγοράς.

Η Carta, μια εταιρεία λογισμικού αξίας 7,4 δισ. δολαρίων, η οποία υποστηρίζεται από επενδυτές όπως η Goldman Sachs, η Andreessen Horowitz και η Silver Lake, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα κλείσει την πλατφόρμα δευτερογενών μετοχών της, η οποία επικεντρώθηκε στους εργαζόμενους, μετά από ισχυρισμούς ότι προσπάθησε να διαπραγματευτεί μετοχές πελατών χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

Το «εμπόριο» δευτερογενών μετοχών σταμάτησε το 2022, καθώς οι αποτιμήσεις των νεοφυών επιχειρήσεων επλήγησαν καθυστερημένα από τα υψηλότερα επιτόκια. Ο Callahan της Nasdaq Private Market δήλωσε ότι σε ορισμένες φάσεις κατά τα τελευταία δύο έτη, οι εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων απαιτούσαν τιμές κατά 30% υψηλότερες από αυτές που ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν οι δυνητικοί αγοραστές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή