Αποκαλείται «λευκός χρυσός» της Ελλάδας και όχι άδικα. Πρόκειται για ένα από τα διασημότερα τρόφιμα στον κόσμο, το οποίο έχει καταφέρει να κερδίσει την προτίμηση εκατομμυρίων καταναλωτών. Ο λόγος για το «ελληνικό γιαούρτι», το οποίο γνωρίζει πρωτοφανή άνθηση την τελευταία δεκαετία και μάλιστα με δυναμική που μοιάζει ανεξάντλητη.
Ωστόσο, παρά την τεράστια φήμη που έχει αποκτήσει το προϊόν στο διεθνές στερέωμα, οι Έλληνες παραγωγοί εξακολουθούν να καρπώνονται ένα πολύ μικρό κομμάτι της «τεράστιας πίτας», η οποία εκτιμάται πως αγγίζει τα 8 δισ. δολ.! Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, οι ελληνικές εξαγωγές υπολογίζεται πως κινήθηκαν στην περιοχή των 200 εκατ. ευρώ.
Τα τρία αγκάθια που «φρενάρουν» τις εξαγωγές [γραφήματα]
Οι Έλληνες παραγωγοί δεν έχουν καταφέρει να «κατοχυρώσουν» το προϊόν ως αμιγώς ελληνικό, επιτρέποντας σε μια σειρά από ανταγωνιστικά προϊόντα μικρότερου κόστους και ποιότητας να «καπηλευτούν την φήμη του» για να αποκομίσουν παχυλά κέρδη, παραπλανώντας το καταναλωτικό κοινό.
«Δεν υπάρχει ψυγείο σε Ευρώπη και αλλού στον κόσμο, που να μην υπάρχουν κεσεδάκια γιαουρτιού που ισχυρίζονται ότι είναι greek yogurt ή Greek style yogurt και μάλιστα σε τιμές πολύ πιο ανταγωνιστικές από το αντίστοιχο ελληνικό προϊόν made in Greece», σημειώνει χαρακτηριστικά παράγοντας της αγοράς.
Κατοχύρωση ως ΠΓΕ
Την κατάσταση αυτή επιχειρούν να ανατρέψουν οι Έλληνες παραγωγοί και ειδικά οι γαλακτοβιομηχανίες, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζονται να παρουσιάσουν έναν «οδικό χάρτη» για την κατοχύρωση της πατέντας και να υψώσουν ασπίδα προστασίας στο ελληνικό προϊόν.
Ο ΣΕΒΓΑΠ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων) προωθεί την κατοχύρωση του προϊόντος ως ΠΓΕ (Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης) στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στο πλαίσιο αυτό, έχει ενημερώσει ήδη τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και την ηγεσία του ΕΛΓΟ Δήμητρα, προκειμένου το project να «τρέξει» το ταχύτερο δυνατό.
Ένα project που κρύβει αρκετές δυσκολίες καθώς υπάρχουν ισχυρά συμφέροντα που δεν επιθυμούν τη συγκεκριμένη εξέλιξη, η οποία αναπόφευκτα θα δώσει ένα προβάδισμα στις ελληνικές εταιρείες.
«Είναι σίγουρο πως δεν είναι εύκολο εγχείρημα. Ωστόσο πρέπει να δώσουμε αυτή την μάχη», σημειώνει στον ΟΤ ο πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ, Χρήστος Αποστολόπουλος.
Ακόμη και μεγάλη εγχώρια γαλακτοβιομηχανία που διαθέτει εργοστάσιο στο εξωτερικό φέρεται να έχει ενστάσεις.
«Πρέπει να αποδείξουμε ότι όταν κάποιος ακούει ελληνικό γιαούρτι εννοεί ότι παράγεται στην Ελλάδα από ελληνικό γάλα, με συγκεκριμένη συνταγή και με συγκεκριμένη μέθοδο παραγωγής. O καταναλωτής εντός και εκτός συνόρων παραπλανάται και πρέπει να το σταματήσουμε», σπεύδει να προσθέσει.
Εκτιμάται ότι ο φάκελος που θα υποβληθεί στις αρμόδιες επιτροπές της Κομισιόν θα είναι έτοιμος μέσα στην χρονιά, αφού το μόνο που απομένει είναι η μελέτη καταναλωτή.
