Με απώλειες έκλεισαν τελικά σήμερα οι ευρωαγορές, αν και στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης κινήθηκαν θετικά, στη σκιά των τελευταίων προσαρμογών μετά και τα νέα δεδομένα που έφερε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,3%, με τον κλάδο των μεταλλευμάτων να χάνει 1,4%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,04% στις 7.461 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,07% στις 16.555 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,40% στις 7.371 μονάδες.

Γιατί «σκαρφάλωσαν» οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο FTSE 100 δέχτηκε ισχυρές πιέσεις κλείνοντας με απώλειες 1,25%, ενώ ο DAX και ο CAC 40 ολοκλήρωσαν το πενθήμερο με πτώση 0,9% και 2,1% αντίστοιχα.

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας ολοκληρώθηκε σήμερα αφού συγκέντρωσε μια σειρά από επιχειρηματίες, πολιτικούς, κεντρικούς τραπεζίτες και ακτιβιστές. Σε γενικές γραμμές, το μήνυμα από τους υπεύθυνους χάραξης νομισματικής πολιτικής ήταν ότι έχει σημειωθεί καλή πρόοδος όσον αφορά τη μείωση του πληθωρισμού προς το 2%, αλλά ότι η τιμολόγηση της αγοράς για περικοπή επιτοκίου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μόλις τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο μπορεί να είναι πρόωρη.

Η προσοχή επιστρέφει πλέον πλήρως στις δημοσιεύσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων για το τέταρτο τρίμηνο, μαζί με καθοδήγηση για ολόκληρο το έτος. Επίσης, η προσοχή στρέφεται και στις γεωπολιτικές εντάσεις και την επίδρασή τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι μετοχές του δανικού ναυτιλιακού γίγαντα Maersk υποχώρησαν 3,7%, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν τον αντίκτυπο της αστάθειας στην Ερυθρά Θάλασσα στις δραστηριότητες της εταιρείας. Την Τετάρτη, η εταιρεία ανακοίνωσε μια λειτουργική συνεργασία με τη γερμανική Hapag Lloyd, η οποία είπε ότι θα οδηγήσει σε «κέρδη αποδοτικότητας».

Τα μάκρο της ημέρας

Στα μάκρο της ημέρας, οι λιανικές πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο απογοήτευσαν σήμερα, καθώς υποχώρησαν κατά 3,2% τον Δεκέμβριο, πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο. Ήταν η μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Ιανουάριο του 2021, όταν τα μέτρα πανδημίας περιόρισαν τις πωλήσεις, δήλωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Επίσης, βουτιά 8,6% σημείωσαν οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο του 2023, σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας Destatis. Ο δείκτης σημείωσε μηνιαία πτώση 1,2%.

Τον Δεκέμβριο του 2023, οι τιμές της ενέργειας υποχώρησαν κατά 23,5% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2022 και υποχώρησαν 3,7% σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2023. Οι τιμές των ενδιάμεσων αγαθών μειώθηκαν κατά 3,7% σε σχέση με το ίδιο χρονικό διάστημα του προηγούμενου έτους και παρέμειναν αμετάβλητες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Ετήσια άνοδος 3% και μηνιαία μείωση 0,1% παρατηρήθηκε και στις τιμές των διαρκών καταναλωτικών αγαθών. Οι τιμές των μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών ήταν 3,2% υψηλότερες σε ετήσια βάση, αλλά παρέμειναν αμετάβλητες σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Ισορρόπησε στις 1.340 μονάδες το ΧΑ

Στη ζώνη των 1.340 μονάδων καθηλώθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, αν και προσπάθησε τις πρώτες ώρες να κινηθεί υψηλότερα, δεν κατάφερε να ανατρέψει την πρώτη αρνητική εβδομάδα του έτους, υπό το βάρος των κινήσεων κατοχύρωσης των κερδών του προηγούμενου διαστήματος.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,08% στις 1.340,03 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.336,43 μονάδων (-0,35%) και 1.349,15 μονάδων (+0,60%). Ο τζίρος ανήλθε στα 172,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 27,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 7,7 εκατ. τεμάχια αξίας 86,9 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6 εκατ. από το placement θεσμικών στη ΓΕΚ Τέρνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές