Με σημαντικές απώλειες κινούνται και σήμερα οι ευρωαγορές, με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να επιβεβαιώνει ευθέως ότι οι εκτιμήσεις για μειώσεις επιτοκίων στο πρώτο εξάμηνο του έτους είναι αισιόδοξες, όπως άλλωστε κινήθηκαν και τα σχόλια των αξιωματούχων της στο Νταβός.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει απώλειες 1,14%, με τον κλάδο των μεταλλευμάτων να χάνει 2,1%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 1,61% στις 7.436 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 0,97% στις 16.410 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 1,06% στις 7.319 μονάδες.

Οι αγορές είχαν κάνει ένα σημαντικό ράλι ανόδου το τελευταίο δίμηνο του 2023, «παίζοντας» το σενάριο μιας μείωσης των επιτοκίων από τη Federal Reserve αρχικά και την ΕΚΤ στη συνέχεια, εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους. Μετά όμως και τα τελευταία στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού, τόσο από το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και την Ευρωζώνη, οι εκτιμήσεις αυτές επαναπροσδιορίζονται, δημιουργώντας σοβαρές αναταράξεις στις αγορές.

Το παραπάνω ήρθε να επιβεβαιώσει και η επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde, η οποία τοποθέτησε την πρώτη μείωση των επιτοκίων το καλοκαίρι, αλλά και πάλι, μια τέτοια προοπτική είναι απλά πιθανή και όχι βέβαια. Η δήλωση ήρθε μετά τα σχόλια αρκετών κεντρικών τραπεζιτών της Ευρωζώνης, ότι μπορεί οι αγορές να απογοητευτούν, καθώς ο πληθωρισμός ήταν ακόμα πολύ υψηλός.

Και πράγματι, η Eurostat, επιβεβαίωσε σήμερα ότι ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης αυξήθηκε στο 2,9% τον Δεκέμβριο, πολύ πάνω από το στόχο του 2% της ΕΚΤ, αντιστρέφοντας έξι μήνες συνεχόμενων μειώσεων. Επίσης, νωρίτερα έγινε γνωστό ότι ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε για πρώτη φορά μετά από 10 μήνες τον Δεκέμβριο.

Πριν από τα σχόλια της Lagarde, οι αγορές είχαν πλήρως τιμολογηθεί σε μια μείωση στο επιτόκιο αναφοράς της ΕΚΤ τον Απρίλιο, αποδίδοντας μια πιθανότητα 30% σε μια μείωση τον Μάρτιο. Αυτές οι πιθανότητες μειώθηκαν μετά τα σχόλιά της στο 85% για περικοπή έως τον Απρίλιο και 20% για μείωση τον Μάρτιο.

Οι αγορές ομολόγων επλήγησαν επίσης, με τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου να σκαρφαλώνουν στο 3,9%, ενώ η απόδοση του 2ετούς ομολόγου της Γερμανίας, που είναι ευαίσθητη στα επιτόκια, αυξήθηκε 0,04 ποσοστιαίες μονάδες στο 2,3%, το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Δεκεμβρίου.

Πάντως, εκτός τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, σήμερα ανακοινώθηκε ότι οι τιμές εργοστασιακών προϊόντων στο Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσαν μηνιαία πτώση 0,6% τον Δεκέμβριο, ενώ σε ετήσια βάση, αυξήθηκε κατά 0,1%.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι τιμές των εισροών παραγωγού μειώθηκαν κατά 1,2% σε μηνιαία βάση, ενώ το έτος έως τον Δεκέμβριο του 2023, το ποσοστό ήταν 2,8%. Παρά τις πρόσφατες διακυμάνσεις, τα επίπεδα τιμών εισροών και εκροών ήταν σχετικά σταθερά από τον Ιούνιο του 2023.

Στον τομέα των υπηρεσιών, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 3,6% το έτος έως το τέταρτο τρίμηνο (Οκτώβριος-Δεκέμβριος) του 2023, ελαφρώς αυξημένες από αύξηση 3,5% το προηγούμενο τρίμηνο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια