Συνωστισμό… εξαγορών βλέπουν τα περισσότερα στελέχη των μεγάλων private equity που παραβρέθηκαν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, εκτιμώντας ωστόσο ότι τα κυοφορούμενα deals θα έρθουν σε αποτιμήσεις πολύ χαμηλότερες του αναμενομένου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται οι Financial Times, τα περισσότερα στελέχη private equity προβλέπουν απότομη αύξηση της δραστηριότητας των εξαγορών, με πολλές «υποψήφιες» εταιρείες να αποδέχονται πλέον χαμηλότερες τιμές. Άλλωστε, τα αυξανόμενα επιτόκια από τις Κεντρικές Τράπεζες έχουν δυσκολέψει τη χρηματοδότηση και έχουν επηρεάσει αρνητικά τις αποτιμήσεις, με την προηγούμενη διετία να είναι «φτωχή» σε deals εξαιτίας αυτών.

Νταβός 2024: Κάτι περισσότερο από μία συνάντηση της ελίτ

Ήδη οι επενδυτές private equity έχουν αρχίσει να αυξάνουν την πίεση στους ομίλους να πουλήσουν μακροχρόνιες επενδύσεις και να αρχίσουν τις διανομές, ωστόσο, αναγκάζοντάς τους να υπολογίζουν σε χαμηλότερες τιμές για να κλειδώσουν τις αποδόσεις.

«Οι πωλητές έχουν δεχτεί χαμηλότερες αποτιμήσεις και η πίεση για την επίτευξη μιας ορισμένης απόδοσης της επένδυσης συνεχίζεται», δήλωσε ο Pete Stavros, συνεπικεφαλής του KKR, στους Financial Times στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

 Τα deals της νέας χρονιάς

Οι εταιρείες μπήκαν στη νέα χρονιά με επενδύσεις ρεκόρ 2,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, δημιουργώντας αυτό που η συμβουλευτική Bain & Co πέρυσι αποκάλεσε «ένα πανύψηλο ανεκτέλεστο» πιθανών πωλήσεων. Πολλοί επενδυτές private equity έχουν αρχίσει να ζητούν αποδόσεις μετρητών προτού δεσμευτούν για νέα κεφάλαια, αυξάνοντας τον επείγοντα χαρακτήρα των πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων.

«Τους τελευταίους 24 μήνες, υπήρξε μια αποσύνδεση στις προσδοκίες αποτίμησης μεταξύ αγοραστών και πωλητών. Τώρα υπάρχει μια πραγματική αίσθηση πραγματισμού», σχολίασε η Anna Skoglund, η οποία ηγείται του ομίλου ευρωπαϊκών χρηματοοικονομικών και στρατηγικών επενδυτών στη Goldman Sachs.

Πέρυσι, η Veritas Capital, ιδιοκτήτης του private equity της εταιρείας λογισμικού υγειονομικής περίθαλψης Cotiviti, συμφώνησε να πουλήσει το 50% των μετοχών στην Carlyle σε μια συμφωνία που αποτίμησε την επιχείρηση σε έως και 13 δισεκατομμύρια δολάρια πριν από την κατάρρευση της συναλλαγής. Τον Δεκέμβριο, οι FT ανέφεραν ότι η KKR βρισκόταν τώρα σε συνομιλίες για αποτίμηση 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τα στοιχεία συγκέντρωσης κεφαλαίων υποδηλώνουν ότι τα χρήματα που διοχετεύονταν στον κλάδο έχουν αρχίσει να στερεύουν, επιδεινώνοντας το πρόβλημα για τις επιχειρήσεις. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της S&P Global, το ποσό που συγκεντρώθηκε από ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια παγκοσμίως πέρυσι έπεσε σε χαμηλό έξι ετών.

«Για να λειτουργήσει σωστά η οικονομία, πρέπει να υπάρξει μια ροή χρημάτων πίσω στους επενδυτές για να επανεπενδύσουν στη νέα γενιά κεφαλαίων», είπε ο Skoglund. Ορισμένοι όμιλοι διαθέτουν αποθέματα μετρητών που δεν έχουν ακόμη αξιοποιήσει, ώστε να τους δώσει την ευκαιρία να ενισχύσουν τις αποδόσεις μέσω νέων επενδύσεων.

Τα υψηλά επιτόκια

Η νέα πραγματικότητα των υψηλών επιτοκίων, με υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης και πιο αβέβαιες οικονομικές συνθήκες, οδήγησε πολλά funds να πραγματοποιήσουν μια σειρά από συμφωνίες. «Αυτή είναι μια καλή στιγμή για να αναπτυχθεί κάποιος», δήλωσε ο Scott Nuttall, συν-διευθύνων σύμβουλος της KKR. «Υπάρχει λιγότερος ανταγωνισμός για συμφωνίες και οι αποτιμήσεις έχουν μειωθεί».

Ο Nuttall και άλλοι ηγέτες του κλάδου αναμένουν ότι τα κεφάλαια που μόλις αρχίζουν να κάνουν νέες επενδύσεις θα είναι «δικαιούχοι» αποδόσεων. «Είναι σε περιόδους όπως αυτή που έχουμε κερδίσει ιστορικά τις υψηλότερες αποδόσεις μας», δήλωσε ο Nuttall.

Οι διαπραγματευτές προβλέπουν ότι οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων μεταξύ ομίλων ιδιωτικών μετοχών θα ανακάμψουν έντονα. Τα τελευταία χρόνια, τέτοιες συναλλαγές αντιπροσώπευαν περίπου το ήμισυ της συνολικής δραστηριότητας εξαγορών, αλλά οι συμφωνίες στις ΗΠΑ έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας πέρυσι, σύμφωνα με τον πάροχο δεδομένων PitchBook.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή