Ενισχυμένη μπορεί να βγει η ανθεκτικότητα των καταναλωτών μετά την ετήσια αύξηση των πραγματικών μισθών στις ΗΠΑ.

Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, η Oxford Economics ανέφερε ότι από τον Δεκέμβριο, η αύξηση των μισθών που είναι προσαρμοσμένη στον πληθωρισμό, ήταν η ισχυρότερη για τα άτομα με τα χαμηλότερα εισοδήματα, περίπου 3%, σε σύγκριση με την αύξηση λίγο πάνω από 1% για όσους είχαν υψηλότερα εισοδήματα.

ΗΠΑ: Οι ισχυρές λιανικές πωλήσεις δίνουν ώθηση στην οικονομία για το 2024

Μια ιστορία ανθεκτικών καταναλωτικών δαπανών

«Πέρα από τα καλά νέα για τους χαμηλόμισθους, η εξέλιξη αυτή προσθέτει λόγους αισιοδοξίας για τις ευρύτερες προοπτικές των καταναλωτικών δαπανών στο περιθώριο», επεσήμανε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Oxford Economics στις ΗΠΑ Michael Pearce. «Το χαμηλότερο 25% του πληθυσμού αντιπροσωπεύει μόλις το 8% του εισοδήματος, αλλά έχει πολύ μεγαλύτερη τάση να καταναλώνει από το εισόδημα, αντιπροσωπεύοντας το 13% των δαπανών».

Ειδικότερα, οι μεγάλες μειώσεις στον πληθωρισμό των τροφίμων και της ενέργειας βοήθησαν τους Αμερικανούς με χαμηλότερο εισόδημα.

«Τα ποσοστά πληθωρισμού που βιώνουν τα νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα έχουν μειωθεί πιο απότομα από ό,τι για τα υψηλότερα εισοδήματα, επειδή τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα ξοδεύουν δυσανάλογα μεγάλο μερίδιο των εισοδημάτων τους σε τρόφιμα και ενέργεια, τα οποία είδαν απότομο αποπληθωρισμό το 2023, και ξοδεύουν μικρότερο μερίδιο σε υπηρεσίες διακριτικής ευχέρειας, οι οποίες έχουν δει πιο επίμονη αύξηση των τιμών τους τελευταίους μήνες», σημείωσε ο Pearce.

Ενώ τα ενοίκια έπαιξαν πρόσφατα βασικό ρόλο στην ώθηση της έκθεσης για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του Δεκεμβρίου υψηλότερα από ό,τι ανέμεναν οι οικονομολόγοι, ο Pearce σημειώνει ότι ο πληθωρισμός των ενοικίων «θα υποχωρήσει, ενώ ο πληθωρισμός της ενέργειας και των τροφίμων θα παραμείνει συγκρατημένος».

Σε γενικές γραμμές, τα στοιχεία της Oxford Economics υποστηρίζουν την τάση που παρατηρήθηκε στα στοιχεία λιανικών πωλήσεων του Δεκεμβρίου που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη και δείχνουν ότι ο καταναλωτής έχει παραμείνει ανθεκτικός και θα μπορούσε να συνεχίσει να ξοδεύει και το επόμενο έτος. Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,6% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Απογραφής. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση 0,4%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

Αύξηση εισοδήματος

Για το έτος, οι λιανικές πωλήσεις, εξαιρουμένων των αυτοκινήτων και της βενζίνης, αυξήθηκαν κατά 4,9%. Η ανώτερη οικονομολόγος της ΕΥ, Lydia Boussour, απέδωσε την αύξηση αυτή, εν μέρει, στην «σταθερή αύξηση των μισθών» που παρατηρήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023. Η Boussour πιστεύει ότι αυτό βοήθησε να υποστηριχθούν σταθερές τάσεις καταναλωτικών δαπανών μέχρι το 2024.

Η αύξηση του εισοδήματος που τείνει πάνω από τον πληθωρισμό έχει επισημανθεί από αρκετούς οικονομολόγους ως ένας λόγος για τον οποίο οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να τερματίσουν την πορεία αύξησης των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ χωρίς ύφεση. Η Goldman Sachs, η οποία βλέπει την οικονομία να αναπτύσσεται με ρυθμό άνω του 2% το επόμενο έτος, πιστεύει ότι η αύξηση του εισοδήματος θα αποτελέσει και πάλι βασικό μέρος της ιστορίας.

«Αναμένουμε αύξηση της κατανάλωσης κατά 2% το 2024, επειδή η αύξηση των πραγματικών μισθών θα πρέπει να παραμείνει θετική, καθώς η ονομαστική αύξηση των μισθών και ο πληθωρισμός μειώνονται παράλληλα, οι προσλήψεις θα πρέπει να παραμείνουν υγιείς με τις κενές θέσεις εργασίας να εξακολουθούν να είναι άφθονες, και το εισόδημα από την εργασία θα πρέπει επομένως να αυξηθεί γύρω στο 2% και να μεταφραστεί περίπου δολάριο προς δολάριο στις καταναλωτικές δαπάνες», ανέφεραν οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs David Mericle και Manuel Abecasis.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή