Περισσότερο από το αναμενόμενο αυξήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2023 οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ, ενισχυμένες από τις πωλήσεις αυτοκινήτων και τις ηλεκτρονικές αγορές, διατηρώντας την οικονομία σε σταθερό έδαφος για το νέο έτος.

Η αισιόδοξη έκθεση του Υπουργείου Εμπορίου την Τετάρτη, η οποία ώθησε τους οικονομολόγους να αναβαθμίσουν τις εκτιμήσεις τους για την οικονομική ανάπτυξη στο τέταρτο τρίμηνο, ενίσχυσε τις αμφιβολίες για τις προσδοκίες των χρηματοπιστωτικών αγορών ότι η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια από τον Μάρτιο.

SoGen: Το 2024 θα δούμε έναν… αγώνα επιτοκίων μεταξύ ΕΚΤ και Fed

Να σημειωθεί ότι στον μήνα Δεκέμβριο καταγράφηκαν ισχυρά κέρδη για την απασχόληση και τους μισθούς, ενώ ανέκαμψαν και οι τιμές καταναλωτή. Ο διοικητής της Fed Κρίστοφερ Γουόλερ περιέγραψε την Τρίτη ότι η οικονομία «πάει καλά», κάτι που, όπως είπε, δίνει στην κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ «την ευελιξία να κινηθεί προσεκτικά και μεθοδικά», όσον αφορά τη νομισματική πολιτική.

«Τα νοικοκυριά συνέχισαν να αντιμετωπίζουν τα υψηλά επιτόκια και την επανέναρξη των πληρωμών των φοιτητικών δανείων τον Οκτώβριο», δήλωσε ο Will Compernolle, αναλυτής μακρο-στρατηγικής της FHN Financial στη Νέα Υόρκη. «Ενώ υπάρχουν κάποιες ενδείξεις αυξανόμενης δυσφορίας στις καθυστερήσεις πιστωτικών καρτών, δεν βλέπουμε μέχρι στιγμής ισχυρές ενδείξεις ότι η οικονομία ξεκίνησε το 2024 στα πρόθυρα της ύφεσης».

Αύξηση λιανικών πωλήσεων πάνω από τις προβλέψεις

Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,6% τον περασμένο μήνα μετά από μια μη αναθεωρημένη άνοδο 0,3% τον Νοέμβριο, σύμφωνα με το Γραφείο Απογραφής του Υπουργείου Εμπορίου.
Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι οι λιανικές πωλήσεις θα αυξηθούν κατά 0,4%. Οι λιανικές πωλήσεις είναι κυρίως αγαθά και δεν προσαρμόζονται για τον πληθωρισμό. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 5,6% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο.

Η σχεδόν ευρεία άνοδος των πωλήσεων έγινε από τους διαδικτυακούς λιανοπωλητές, όπου οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 1,5%. Οι αγορές έχουν μετακινηθεί στο διαδίκτυο και μακριά από τους παραδοσιακούς παίκτες του λιανικού εμπορίου, μια τάση που επιταχύνθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Αυξήθηκαν κατά 1,1% οι εισπράξεις σε εμπόρους αυτοκινήτων και ανταλλακτικών. Οι πωλήσεις σε καταστήματα οικοδομικών υλικών και εξοπλισμού κήπου αυξήθηκαν 0,4%. Κέρδη 0,3% σημείωσαν οι εισπράξεις σε καταστήματα αθλητικών ειδών, μουσικών οργάνων και βιβλίων. Οι πωλήσεις των καταστημάτων ένδυσης αυξήθηκαν κατά 1,5%.

Οι πωλήσεις σε υπηρεσίες τροφίμων και ποτών, το μόνο στοιχείο υπηρεσιών στην έκθεση, παρέμειναν αμετάβλητες. Οι οικονομολόγοι βλέπουν την εστίαση ως βασικό δείκτη των οικονομικών των νοικοκυριών.

Ωστόσο, οι πωλήσεις σε καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών και συσκευών μειώθηκαν κατά 0,3%, πιθανότατα ως αποτέλεσμα της περιόδου των εκπτώσεων. Οι πωλήσεις καταστημάτων επίπλων μειώθηκαν 1,0%. Οι εισπράξεις πρατηρίων βενζίνης μειώθηκαν κατά 1,3%, καθώς οι τιμές της βενζίνης μειώθηκαν περίπου 19 σεντ το γαλόνι τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία του αρμόδιου φορέα.

Ισχυρή αγορά εργασίας

Τα νοικοκυριά έχουν διατηρήσει έναν υγιή ρυθμό δαπανών, χάρη σε μια σχετικά ισχυρή αγορά εργασίας. Αν και οι δαπάνες μειώθηκαν από τις αυξήσεις στα επιτόκια του τρίτου τριμήνου, η ύφεση κρατήθηκε μακριά.

Με τη Fed να αναμένεται να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια φέτος, οι περισσότεροι οικονομολόγοι είναι βέβαιοι ότι η οικονομία θα αποφύγει την ύφεση. Η κεντρική τράπεζα αύξησε το επιτόκιο πολιτικής της κατά 525 μονάδες βάσης στο τρέχον εύρος 5,25%-5,50% από τον Μάρτιο του 2022.

Εξαιρουμένων των αυτοκινήτων, της βενζίνης, των οικοδομικών υλικών και των υπηρεσιών εστίασης, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,8% τον περασμένο μήνα.

Οι βασικές πωλήσεις του Νοεμβρίου αναθεωρήθηκαν υψηλότερα για να εμφανίσουν άνοδο 0,5% αντί για 0,4% όπως αναφέρθηκε προηγουμένως. Οι οικονομολόγοι πιστεύουν τώρα ότι οι καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περισσότερα από τα δύο τρίτα της οικονομικής δραστηριότητας των ΗΠΑ, πιθανότατα αυξήθηκαν με ρυθμό περίπου 2,7% ετησίως το τέταρτο τρίμηνο. Αυτός ο ρυθμός ήταν υψηλότερος από το 2,0% που είχε εκτιμηθεί πριν από την έκθεση.

Οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη για τη συνολική οικονομία υπερβαίνουν επί του παρόντος το ποσοστό του 2,2%. Η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 4,9% το τρίτο τρίμηνο.
Η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει να δημοσιεύσει την πρώτη της εκτίμηση για την αύξηση του ΑΕΠ για το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου την ερχόμενη Πέμπτη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση