Ηχηρό επενδυτικό ενδιαφέρον για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εκδηλώθηκε μετά το χθεσινό placement με το βιβλίο προσφορών να μένει ανοιχτό μόλις για τρεις ώρες.

Η ίδια η εισηγμένη αλλά και η αγορά μιλούν για «ψήφο εμπιστοσύνης» στη διοίκηση υπό τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο κ. Γιώργο Περιστέρη  αλλά και στις προοπτικές του ομίλου από μεγάλα ευρωπαϊκά και αμερικανικά επενδυτικά κεφάλαια.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι αν και αρχικά επρόκειτο να διατεθούν 5 εκατομμύρια μετοχές, ήτοι το 4,83% του μετοχικού κεφαλαίου, εντούτοις το ενδιαφέρον ήταν τόσο ισχυρό με αποτέλεσμα να προσφερθούν 6 εκατομμύρια μετοχές.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Επιτυχημένο το placement με διάθεση 6 εκατ. μετοχών

Δέκα μεγάλοι επενδυτές

Ο αριθμός των μετοχών αντιστοιχεί στο 5,8%  του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης. Αποκτήθηκαν με μέση τιμή κτήσης 13,20 ευρώ ήτοι discount 5,70%.

Η αγορά υπολογίζει ότι εισέρευσαν κεφάλαια της τάξης των 80 εκατ. ευρώ, ενώ άλλο ένα στοιχείο που φανερώνει την επιτυχή έκβαση του placement ήταν πως συμμετείχε ένα επίλεκτο pool 10 μεγάλων επενδυτών από Ευρώπη και ΗΠΑ. Μάλιστα το το ποσοστό των ξένων θεσμικών στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας αυξήθηκε κατά 30%, διαμορφώνοντάς το σε επίπεδα άνω του 25% πλέον.

Υπάρχοντες ξένοι θεσμικοί

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετείχαν και υπάρχοντες ξένοι θεσμικοί μέτοχοι, που είχαν δηλαδή αποκτήσει μετοχές της εταιρείας σε χαμηλότερη τιμή κτήσης, και που αγοράζοντας τώρα σε υψηλότερα επίπεδα επιβεβαιώνουν την πίστη στις προοπτικές της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για μεγαλύτερη αξία, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στη διοίκηση.

Η AXIA Ventures Group Ltd ενήργησε ως Διεθνής Συντονιστής της διαδικασίας ιδιωτικής τοποθέτησης. Οι συναλλαγές πακέτου θα εκτελεστούν σήμερα 19 Ιανουαρίου.

Τα κέρδη

Τα κέρδη της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και των μετόχων της από την ιδιωτική τοποθέτηση των 6 εκατομμυρίων μετοχών απαριθμούνται ως εξής:

1.      Η είσοδος επιλεγμένων θεσμικών επενδυτών επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη της επενδυτικής κοινότητας στις προοπτικές της εταιρείας,

2.      Βελτιώνει την ελεύθερη διασπορά των μετοχών,

3.      Παρέχει επιπρόσθετα κεφάλαια που θα ενισχύσουν το επενδυτικό πρόγραμμα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και θα προσδώσουν περαιτέρω αξία στην εταιρεία και στους μετόχους της.

Παράλληλα, η διασπορά και η μετοχική βάση της εταιρείας διευρύνεται με τη συμμετοχή περισσότερων θεσμικών επενδυτών, η οποία αναμένεται να έχει θετική επίδραση στην εμπορευσιμότητα των μετοχών της εισηγμένης.

Η τιμή

Η τιμή στην οποία έγινε το placement στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αποτελεί μεγάλη επιτυχία.

Το placement έγινε στα 13,20, δηλαδή σε τιμή υψηλότερη της μέσης τιμής των τελευταίων 12 μηνών, που ήταν 12,90. Επίσης, η τιμή των 13,20 είναι επί της ουσίας η μέση τιμή στην οποία βρισκόταν η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ τόσο κατά το τελευταίο εξάμηνο (περίπου 13,30), όσο και κατά το τελευταίο τρίμηνο (περίπου 13,40).

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις 10 ημέρες πριν το placement, στις 8 Ιανουαρίου η μετοχή είχε κλείσει στα 12,88 ευρώ.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι οι ίδιες μετοχές που κατέχει η εταιρεία έχουν αγοραστεί σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα τιμής από τα τρέχοντα. Συγκεκριμένα, το μέσο κόστος κτήσης του συνόλου των ιδίων μετοχών της εταιρείας είναι 7,30 ευρώ ανά μετοχή.

Προοπτικές

«Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προσβλέπει σε σημαντική περαιτέρω ενίσχυση των επιδόσεων της κατά τις επόμενες περιόδους, ενώ τα χαρακτηριστικά των έργων του χαρτοφυλακίου διασφαλίζουν υψηλή ορατότητα ταμειακών ροών και αποδόσεων για τους μετόχους», όπως σημείωνε η διοίκηση της εισηγμένης κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του εννεαμήνου του 2023.

Στον τομέα των παραχωρήσεων συνεχίζονται οι υγιείς επιδόσεις από τα έργα σε λειτουργία, ενώ προχωράει η ωρίμανση και υλοποίηση των έργων του χαρτοφυλακίου που βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης. Ορόσημο αποτελεί για τον όμιλο η ανάδειξη σε προτιμητέο επενδυτή για την 25ετή παραχώρηση της Αττικής Οδού, ενώ παράλληλα, συνεχίζεται η συμμετοχή σε διαγωνισμούς για νέα έργα.

Στον κατασκευαστικό τομέα, το ανεκτέλεστο συμπεριλαμβανομένων των προς υπογραφή νέων συμβάσεων υπερβαίνει 5,5 δισ. ευρώ, περιλαμβάνοντας ιδιωτικά έργα στην Ελλάδα (ιδίων επενδύσεων του Ομίλου αλλά και έργων για τρίτους), που πλέον αποτελούν περί το 60% του συνολικού ανεκτέλεστου του Ομίλου. Σημαντικό, επίσης, σημείο είναι η συνεχιζόμενη αύξηση της δραστηριότητας του τομέα (έσοδα τελευταίων 12 μηνών πλέον άνω των  1,3 δισ. ευρώ) ως αποτέλεσμα της ικανότητας και επάρκειας του Ομίλου να ανταποκριθεί στο αυξημένο ανεκτέλεστο.

Στον τομέα της ενέργειας ο Όμιλος έχει πλέον από το τέλος του τρίτου τριμήνου του 2023 σε πλήρη λειτουργία το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο της χώρας (330MW) ενώ συνεχίζεται η πρωτοπόρα πορεία με την κατασκευή του μεγάλου αντλησιοταμιευτικού έργου στην Αμφιλοχία αλλά και την πρώτη άδεια έρευνας για υπεράκτια αιολικά πάρκα στην χώρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις