
Τρεις φορές εκτιμά η Societe Generale ότι θα βγει το 2024 στις αγορές η Ελλάδα, προκειμένου να συγκεντρώσει συνολικά περί τα 10 δισ. ευρώ. Όπως εκτιμά, η πρώτη έξοδος θα είναι αυτόν τον μήνα, με στόχο 3 δισ. ευρώ, η επόμενη τον Μάρτιο, με επίσης 3 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 2 δισ. ευρώ θα δοκιμάσει να αντλήσει τον Ιούλιο. Υπάρχει επίσης ένα ερωτηματικό, κατά την Societe Generale, για μια ακόμη έξοδο το Φθινόπωρο.
Σε γενικές γραμμές όμως η Ευρώπη αναμένεται να είναι φειδωλή με το χρέος, με την ακαθάριστη προσφορά να αναμένεται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, αλλά η καθαρή προσφορά θα είναι χαμηλότερη. Οι ιδιώτες επενδυτές θα πρέπει ωστόσο να απορροφήσουν προσφορά άνω των 700 δισ. ευρώ, καθώς η ΕΚΤ θα συνεχίσει την ποσοτική σύσφιγξη (QT) για συνολικό όγκο 310 δισ. ευρώ.
Η περίοδος των κοινοπραξιών έχει ξεκινήσει με υψηλούς ρυθμούς, καθώς οι εκδότες στοχεύουν να επωφεληθούν από την ισχυρή ζήτηση των επενδυτών.

Το «υψηλότερο» είναι το νέο φυσιολογικό
Η ακαθάριστη προσφορά είναι στα ίδια επίπεδα, αλλά η καθαρή προσφορά είναι χαμηλότερη από ό,τι το 2023, όπως παρατηρεί η Societe Generale. Όλοι οι κρατικοί εκδότες της ευρωζώνης ανακοίνωσαν τις στρατηγικές χρηματοδότησής τους για το 2024.
Στην προκαταρκτική της ανάλυση, προβλέπει ακαθάριστη έκδοση περίπου 1,25 τρισ. ευρώ. Σε καθαρούς όρους, η Societe Generale αναμένει προσφορά 413 δισ. ευρώ, 40 δισ. ευρώ λιγότερα από ό,τι το 2023 (ή -10%), που εξηγείται κυρίως από τη μείωση του γερμανικού, ισπανικού και βελγικού όγκου, ενώ η Γαλλία, η Ιταλία και η Πορτογαλία θα εκδώσουν περισσότερα.
Η καθαρή προσφορά που θα απορροφηθεί από ιδιώτες επενδυτές φαίνεται ότι θα φθάσει σε επίπεδο ρεκόρ.
Λαμβάνοντας υπόψη τη συνέχιση και την επιτάχυνση του QT, οι ιδιώτες επενδυτές θα πρέπει πιθανότατα να απορροφήσουν περισσότερα από 700 δισ. ευρώ. Το QT στα PSPP θα αντιπροσωπεύει 265 δισ. ευρώ, ενώ το QT στα PEPP αναμένεται να ανέλθει σε 45 δισ. ευρώ. Ενώ η ΕΚΤ επανεπένδυε αυτόματα το κεφάλαιο των τίτλων που λήγουν και έτσι απορροφούσε ένα μέρος της προσφοράς που έρχονταν στην αγορά, δεν το κάνει πλέον. Ως αποτέλεσμα, οι ιδιώτες επενδυτές θα πρέπει να απορροφήσουν μεγαλύτερο όγκο, μεγαλύτερο από πέρυσι και μεγαλύτερο από ό,τι είχαμε συνηθίσει την τελευταία δεκαετία.


Latest News
ΗΠΑ: Μικρή αύξηση των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας
Η αγορά εργασίας παραμένει σταθερή

Μειωμένο το guidance της P&G για το 2025 καθώς υποχωρεί η ζήτηση
Εξαιτίας της συρρίκνωσης των εισοδημάτων, μειώνεται η ζήτηση και εταιρείες όπως η P&G αναθεωρούν τις προβλέψεις τους - Προς τα κάτω

Η Ισπανία ακυρώνει την αγορά πυρομαχικών από το Ισραήλ κάτω κάτω από εσωτερική πολιτική πίεση
Η αγορά, αξίας 6,6 εκατομμυρίων ευρώ, προκάλεσε πολιτικές αντιδράσεις εντός του κυβερνητικού συνασπισμού στην Ισπανία

Γκρεμίστηκαν οι μετοχές της Kering - Προβλήματα για την Gucci
Η πτώση των πωλήσεων της Gucci και το τέταρτο τρίμηνο έδειξε ότι η αισθητική της αναμόρφωση εξακολουθεί να αντιμετωπίζει δυσκολίες

Χαμηλώνει τον πήχη για τα κέρδη η PepsiCo, ελέω Τραμπ
O κολοσσός τροφίμων PepsiCo ανακοίνωσε ότι «λαμβάνει μέτρα» προκειμένου να βελτιώσει τις επιδόσεις της στη Βόρεια Αμερική

Οι ασκήσεις ισορροπίας του Τόκιο με την Ουάσιγκτον και το Πεκίνο - Όχι στην οικονομική πίεση της Κίνας
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ιαπωνίας ενώ οι ΗΠΑ ο επίσημος σύμμαχος ασφαλείας της

Μήνυση από δώδεκα πολιτείες κατά της κυβέρνησης Τραμπ για τους δασμούς
Οι δασμοί Τραμπ θα έπρεπε να θεωρούνται παράνομοι, σύμφωνα με την αγωγή, που θέλει να εμποδίσει την εφαρμογή τους, υποστηρίζοντας ότι έχουν ήδη προκαλέσει σημαντική οικονομική ζημία

Η Κίνα διαψεύδει ότι γίνονται συνομιλίες με τις ΗΠΑ - Ζητά να ανακαλέσει η Ουάσινγκτον τους μονομερείς δασμούς
Εάν οι ΗΠΑ θέλουν πραγματικά να επιλύσουν το πρόβλημα... θα πρέπει να ακυρώσουν όλα τα μονομερή μέτρα για την Κίνα, είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας

Μπρουνό Λε Μερ: Να αναλάβει η ΕΕ μέρους του δημοσίου χρέους των κρατών-μελών
Τι προτείνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λε Μερ

Το Επενδυτικό ταμείο Νορβηγίας έχασε 40 δισ. δολ. από τις επενδύσεις σε μετοχές τεχνολογίας
Το αξίας 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων επενδυτικό ταμείο έχει μεγάλες επενδύσεις στις λεγόμενες Big tech