Το 2022, μόνο το 2,1% των επενδύσεων επιχειρηματικών κεφαλαίων στις ΗΠΑ κατευθύνθηκε σε επιχειρήσεις που ιδρύονται αποκλειστικά από γυναίκες. Κάποιοι όμως λένε ότι το χάσμα μπορεί να κλείνει.

Η έναρξη μιας επιχείρησης είναι πάντα προκλητική και ενώ οι γυναίκες έχουν ιστορικά αντιμετωπίσει πρόσθετες προκλήσεις, ορισμένες γυναίκες ιδρυτές λένε ότι το τοπίο αλλάζει προς το καλύτερο.

Ζουν πράγματι πιο πολλά χρόνια οι γυναίκες από τους άντρες; Τι ανακάλυψαν οι γιατροί

«Είναι μια καταπληκτική στιγμή για να συγκεντρώσεις χρηματοδότηση ως γυναίκα ιδρύτρια», δήλωσε στο CNBC η Βικτώρια Ζόριν, ιδρύτρια της αυστραλιανής εταιρείας λογισμικού Nola Technologies, από το Forbes 30 Under 30 Summit Asia στη Σιγκαπούρη. H Ζόριν ήταν επίσης μεταξύ της φετινής λίστας των τιμώμενων.

Περισσότερες γυναίκες ξεκινούν τις δικές τους επιχειρήσεις, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν τους μισούς νέους επιχειρηματίες τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με μια έκθεση της Gusto, η οποία λειτουργεί μια πλατφόρμα μισθοδοσίας, παροχών και ανθρώπινου δυναμικού.

Το 2020, οι γυναίκες αποτελούσαν το 47% των νέων ιδιοκτητών επιχειρήσεων, ένα σημαντικό άλμα από 29% το 2019, έδειξε η έκθεση. Αυτό το ποσοστό διατηρήθηκε κοντά σε αυτό το επίπεδο – στο 49% το 2021 και στο 47% το 2022 – σηματοδοτώντας μια σταθερή τάση και όχι μια εφάπαξ άνοδο, αναφέρει η έκθεση.

Κλείνει το χρηματοδοτικό κενό;

Ωστόσο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχει χρηματοδοτικό κενό. Το 2022, μόνο το 2,1% των επενδύσεων επιχειρηματικού κεφαλαίου στις ΗΠΑ κατευθύνθηκε σε επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν αποκλειστικά από γυναίκες, σύμφωνα με έκθεση του Pitchbook.

Ενώ το επιχειρηματικό τοπίο έχει γίνει πιο υποστηρικτικό για τις επιχειρήσεις που ηγούνται γυναίκες τα τελευταία χρόνια, οι γυναίκες ιδρυτές εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν διακρίσεις στη συγκέντρωση κεφαλαίων, δήλωσε στο CNBC η Ολίβια Κοτς-Τζέιμς ιδρυτής της startup για την έμμηνο ρύση Luüna που συμπεριλήφθηκε στη λίστα Forbes 30 Under 30 στην Ασία το 2021.

Η Κοτς-Τζέιμς μοιράστηκε ότι επειδή η εταιρεία της ήταν σε θέση να επιδείξει ένα συναρπαστικό όραμα και καλή ανάπτυξη, η άντληση κεφαλαίων έγινε σταδιακά ευκολότερη. Σήμερα, η Luüna έχει υποστηρικτές από όλα τα φύλα, πρόσθεσε.

Η Ζόριν σημείωσε επίσης ότι «υπήρξε μια μεγάλη αλλαγή τα τελευταία οκτώ χρόνια… επειδή οι άνθρωποι έχουν επενδύσει σε προγράμματα και την ευαισθητοποίηση… και τώρα οι επενδυτές αναμένεται να επενδύσουν σε νεοφυείς επιχειρήσεις υπό γυναίκες».

Το 2022, το ποσοστό χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις που ανήκουν σε γυναίκες αυξήθηκε στο 41%, ελαφρώς υψηλότερο από το 37% για τις επιχειρήσεις που ανήκουν σε άνδρες, σύμφωνα με έκθεση της Biz2Credit, μιας διαδικτυακής πλατφόρμας χρηματοδότησης για μικρές επιχειρήσεις.

Αλλά υπάρχει ακόμα περιθώριο βελτίωσης.

Το 2022, το μέσο μέγεθος χρηματοδότησης για εταιρείες που ανήκουν σε γυναίκες ήταν $55.898  — ακόμα σημαντικά χαμηλότερο από το μέσο όρο των $93.976  για επιχειρήσεις που ανήκουν σε άνδρες, ανέφερε η έκθεση της Biz2Credit.

Σπάζοντας τα στερεότυπα

Η Κοτς-Τζέιμς τόνισε ότι οι γυναίκες ιδρυτές εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν λανθασμένες αντιλήψεις ότι δεν είναι καλές στην σύσταση εταιρειών.

«Υπάρχει αυτή η λανθασμένη πεποίθηση ότι δεν είμαστε τόσο φιλόδοξοι, δεν οδηγούμαστε τόσο στην επίτευξη εμπορικής επιτυχίας, και αυτό είναι απολύτως λάθος», είπε.

Ακόμη και όταν γυναίκες και άντρες παρέδωσαν παρόμοιες ιδέες, οι επενδυτές εξακολουθούσαν να προτιμούν τις νεοφυείς επιχειρήσεις που ηγούνται από άνδρες, σύμφωνα με έκθεση της UBS. Η έκθεση σημείωσε ότι καθώς η πλειονότητα των CEOs νεοφυών επιχειρήσεων είναι λευκοί άνδρες, οι επενδυτές μπορεί να θεωρήσουν τους άνδρες επιχειρηματίες ως πιο ικανούς.

Ωστόσο, παρά τις προκλήσεις, η Luüna της Κοτς-Τζέιμς συγκέντρωσε με επιτυχία πάνω από 1,5 εκατομμύρια δολάρια σε δύο γύρους χρηματοδότησης εκκίνησης. Η Luüna έχει συνεργαστεί από τότε με εταιρείες όπως η UBS, η Goldman Sachs και η Morgan Stanley για να παρέχει δωρεάν προϊόντα εμμήνου ρύσεως στις γυναικείες τουαλέτες.

Πέρα από το φύλο, η Ζόριν είπε ότι η ηλικία και η έλλειψη εμπειρίας ήταν το «μεγαλύτερο εμπόδιό της».

Η Ζόριν τόνισε ότι είναι σημαντικό να έχουμε μια καλά στρογγυλεμένη άποψη και να μην εξαρτόμαστε αποκλειστικά από έναν μέντορα. Μέσα σε τρία χρόνια, η Nola Technologies συγκέντρωσε 200.000 δολάρια Αυστραλίας ($136.200) σε επενδύσεις και η εταιρεία προβλέπεται να φτάσει σε θετικές ταμειακές ροές τον Μάρτιο του 2024, δήλωσε η Ζόριν στο CNBC.

Συμβουλές για νέους επιχειρηματίες

Μη φοβάστε να υποστηρίξετε αυτό που πιστεύετε, είπε η Κοτς-Τζέιμς.

Αν και το να ξεκινήσετε μια επιχείρηση δεν είναι εύκολο, το να βρείτε μια αιτία για την οποία είστε παθιασμένοι και να κατανοήσετε τον πελάτη σας θα σας ωθήσει μπροστά, συμβουλεύει η Ζόριν.

Η Σόφι Τσάπμαν, τιμώμενη στη λίστα Forbes 30 Under 30 της Ασίας για το 2023, είπε ότι η μεγαλύτερη συμβουλή της για τις νέες γυναίκες είναι να αδράξουν τις ευκαιρίες ακόμα κι αν δεν είναι απόλυτα σίγουρες ότι μπορούν να διαπρέψουν αμέσως.

Η εμπιστοσύνη μπορεί πραγματικά να κάνει ή να καταρρίψει επενδυτικές συμφωνίες, σημείωσε η Τσάπμαν, η οποία είναι συνιδρυτής της EcoBricks, στο Χονγκ Κονγκ – μιας startup που μετατρέπει τα πλαστικά απόβλητα σε δομικά υλικά.

Όταν ξεκινάς, μπορεί επίσης να είναι δύσκολο να γίνεις διάκριση μεταξύ καλών και κακών ευκαιριών, αλλά το να μάθεις να λες όχι είναι ένα ισχυρό πράγμα, πρόσθεσε η Κοτς-Τζέιμς.

Είπε ότι είναι πάντα σημαντικό να εκτιμάτε τον χρόνο σας και να επικεντρώνεστε στους μακροπρόθεσμους στόχους – ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλα μπορεί να φαίνονται τα βραχυπρόθεσμα κέρδη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή