Με δύο ξεχωριστές ανακοινώσεις προς το Χρηματιστήριο Αθηνών ΔΕΗ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ επισημαίνουν το ενεργειακό πρόβλημα της Κρήτης, δηλαδή την έλλειψη επάρκειας ισχύος που θα προκύψει από το φετινό καλοκαίρι αλλά και θα επανεμφανιστεί την ίδια περίοδο του 2025.

Currys για Κωτσόβολο: Μέχρι τον Απρίλιο θα έχει ολοκληρωθεί η πώληση της αλυσίδας στη ΔΕΗ

Το νησί, όπως έχει προσδιορίσει ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) τα δύο επόμενα καλοκαίρια θα έχει έλλειμμα ισχύος 190 και 200 MW, αντίστοιχα. Η αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας είναι ο κύριος και μοναδικός λόγος αυτού του προβλήματος σε συνδυασμό με την μικρότερη διαθέσιμη παραγωγή ρεύματος από τις μονάδες που διαθέτει η ΔΕΗ στην Κρήτη.

Η ηλεκτρική διασύνδεση

Το ενεργειακό πρόβλημα της Κρήτης αναμένεται να επιλυθεί από το καλοκαίρι του 2025 όταν θα έχει ολοκληρωθεί και η μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση, project άνω του 1 δισ. ευρώ που τρέχει ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ).

Οι τέσσερις νομοί τότε θα διασφαλιστούν ενεργειακά καθώς θα συνδεθούν με το ηπειρωτικό σύστημα ηλεκτροδότησης μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου άνω των 300 χλμ. το οποίο θα ξεκινά από την Κρήτη και θα καταλήγει στην Αττική.

Συζητήσεις

Η ΔΕΗ ως μοναδική αρμόδια για την ηλεκτροπαραγωγή στα νησιά της χώρας, αναζητά λύσεις για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών στην Κρήτη. Τόσο για τα δύο καλοκαίρια όσο και για τη διατήρηση μονάδων σε εφεδρεία.

Οι πληροφορίες φέρουν τη δημόσια επιχείρηση να βρίσκεται σε συζητήσεις με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προκειμένου να αποκτήσει τη μονάδα ισχύος 149 MW που διαθέτει η εταιρεία – μέλος της ΗΡΩΝ. Πρόκειται για την «ΗΡΩΝ Ι» η οποία ήταν και η πρώτη ιδιωτική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα. Η «ΗΡΩΝ Ι» είναι εγκατεστημένη στη Θίσβη της Βοιωτίας και μπορεί να αποσυναρμολογηθεί και να μεταφερθεί.

Έτσι, πηγές λένε ότι οι δύο εταιρείες συζητάνε ώστε η ΔΕΗ να αγοράσει την «ΗΡΩΝ Ι»

Ωστόσο με ανακοινώσεις τους διαψεύδουν το γεγονός της σύναψης συμφωνίας.

Από τις ξεχωριστές ανακοινώσεις τους, δεν προκύπτει επίσης πως ΔΕΗ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ βρίσκονται σε μεταξύ τους συζητήσεις

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Ειδικότερα και όπως αναφέρει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε., «σε απάντηση σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αναφορικά  με δημοσιεύματα περί συμφωνίας πώλησης της μονάδας φυσικού αερίου ΗΡΩΝ Ι, ενημερώνει την επενδυτική κοινότητα ότι δεν έχει συναφθεί κάποια σχετική συμφωνία», αναφέρει και συνεχίζει:

«Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. έχει αναδείξει εδώ και χρόνια το πρόβλημα της κάλυψης των ενεργειακών αναγκών της Κρήτης κι έχει υποβάλει εγκαίρως προτάσεις επίλυσης  στις αρμόδιες αρχές, με γνώμονα τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της Κρήτης με ανταγωνιστικό και φιλικότερο προς το περιβάλλον τρόπο. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία συμμετέχει και αυτή την περίοδο στην προσπάθεια για εξεύρεση των βέλτιστων λύσεων επίλυσης του προβλήματος»

Η ΔΕΗ

Με τη σειρά της και η ΔΕΗ σημειώνει στην ανακοίνωση της: «Σε απάντηση σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αναφορικά με δημοσιεύματα περί συμφωνίας της με άλλη εταιρεία ενέργειας για αγορά εξοπλισμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που θα μεταφέρει στην Κρήτη, για την κάλυψη επειγουσών ενεργειακών αναγκών, ενημερώνει την επενδυτική κοινότητα ότι δεν έχει συνάψει οποιαδήποτε σχετική συμφωνία», λέει και τονίζει:

«Η ΔΕΗ με την ιδιότητα της ως παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας στη νήσο Κρήτη και λόγω του ιδιαίτερου ρυθμιστικού καθεστώτος που ισχύει μέχρι την πλήρη διασύνδεση της νήσου με το ηπειρωτικό σύστημα, διαχρονικά συνεργάζεται με τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας & Υδάτων και τους αρμόδιους διαχειριστές δικτύου, οι οποίοι και έχουν την ευθύνη για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης ηλεκτροδότησής τους», και καταλήγει η ΔΕΗ: «Σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε λύση επιλεγεί για την κάλυψη των αναγκών ισχύος ως προσδιορίζονται από τον αρμόδιο Διαχειριστή, θα λαμβάνει υπόψη την διασφάλιση της αξίας της επιχείρησης και των μετόχων».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια