Στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Δεκεμβρίου σκαρφάλωσαν την Παρασκευή οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων, λαμβάνοντας στήριξη αυτόν τον μήνα από την επανεκτίμηση των προηγούμενων στοιχημάτων για επικείμενες μειώσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ, στη συνεδρίαση της οποίας – που έχει προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα – στρέφονται όλα τα βλέμματα.

Επιτόκια: Μειώνουν τις πιθανότητες για μείωση τους από τη Fed τον Μάρτιο οι traders ομολόγων

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας, που αποτελεί το σημείο αναφοράς για το νομισματικό μπλοκ, διαμορφώθηκε τελευταία κατά 1 μονάδα βάσης (bps) υψηλότερα στο 2,32%, φτάνοντας στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τις αρχές του περασμένου Ιουλίου. Σημειώνεται ότι οι αποδόσεις κινούνται αντιστρόφως ανάλογα με την τιμή του ομολόγου.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου, έχει αυξηθεί κατά περίπου 40 μονάδες βάσης από τα χαμηλά του τέλους Δεκεμβρίου, καθώς οι επενδυτές επαναξιολόγησαν τις προσδοκίες ότι οι μειώσεις των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού θα έρθουν από τον Μάρτιο, λόγω της αντίδρασης των φορέων χάραξης πολιτικής και των ανθεκτικών οικονομικών στοιχείων, ιδίως στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η τιμολόγηση της αγοράς δείχνει τώρα περίπου 80% πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Απρίλιο.

Τι θα γίνει με τα επιτόκια;

Στα τέλη Δεκεμβρίου, η μείωση των επιτοκίων από τον Μάρτιο εμφανιζόταν ως σχεδόν βέβαιη εξέλιξη με βάση τα στοιχεία που έδειχναν επιβράδυνση του πληθωρισμού τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ και υποστηριζόταν από τη δημοσιοποίηση των προβλέψεων της Fed για σημαντικές μειώσεις των επιτοκίων φέτος.

Ωστόσο σε σειρά δημοσίων εμφανίσεων οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ έδωσαν τη γενική κατεύθυνση ότι δεν υπάρχει βιασύνη για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

«Οι αγορές προτρέχουν», δήλωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας Klaas Knot. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι έχουμε μια αξιόπιστη προοπτική επιστροφής του πληθωρισμού στο 2% το 2025, αλλά πολλά πρέπει να πάνε ακόμη καλά για να συμβεί αυτό».

Τα στοιχεία για τον Δεκέμβριο έδειξαν ότι ο πληθωρισμός της ευρωζώνης αυξήθηκε στο 2,9% από 2,4% τον Νοέμβριο, αλλά η αύξηση οφειλόταν περισσότερο σε τεχνικούς παράγοντες. Έτσι, οι οικονομολόγοι δήλωσαν ότι πιθανότατα δεν θα υπάρξουν εμπόδια στην κατεύθυνση υποχώρησής του προς τον στόχο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ.

Όλα τα βλέμματα στην Φρανκφούρτη

Στην Φρανκφούρτη ο χρόνος μετρά αντίθετα για την επόμενη συνεδρίαση πολιτικής της ΕΚΤ, που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Πέμπτη. Ως τότε οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής απαγορεύεται να τοποθετούνται δημόσια για το ζήτημα των επιτοκίων. Οι αναλυτές πάντως θεωρούν πιθανή μια αλλαγή τόνου από την κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης.

«Ο πληθωρισμός θα είναι πολύ κοντά στον στόχο στην Ευρώπη, οπότε με τον ίδιο τρόπο που είδαμε μια αλλαγή στον τόνο από τη Fed τον Δεκέμβριο, αυτό θα συμβεί και για την ΕΚΤ. Ίσως να μην συμβεί τον Ιανουάριο, αλλά τότε θα συμβεί τον Μάρτιο», δήλωσε ο Samy Chaar, επικεφαλής οικονομολόγος της Lombard Odier.

«Αν [οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής] επιμείνουν στη γερακίσια ρητορική, δεν θα είναι πλέον ευθυγραμμισμένοι με την οικονομία της Ευρώπης».

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας, που αποτελεί σημείο αναφοράς για την ευρωπαϊκή περιφέρεια, μειώθηκε κατά 1,5 μ.β. στο 3,89%, απομακρυνόμενη από το υψηλό ενός μηνός της Τετάρτης στο 3,938%.

Η διαφορά μεταξύ των 10ετών αποδόσεων της Γερμανίας και της Ιταλίας έφθασε τις 157 μ.β., αφού έφθασε στη στενότερη τιμή της εδώ και σχεδόν ένα μήνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές