Οι πωλήσεις στους τρεις κορυφαίους οίκους δημοπρασιών μειώθηκαν σχεδόν κατά 19% συνολικά πέρυσι, σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης ArtTactic του Λονδίνου. Ωστόσο, η αύξηση νέων και νεότερων αγοραστών δείχνει ότι το ενδιαφέρον για την τέχνη και τα συλλεκτικά αντικείμενα παραμένει υψηλό.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η πτώση στις πωλήσεις των Christie’s, Sotheby’s και Phillips οδήγησαν προς τα κάτω τα συνολικά αποτελέσματα του χώρου.

Πάμπλο Πικάσο: Για 139,9 εκατ. δολάρια πουλήθηκε σε δημοπρασία η ελαιογραφία «Γυναίκα με ρολόι»

Η πτώση ήταν πιο αξιοσημείωτη στον οίκο Christie’s, ο οποίος κατέγραψε μείωση πωλήσεων 2,23 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, ή 31%, στα αποτελέσματα των δημοπρασιών του πέρυσι σε κάτι λιγότερο από 5 δισεκατομμύρια δολάρια, ανακοίνωσε η ArtTactic.

Μια μεγάλη πτώση από έτος σε έτος ήταν αναμφισβήτητα αναπόφευκτη λαμβάνοντας υπόψη την ασυνήθιστη πώληση 1,62 δισεκατομμυρίων δολαρίων της συλλογής αριστουργημάτων του συνιδρυτή της Microsoft, Paul Allen, το 2022.

Στη Phillips, οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 17% στα 830 εκατομμύρια δολάρια και τα αποτελέσματα του Sotheby μειώθηκαν μόνο κατά 3,2 % στα 5,3 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, σύμφωνα με την ArtTactic.

Όπως δείχνουν συγκεκριμένα οι πωλήσεις του Paul Allen, μια μεγάλη συλλογή, ή ακόμα και ένα πολύτιμο αριστούργημα, μπορεί να δημιουργήσει μεγάλες διακυμάνσεις στα έσοδα για τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών σημειώνει το Barron’s.

Μείωση 19%

Στην πραγματικότητα, παρά τη μείωση σχεδόν 19% στα 11,16 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ (με τέλη) στις παγκόσμιες πωλήσεις δημοπρασιών, ο κλάδος της δημοπρασίας φαινόταν μια χαρά το 2023. Υπήρξε αύξηση 3% στον αριθμό των πωλήσεων και 5,6% αύξηση στον αριθμό των παρτίδων που πουλήθηκαν, αποκάλυψε η ArtTactic.

Αναμφισβήτητα, οι περισσότερες από αυτές τις πωλήσεις ήταν σε χαμηλότερα επίπεδα. Η μέση τιμή ανά παρτίδα σε όλες τις κατηγορίες μειώθηκε στα $97.074 πέρυσι από $126.209 πριν από ένα χρόνο.

Αυτά τα στοιχεία υποδηλώνουν αύξηση των αγορών από νεότερους και νεαρότερους συλλέκτες που έλκονταν από αντικείμενα με χαμηλότερη τιμή, γεγονός που ενισχύεται από αναφορές για αγοραστές από τους οίκους δημοπρασιών.

Ο οίκος Christie’s είπε ότι το 35% των πωλήσεων πήγαν σε αγοραστές για πρώτη φορά το 2023 και ότι είδαν άλμα 65% στους νέους αγοραστές της Gen Z (δηλαδή γεννημένους το 1997 ή νωρίτερα).

«Υπάρχουν πολύ περισσότερες πωλήσεις και τα σημεία εισόδου είναι πολύ χαμηλότερα», λέει η Λίντσεϊ Ντούαρ, επικεφαλής ανάλυσης της ArtTactic.

Πωλήσεις χωρίς κατώτατη προσφορά

Επίσης, πολλές δημοπρασίες πέρυσι περιλάμβαναν αντικείμενα που προσφέρονταν χωρίς αποθεματικό, που είναι η άρρητη κατώτατη προσφορά που ο αποστολέας είναι διατεθειμένος να δεχτεί, ανέφερε η Ντούαρ. Αυτό σημαίνει ότι ένας συλλέκτης θα μπορούσε ενδεχομένως να αγοράσει ένα αντικείμενο για μόλις $ 50.

Πολλές από τις 173 παρτίδες που πωλήθηκαν στο διαδίκτυο από τη διάσημη συλλογή Emily Fisher Landau στον οίκο Sotheby’s, για παράδειγμα, πουλήθηκαν χωρίς αποθεματικό. Ένας συλλέκτης αγόρασε το TARO (Calocasia Esculenta) του Gregory Hull, 1990, για $508  (το μισό της χαμηλής εκτίμησης) και ένας άλλος αγόρασε το Head in the Clouds, ένα μονότυπο, παστέλ, κιμωλία και γραφίτη σε χαρτί του 1993 από τους Wendy Mark, Winifred McNeill, και Esther Podemski, για $254, ένα κλάσμα της χαμηλής εκτίμησης των $2.000.

«Αυτό που παρατηρήσαμε πρόσφατα, σε μια προσπάθεια να κερδίσουμε περισσότερες πωλήσεις, είναι ότι τα νοικοκυριά είτε δεν έχουν αποθεματικό για τα είδη online πώλησης με χαμηλότερο εισιτήριο είτε μειώνουν τα αποθεματικά», λέει η Ντούαρ.

Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμη και κατά τη διάρκεια μιας ζωντανής πώλησης. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο οι λεγόμενες αναλογίες πώλησης – ένα ποσοστό μέτρησης του πόσες παρτίδες σε μια δεδομένη πώληση πωλούνται – διατηρήθηκαν ακόμη και όταν το σύνολο για μια δημοπρασία πέφτει κάτω από το εκτιμώμενο αποτέλεσμα, λέει.

Πολλές από τις χαμηλότερες πωλήσεις πέρυσι ήταν σε κατηγορίες πολυτελείας, συμπεριλαμβανομένων κοσμημάτων και ρολογιών, όπου οι πωλήσεις αυξήθηκαν συνολικά κατά 10,3% φέτος.

Η κατηγορία αντιπροσώπευε το 16% των συνολικών πωλήσεων στους τρεις οίκους πέρυσι, από 11,8% ένα χρόνο νωρίτερα, και τώρα είναι το τρίτο μεγαλύτερο τμήμα δημοπρασιών και για τους τρεις οίκους, ανέφερε η ArtTactic. Αν και ο Christie’s πούλησε το διαμαντένιο δαχτυλίδι Bleu Royal για σχεδόν 44 εκατομμύρια δολάρια τον Νοέμβριο στη Γενεύη, πολλά κοσμήματα και ρολόγια βρίσκονται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Εκτυπώσεις και εκδόσεις για νεαρότερους αγοραστές

Μια άλλη κατηγορία που προσελκύει όλο και νεότερους αγοραστές είναι οι εκτυπώσεις και οι εκδόσεις. Πέρυσι, οι πωλήσεις σε αυτήν την κατηγορία αυξήθηκαν κατά 18,3%, καθώς ο αριθμός των παρτίδων αυξήθηκε κατά 28,6%, ανέφερε η ArtTactic.

«Είναι ένας από τους μόνους τομείς καλών τεχνών που αναπτύχθηκε πραγματικά», λέει η Ντούαρ. «Αυτό που βλέπουμε εκεί είναι λογικές τιμές. Ο κόσμος βλέπει μια εκτίμηση και είναι μια καλή εκτίμηση και είναι λογικό για το κομμάτι και είναι επίσης πιο προσιτό».

Το γεγονός ότι ολοένα και νεότεροι συλλέκτες μπορεί να έλκονται από λιγότερο συμβατικά, φθηνότερα έργα τέχνης και συλλεκτικά αντικείμενα ήταν εμφανές στην Heritage Auctions πέρυσι, η οποία σημείωσε άνοδο 22% στις συνολικές πωλήσεις σε εταιρικό ρεκόρ 1,76 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αν και ο οίκος δημοπρασιών είχε πολλά αντικείμενα με μεγάλες τιμές πέρυσι – συμπεριλαμβανομένης μιας φανέλας για το σπίτι που φορούσε ο σταρ των New York Yankees Mickey Mantle τη σεζόν του 1958 που πουλήθηκε για 4,68 εκατομμύρια δολάρια – η πλειοψηφία των ειδών πωλούνται σε πιο προσιτές τιμές. Η Heritage πουλάει τα πάντα, από καλές τέχνες μέχρι νομίσματα, γραμματόσημα, κόμικς και αθλητικά αναμνηστικά.

Millenials και Gen Z

Η άνοδος των πωλήσεων σε πολλές από αυτές τις χαμηλότερες κατηγορίες αντικατοπτρίζεται από τους αγοραστές Millenials και Gen Z που κληρονομούν τον πλούτο από τους γονείς τους και την έξυπνη προσέγγιση των οίκων δημοπρασιών για την προσέλκυση αγοραστών που μπορεί να μην ενδιαφέρονται τόσο για παραδοσιακές κατηγορίες, όπως έργα Ιμπρεσιονιστών ή Μεταναγεννησιακών, λέει η Ντούαρ.

Ακόμη και στο πλαίσιο των καλών τεχνών, η ισχυρότερη δεξαμενή υποβολής προσφορών είναι για έργα με τιμές «χαμηλότερες τελικές», λέει, επικαλούμενη μια ξεχωριστή αναφορά που κάνει η ArtTactic σχετικά με τον Sotheby’s.

«Υπάρχει μια θετική ιστορία εκεί, ενώ το κορυφαίο άκρο της αγοράς τροπαίων συρρικνώθηκε πέρυσι, βλέπαμε ανάπτυξη στην αγορά των $1 -5 εκατ. από άποψη παρτίδων και αξίας», λέει. «Ακόμα χαμηλότερες τιμές, κάτω από $50.000, προχωρούν… Η ζήτηση για τέχνη υπάρχει».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tέχνη και Ζωή