H Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει τις καλύτερες επιδόσεις εντός της ευρωζώνης, όπως και η Ισπανία, για τα επόμενα δύο χρόνια και το δημόσιο χρέος της θα μειωθεί. Αυτή είναι η εκτίμηση της Capital Economics για την πορεία των επιμέρους οικονομιών της Ευρωζώνης, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του outlook για το 2024 (που δημοσιεύθηκε αρχικά στις 12 Δεκεμβρίου 2023), μετά και τα τελευταία στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί από την περιοχή.

Όπως αναφέρει η Capital Economics, η ευρωζώνη θα συνεχίσει να βρίσκεται σε γενικές γραμμές στάσιμη το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, καθώς οι επιπτώσεις των υψηλότερων επιτοκίων συνεχίζουν να επιβαρύνουν την κατανάλωση και τις επενδύσεις των νοικοκυριών και η δημοσιονομική πολιτική γίνεται αυστηρότερη.

Capital Economics: Οι επιδόσεις της Ελλάδας θα συνεχίσουν να είναι ισχυρές και το 2024

Ο βασικός πληθωρισμός έχει ήδη υποχωρήσει απότομα και θα πλησιάσει τον στόχο του 2% της ΕΚΤ για το μεγαλύτερο μέρος του 2024. Αν και η αγορά εργασίας εξακολουθεί να είναι ισχυρή, υποχωρεί και το επίπεδο των κενών θέσεων μειώνεται από τα πρόσφατα υψηλά της. Αυτό θα βοηθήσει στη διατήρηση του δομικού πληθωρισμού σε καθοδική πορεία. Σε αυτό το πλαίσιο, η Capital Economics εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα ξεκινήσει έναν κύκλο χαλάρωσης της πολιτικής γύρω στον Απρίλιο και προβλέπει ότι θα μειώσει το επιτόκιο καταθέσεων από 4% σήμερα σε περίπου 2,25% έως το τέλος του 2025.

Επιμέρους δείκτες

Η οικονομία της ευρωζώνης παραμένει σταθερή για τέσσερα διαδοχικά τρίμηνα ξεκινώντας από τα τέλη του 2022 και οι επιχειρηματικές έρευνες δείχνουν ότι η εικόνα έχει επιδεινωθεί από τα μέσα του έτους. Μια τεχνική ύφεση είναι πολύ πιθανή, αναφέρει η Capital Economics.

Η οικιακή κατανάλωση φαίνεται ότι θα παραμείνει υποτονική για κάποιο χρονικό διάστημα. Ομολογουμένως, τα πραγματικά εισοδήματα των νοικοκυριών θα πρέπει να αυξηθούν υπό το φως της ανάκαμψης της αύξησης των μισθών και της πτώσης του πληθωρισμού. Ωστόσο, αντί να δαπανούν τα διαθέσιμα εισοδήματά τους, τα νοικοκυριά έχουν αυξήσει τα ποσοστά αποταμίευσης τους τελευταίους μήνες.

Επιπλέον, αν και η μετακύλιση της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής ήταν πιο αργή από το αναμενόμενο, το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους των νοικοκυριών θα αυξάνεται σταθερά.

Εν τω μεταξύ, η Capital Economics αναμένει μόνο μέτρια αύξηση των εξαγωγών, δεδομένης της δυσμενούς προοπτικής για τους κύριους εμπορικούς εταίρους της ευρωζώνης. Και η δημοσιονομική πολιτική θα γίνει αυστηρότερη στις περισσότερες χώρες φέτος, καθώς η ενεργειακή στήριξη θα καταργηθεί σταδιακά και θα αποκατασταθούν οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ. Οι επενδύσεις σε ακίνητα και μηχανήματα και εξοπλισμό θα πληγούν από έναν συνδυασμό ασθενούς ζήτησης και αυξανόμενου κόστους πίστωσης.

Συνολικά, η Capital Economics προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί το τέταρτο τρίμηνο και θα είναι σταθερό το πρώτο εξάμηνο. Στη συνέχεια, εκτιμάται ασθενής ανάκαμψη καθώς τα επιτόκια μειώνονται και τα πραγματικά εισοδήματα αυξάνονται.

Η αγορά εργασίας ήταν ανθεκτική μέχρι στιγμής και τα μέτρα για την αύξηση των μισθών και τα ποσοστά κενών θέσεων παραμένουν υψηλά σε σχέση με τα προηγούμενα πρότυπα. Ωστόσο, οι έρευνες δείχνουν φθίνουσες τάσεις απασχόλησης.

Αποκλιμάκωση του πληθωρισμού

Η μεγάλη πτώση του πληθωρισμού είναι πλέον πίσω μας, καθώς οι αυξήσεις των τιμών της ενέργειας το 2022 έχουν αποκλιμακωθεί. Ο δομικός πληθωρισμός είναι πιθανό να σημειώσει πτώση και να υποχωρεί σταθερά και φέτος.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα στρέψουν σύντομα την προσοχή τους στις μειώσεις των επιτοκίων. Ενώ προηγουμένως ήταν απρόθυμοι να αλλάξουν πολιτική προτού δουν περισσότερα στοιχεία ότι ο πληθωρισμός των μισθών έχει επιβραδυνθεί, η Capital Economics πιστεύει ότι θα είναι πλέον αρκετά σίγουροι για να ξεκινήσουν τον κύκλο χαλάρωσης τον Απρίλιο. Προβλέπει ότι το επιτόκιο καταθέσεων θα μειωθεί στο 2,75% έως το τέλος του 2024 και στο 2,25% έως το τέλος του 2025.

Τα βασικά σημεία των εκτιμήσεων ανά χώρα

Η Γερμανία θα παραμείνει στην ύφεση ή κοντά στην ύφεση μέχρι και το 2024 λόγω του ενεργοβόρου βιομηχανικού της τομέα, της εξάρτησης από την εξωτερική ζήτηση και της δημοσιονομικής λιτότητας.

Η Γαλλία έχει ενδείξεις που υποστηρίζουν την υπόθεση μια ήπια ύφεση, παρόλο που έχει ξεπεράσει το σοκ των τιμών της ενέργειας καλύτερα από ορισμένους.

Η Ιταλία βρίσκεται σε μια περίοδο στασιμότητας καθώς τα εισοδήματα των νοικοκυριών παραμένουν συμπιεσμένα και ο προηγουμένως ενεργός κατασκευαστικός τομέας παραπαίει. Τα δημόσια οικονομικά είναι ένα ευάλωτο σημείο και αναμένεται ότι ο δείκτης χρέους θα αυξηθεί.

Η Ισπανία θα δει επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης τα επόμενα τρίμηνα, αλλά εξακολουθεί να έχει καλύτερη απόδοση από την ευρωζώνη στο σύνολό της. Η ανάκαμψη στην κατανάλωση των νοικοκυριών θα συνεχιστεί λόγω της πολύ ισχυρής αγοράς εργασίας, ενώ η μετάδοση υψηλότερων επιτοκίων στις δαπάνες για τόκους χρέους των νοικοκυριών έχει ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό.

Η Ολλανδία θα παραμείνει σε ύφεση το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Η Πορτογαλία θα έχει βραδύτερη ανάπτυξη και τα υψηλότερα επιτόκια θα επιβαρύνουν τον τουρισμό και τον στεγαστικό τομέα.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει καλύτερες επιδόσεις έναντι της ευρύτερης οικονομίας της ευρωζώνης για τα επόμενα δύο χρόνια και το δημόσιο χρέος θα μειωθεί.

Η Ιρλανδία ρίχνει ρυθμούς ως αποτέλεσμα της αύξησης των επιτοκίων και της επιβράδυνσης των επενδύσεων σε κατοικίες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Επίδομα γένννησης: Τη Μ. Τρίτη 30 Απριλίου καταβάλλονται τα αναδρομικά σε 58.912 μητέρες
Οικονομία |

Πότε πληρώνονται τα αναδρομικά του επιδόματος γέννησης σε 58.912 μητέρες

Το επιπλέον ποσό που προκύπτει μετά την αύξηση του επιδόματος γέννησης, καταβάλλεται στις δικαιούχους χωρίς αυτές να υποβάλλουν νέα αίτηση ή  προβούν σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια

Χατζηδάκης: Eνισχύσεις 600 εκατομμυρίων ευρώ στους αγρότες της Θεσσαλίας
Οικονομία |

Χατζηδάκης: Eνισχύσεις 600 εκατομμυρίων ευρώ στους αγρότες της Θεσσαλίας

Ο κ. Χατζηδάκης επισκέφτηκε και τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου και είπε ότι η αποκατάσταση των μεγάλων ζημιών που έχει υποστεί το λιμάνι από τις κακοκαιρίες θα γίνει σε χρονικό διάστημα ενός έτους