Το Plan B
Το ελληνικό σχέδιο δεν σταματάει εδώ, αλλά έχει και… plan B, το οποίο θα πρέπει να προχωρήσει παράλληλα. Σύμφωνα με τον κ. Αποστολόπουλο θα επιδιωχθεί να διασφαλιστεί ότι η ελληνική ονομασία περιγράφει προέλευση και όχι συνταγή, κάτι που προσπαθούν να πλασάρουν όσοι αντιμάχονται τα ελληνικά συμφέροντα, ώστε να μπορούν να δικαιολογήσουν την παραγωγή του εκτός Ελλάδας.
Ο κ. Αποστολόπουλος υπογραμμίζει πως σε αυτή την προσπάθεια η χώρα μας μάλλον θα έχει σύμμαχο την ΕΕ, μέσω του Ευρωπαίου Επιτρόπου Γεωργίας, ο οποίος αντιστάθηκε όταν η Τσεχία επιχείρησε να κατοχυρώσει στην εθνική της νομοθεσία κατηγορία με το όνομα «ελληνικό γιαούρτι»…
Κάτι που όμως δεν έκανε για την κατηγορία με την ένδειξη Greek style yogurt.
Latest News
Στη Newsphone το κτίριο της Ράδιο Κορασίδης στον Πειραιά μετά από πλειστηριασμό
Ο σημερινός πλειστηριασμός για το κτίριο της Ράδιο Κορασίδης στον Πειραιά, είχε μειωμένη τιμή πρώτης προσφοράς στα 3.417.000 ευρώ
Πράσινο φως από την Κομισιόν για παράταση του «Ηρακλή» - Στα 3 δισ. ο προϋπολογισμός
Η Κομισιόν ενέκρινε νέα παράταση του προγράμματος έως το τέλος του Ιουνίου
«Πράσινο φως» στην Ικτίνος για υπόγειο λατομείο στη Δράμα - Η ανακοίνωση
Η νέα αυτή εκμετάλλευση του υπόγειου λατομείου από την Ικτίνος θα αυξήσει κατά 20% την παραγωγή δολομίτικου Μαρμάρου του Βώλακα
Σε επαφή με τράπεζα η Μουζάκης για το ομολογιακό έως 5 εκατ. ευρώ
Τη σχετική απόφαση ενέκρινε τον περασμένο Αύγουστο η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Μουζάκης
Βραβεία «Κούρος 2024»: Ποιες επιχειρήσεις τιμήθηκαν για τις επιδόσεις τους
Η Λέσχη Επιχειρηματικότητας τίμησε για 27η χρονιά την επιχειρηματικότητα της καινοτομίας απονέμοντας τα βραβεία Κούρος 2024
«Ένωση» των Entersoft- Softone υπό ενιαίο οργανισμό
Η ένωση των Entersoft-Softone θα περιλαμβάνει ένα διευρυμένο portfolio λύσεων, περισσότερους από 90.000 πελάτες, πανελλαδικό δίκτυο 700 συνεργατών και θα απασχολεί 1.500 και πλέον εργαζομένους
Δεσμεύεται η περιουσία του Πηλαδάκη - Κατηγορίες για φοροδιαφυγή και απάτη από την «Αρχή για το Ξέπλυμα» - Τι απαντά ο επιχειρηματίας
Περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι αποκόμισε ο επιχειρηματίας Κ. Πηλαδάκης από παράνομες δραστηριότητες - Τι απαντά στις κατηγορίες ο επιχειρηματίας με ανακοίνωσή του
Globalsat: Πρωτοπόρος στον Ψηφιακό και Ενεργειακό Μετασχηματισμό των Επιχειρήσεων
H Globalsat ανέδειξε την ηγετική της θέση στο κορυφαίο αυτό Συνέδριο της Οικονομίας με θέμα «Ένα Νέο Παραγωγικό Μοντέλο – Ελλάδα 2030»
Τι είπαν τα στελέχη των ελληνικών τραπεζών στη Ν. Υόρκη
Οι προοπτικές του κλάδου που παρουσίασαν σε ξένους επενδυτές στο επενδυτικό συνέδριο της Capital Link
Για μεγαλύτερη εξοικονόμηση και αξιοπιστία η θέρμανση είναι Fujitsu
Ένα σύγχρονο κλιματιστικό δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα όλο το χρόνο, έτσι είναι η καλύτερη επιλογή για μέγιστη άνεση κάθε εποχή