Να συνεχίσουν για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση την ανοδική τους αντίδραση επιχειρούν σήμερα οι ευρωαγορές, κάνοντας τις τελευταίες προσαρμογές μετά και τα νέα δεδομένα που έφερε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,47%, με τον κλάδο των χημικών να κερδίζει 0,67%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,72% στις 7.512 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 0,35% στις 16.625 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,55% στις 7.440 μονάδες.

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας ολοκληρώνεται σήμερα αφού συγκέντρωσε μια σειρά από επιχειρηματίες, πολιτικούς, κεντρικούς τραπεζίτες και ακτιβιστές. Σε γενικές γραμμές, το μήνυμα από τους υπεύθυνους χάραξης νομισματικής πολιτικής ήταν ότι έχει σημειωθεί καλή πρόοδος όσον αφορά τη μείωση του πληθωρισμού προς το 2%, αλλά ότι η τιμολόγηση της αγοράς για περικοπή επιτοκίου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μόλις τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο μπορεί να είναι πρόωρη.

Η προσοχή επιστρέφει πλέον πλήρως στις δημοσιεύσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων για το τέταρτο τρίμηνο, μαζί με καθοδήγηση για ολόκληρο το έτος.

Στα μάκρο της ημέρας, οι λιανικές πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο απογοήτευσαν σήμερα, καθώς υποχώρησαν κατά 3,2% τον Δεκέμβριο, πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο. Ήταν η μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Ιανουάριο του 2021, όταν τα μέτρα πανδημίας περιόρισαν τις πωλήσεις, δήλωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Επίσης, βουτιά 8,6% σημείωσαν οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο του 2023, σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας Destatis. Ο δείκτης σημείωσε μηνιαία πτώση 1,2%.

Τον Δεκέμβριο του 2023, οι τιμές της ενέργειας υποχώρησαν κατά 23,5% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2022 και υποχώρησαν 3,7% σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2023. Οι τιμές των ενδιάμεσων αγαθών μειώθηκαν κατά 3,7% σε σχέση με το ίδιο χρονικό διάστημα του προηγούμενου έτους και παρέμειναν αμετάβλητες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Ετήσια άνοδος 3% και μηνιαία μείωση 0,1% παρατηρήθηκε και στις τιμές των διαρκών καταναλωτικών αγαθών. Οι τιμές των μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών ήταν 3,2% υψηλότερες σε ετήσια βάση, αλλά παρέμειναν αμετάβλητες σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια