Στο μητρώο των προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης (ΠΟΠ) πρόσθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον κρόκο «Safranbolu Safranı», από την περιοχή της Σαφράμπολης της Τουρκίας.
Η νέα αυτή ονομασία θα προστεθεί στον κατάλογο των 1.684 αγροτικών προϊόντων που προστατεύονται ήδη.
ΠΟΠ/ΠΓΕ: Ελιά, ελαιόλαδο και φέτα από τον τόπο μας – Όταν η παράδοση συναντά την ποιότητα
Όπως επισημαίνεται στη σχετική απόφαση, «το προϊόν «Safranbolu Safranı» είναι ανώτερης ποιότητας σε σχέση με τον κρόκο που παράγεται σε άλλα μέρη του κόσμου από άποψη αρώματος, χρώματος και χρωστικής ικανότητας, ενώ μπορεί να χρωματίσει ποσότητα νερού που ζυγίζει 100.000 φορές το βάρος του».
Παράγεται, καλλιεργείται, λιπαίνεται, συγκομίζεται και αποξηραίνεται εντός των ορίων της κωμόπολης Σαφράμπολης της επαρχίας Καραμπούκ. Η περιοχή χαρακτηρίζεται από σχετικά ξηρό κλίμα με ελάχιστη υγρασία. Η θερμοκρασία της περιοχής και το ύψος των βροχοπτώσεων είναι ιδανικά κλιματικά χαρακτηριστικά για τις ανάγκες του φυτού του κρόκου.
Η συγκομιδή
Η συγκομιδή του άνθους του κρόκου γίνεται με το χέρι νωρίς το πρωί, όταν τα άνθη είναι κλειστά σε μορφή μπουμπουκιού. Αυτή η διαδικασία καθιστά δυνατή τη διατήρηση των αιθέριων ελαίων του φυτού, επηρεάζοντας έτσι την ποσότητα της σαφρανάλης.
Επομένως, για να αποκτηθεί κρόκος υψηλής ποιότητας, είναι απαραίτητο να συγκομιστεί από γρήγορο και έμπειρο προσωπικό πριν από την ανατολή του ηλίου.
Το σημαντικότερο βήμα στην παραγωγή του κρόκου είναι να τραβηχτεί το στέλεχος ολόκληρο από τον ποδίσκο με το χέρι. Οι έμπειροι εργαζόμενοι γνωρίζουν ακριβώς πώς να τραβήξουν το στέλεχος χωρίς να σπάσουν τα νήματα, καθώς και πόση δύναμη χρειάζεται να ασκήσουν για να το αφαιρέσουν μονοκόμματο. Ο κρόκος δεν συνθλίβεται ούτε κονιοποιείται, αλλά αποξηραίνεται στο αρχικό του σχήμα, διατηρώντας το πορφυρό χρώμα του. Αυτό το αποξηραμένο προϊόν πωλείται στη συνέχεια ως κρόκος.
Latest News
Στα 600 εκατ. το χρηματοδοτικό σχήμα για επενδύσεις σε θερμοκήπια - Τι ανακοίνωσε ο Τσιάρας
Σήμερα στην Ελλάδα καλλιεργούνται περί τα 50.000 στρέμματα θερμοκηπίων, την στιγμή που η Ολλανδία, με έκταση διπλάσια της Θεσσαλίας, έχει 120.000 στρέμματα.
Σταδιακή αλλά εύθραυστη η επιστροφή στη σταθερότητα των γεωργικών αγορών της ΕΕ
Ποιες είναι οι προοπτικές και οι τάσεις για τις γεωργικές αγορές της ΕΕ
Πώς θα χορηγηθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση σε μηδική και τριφύλλι – Οι αλλαγές
Οι προϋποθέσεις και οι δικαιούχοι της συνδεδεμένης ενίσχυσης
AGROWN 2024: «Αγροδιατροφικός τομέας: Καλλιεργώντας ένα συμβιωτικό μέλλον»
Συμμετοχή αναπτυξιακών φορέων, εταιρειών και τοπικών συλλόγων με είκοσι δύο περίπτερα στην Έκθεση του AGROWN 2024
Κινητοποίηση αγροτών σε ΕΛΓΑ και ΟΠΕΚΕΠΕ στη Λάρισα
«Να σταματήσουμε την επίθεση στις τσέπες μας», λένε οι αγρότες της Θεσσαλίας - Τι ζητούν
Πώς θα μειωθεί το έλλειμμα φυτικών πρωτεϊνών στην ΕΕ
Για να καλύψει το έλλειμμά της σε φυτικές πρωτεΐνες, η ΕΕ εισάγει φυτικά προϊόντα
Αποκαλυπτήρια για το νέο φιάσκο του ΟΠΕΚΕΠΕ – Βαρύς ο λογαριασμός για τους αγρότες [πίνακας]
«Βροχή» πέφτουν οι καταγγελίες αγροτών και κτηνοτρόφων στον ΟΤ, οι οποίοι καλούνται να επιστρέψουν χρήματα από επιδοτήσεις
«Τέλος» στην υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ για το 2024
Έως τις 15 Οκτωβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί και η διαδικασία αποσφαλμάτωσης, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Ελέγχους και πάταξη αισχροκέρδειας και ελληνοποιήσεων του κρασιού ζητά ο αμπελοοινικός τομέας
Ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν με τις εισαγωγές κρασιού - Στους 137.870 τόνους αναμένεται η φετινή ελληνική οινοπαραγωγή
Πώς να εφαρμοστούν τα μέτρα για τα θερμοκήπια και τη διανομή δημόσιων γαιών - Προτάσεις ΕΘΕΑΣ
Προτάσεις για να αξιοποιηθούν καλύτερα και να βοηθήσουν τους αγρότες και τους συνεταιρισμούς τα μέτρα για τα θερμοκήπια και τη διανομή δημόσιων γαιών, κατέθεσε στο ΥπΑΑΤ η ΕΘΕΑΣ