Κυβερνοεπίθεση δέχθηκαν οι λογαριασμοί email που ανήκουν σε μέλη των ανώτερων στελεχών της Microsoft από μια διαβόητη ρωσική ομάδα hacking που είχε πρόσβαση στα συστήματα για εβδομάδες πριν εντοπιστεί.

Αυτό ανακοίνωσε η εταιρεία με ανάρτηση στο ιστολόγιό της, σύμφωνα με την οποία η Midnight Blizzard, η ρωσική κρατική οργάνωση γνωστή και ως Nobelium, απέκτησε πρόσβαση σε ένα «πολύ μικρό ποσοστό» λογαριασμών e-mail εργαζομένων της Microsoft τον Νοέμβριο, μεταξύ των οποίων και ανώτερων στελεχών της, γράφουν οι FT.

Microsoft: Ξεπέρασε την Apple σε χρηματιστηριακή αξία

Η επίθεση εντοπίστηκε στις 12 Ιανουαρίου και η Midnight Blizzard έχασε την πρόσβαση στους λογαριασμούς «στις 13 Ιανουαρίου ή κάπου εκεί», ανέφερε η Microsoft. Επεσήμανε, επίσης, ότι η επίθεση «δεν ήταν αποτέλεσμα ευπάθειας σε προϊόντα ή υπηρεσίες της Microsoft».

Παλιοί γνώριμοι

Οι επιθέσεις, σύμφωνα με τον τεχνολογικό κολοσσό, υπογράμμισαν τους κινδύνους που απορρέουν από τη δράση ομάδων όπως η Midnight Blizzard, η οποία ήταν υπεύθυνη για μια σειρά υψηλού προφίλ επιθέσεις στον κυβερνοχώρο το 2020, οι οποίες κατέλαβαν λογισμικό από την SolarWinds προκειμένου να παραβιάσουν τα υπουργεία Οικονομικών και Εμπορίου των ΗΠΑ, καθώς και το Πεντάγωνο και αρκετές εταιρείες της Fortune 500, καθώς, όπως δήλωσαν οι ΗΠΑ, η οργάνωση συνδέεται με την υπηρεσία εξωτερικών πληροφοριών της Ρωσίας.

Τον Αύγουστο, η Microsoft προειδοποίησε τους χρήστες ότι η ίδια ομάδα διεξήγαγε απόπειρες phishing που αποστέλλονταν ως συνομιλίες του Microsoft Teams.

Πώς έδρασαν

Στην τελευταία επίθεση, η οργάνωση hacking είχε αρχικά στοχεύσει «λογαριασμούς e-mail για πληροφορίες που σχετίζονται με την ίδια τη Midnight Blizzard», ενημέρωσε η Microsoft.

Οι χάκερ χρησιμοποίησαν τη λεγόμενη επίθεση ψεκασμού σε κωδικούς -η οποία περιλαμβάνει τη δοκιμή κοινών κωδικών πρόσβασης για να συνδεθεί κανείς σε πολλούς διαφορετικούς λογαριασμούς- προκειμένου να εισβάλουν σε έναν «legacy» λογαριασμό και στη συνέχεια χρησιμοποίησαν αυτόν τον λογαριασμό για να αποκτήσουν πρόσβαση στους άλλους.

Η Microsoft ανέφερε ότι εξακολουθεί να αναλύει τον αντίκτυπο της επίθεσης και τις πληροφορίες που είχε λάβει η οργάνωση και ότι συνεργάζεται με τις αρμόδιες αρχές.

Δεν υπήρχαν αρχικά στοιχεία ότι η Midnight Blizzard είχε αποκτήσει πρόσβαση σε λογαριασμούς πελατών ή συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, πρόσθεσε η εταιρεία.

«Δεδομένου ότι οι απειλές που τροφοδοτούνται και χρηματοδοτούνται από εθνικά κράτη είναι μια πραγματικότητα, αλλάζουμε την ισορροπία που πρέπει να επιτύχουμε μεταξύ του κινδύνου ασφάλειας και του επιχειρηματικού κινδύνου – το παραδοσιακό λογισμικό απλά δεν είναι πλέον επαρκές», τόνισε. . «Για τη Microsoft, αυτό το περιστατικό έχει τονίσει την επείγουσα ανάγκη να προχωρήσουμε ακόμη πιο γρήγορα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
ThreatScene Greece: Ανακοίνωση νέου εξειδικευμένου τμήματος για την ναυτιλία
Τεχνολογία |

«Ασπίδα» από τις κυβερνοεπιθέσεις και στη ναυτιλία στήνει η ThreatScene Greece

«Στην ThreatScene, η αποστολή μας δεν σταματά μόνο στη ναυτιλία. Δεσμευόμαστε να προστατεύουμε το σύνολο των επιχειρήσεων απέναντι στις κυβερνοαπειλές», είπε η διευθύνουσα σύμβουλος, Κατερίνα Τασιοπούλου

Τεχνητή Νοημοσύνη: Τα οφέλη, το υψηλό κόστος και οι κίνδυνοι κυβερνοασφάλειας
Tεχνητή νοημοσύνη |

Μιχάλης Μπλέτσας (MIT): Η AI μου έχει στερήσει τον ύπνο

Ο διοικητής της Αρχής Κυβερνοασφάλειας Μιχάλης Μπλέτσας προσδιόρισε ως ζητούμενο το «να αναπτύξουμε δεξιότητες που θα μας επιτρέψουν να δουλέψουμε με την τεχνητή νοημοσύνη και όχι για την τεχνητή νοημοσύνη»

Επιχειρήσεις: Αναγνωρίζουν την χρησιμότητα της AI αλλά δεν επενδύουν σε αυτή
Tεχνητή νοημοσύνη |

Οι ελληνικές επιχειρήσεις αναγνωρίζουν την χρησιμότητα της AI αλλά δεν επενδύουν σε αυτή

Τι έδειξε η έρευνα «Technology & Beyond: The impact of AI» που παρουσιάστηκε στο «Future Unfold» της Grant Thornton για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τη σχέση τους με την τεχνητή νοημοσύνη