Παρά τις ανησυχίες για ύφεση και αυξημένο πληθωρισμό, μόνο ένα μικρό ποσοστό των CEOs στις ΗΠΑ αισθάνεται προετοιμασμένο για οποιοδήποτε από τα δύο το νέο έτος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Chain Store Age και την νέα έρευνα «C-Suite Outlook 2024» του Conference Board σε 1.200 στελέχη, συμπεριλαμβανομένων 630 CEOs, μόνο το 37% των CEOs των ΗΠΑ δηλώνουν ότι είναι προετοιμασμένοι για μια ύφεση και μόνο το 34% είναι προετοιμασμένοι για υψηλό πληθωρισμό.

CEOs: Aυτοί διέπρεψαν το 2023 [γράφημα]

Η ύφεση και ο πληθωρισμός κατατάσσονται στην 1η και 2η θέση αντίστοιχα τόσο για τους αμερικανούς όσο και για τους διεθνείς CEOs. Μόλις το 27% των ηγετών σε παγκόσμιο επίπεδο δηλώνουν ότι είναι προετοιμασμένοι για μια ύφεση, ενώ ένα 27% εκφράζουν την ίδια άποψη για τον πληθωρισμό.

Για τη βραχυπρόθεσμη αύξηση των κερδών, οι CEOs δίνουν προτεραιότητα σε διάφορες πτυχές της επιχειρηματικής ανάπτυξης. Τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε εθνικό (αμερικανικό) επίπεδο επισημαίνουν ότι σχεδιάζουν να εισαγάγουν νέα προϊόντα και υπηρεσίες, να αυξήσουν τις πωλήσεις μέσω μάρκετινγκ, να εισέλθουν σε νέες αγορές και να επενδύσουν στην τεχνολογία.

Για τα επόμενα τρία-πέντε χρόνια, τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι παγκόσμιοι διευθύνοντες σύμβουλοι είχαν τον ίδιο κατάλογο επενδυτικών προτεραιοτήτων. Σχεδιάζουν να επενδύσουν στην καινοτομία, σε νέους επιχειρηματικούς κλάδους, στον ψηφιακό μετασχηματισμό (συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης), στο μάρκετινγκ και στις προωθητικές ενέργειες, καθώς και στην «αναβάθμιση» και διατήρηση των υφιστάμενων ταλέντων.

Τι έδειξε η έρευνα C-Suite Outlook 2024

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι παγκοσμίως κατατάσσουν το υψηλότερο κόστος δανεισμού ως την #4 εξωτερική ανησυχία για το 2024. Οι CEOs των ΗΠΑ το κατατάσσουν ως την #4 ανησυχία.

Στην κορυφή της λίστας των γεωπολιτικών απειλών των CEOs παγκοσμίως για το 2024 βρίσκεται η αύξηση των τιμών της ενέργειας. Άλλοι κίνδυνοι υψηλής προτεραιότητας περιλαμβάνουν το ενδεχόμενο αύξησης των κυβερνοεπιθέσεων (#2), τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή (#3) και τον πόλεμο στην Ουκρανία (#4). Πέρα από το εθνικό χρέος και τα ελλείμματα (#1), οι κορυφαίες γεωπολιτικές ανησυχίες των Αμερικανών CEOs είναι οι κυβερνοεπιθέσεις (#2), ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή (#3), οι υψηλότερες τιμές της ενέργειας (#4) και ο πόλεμος στην Ουκρανία (#5).

Μόνο το 4% των CEOs των ΗΠΑ και των παγκόσμιων CEΟs δηλώνουν ότι θα δώσουν προτεραιότητα στην επιστροφή των εργαζομένων με πλήρη απασχόληση στο γραφείο το 2024.

Περισσότεροι από εννέα στους δέκα (92%) CEOs των ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα αυξήσει την παραγωγικότητα. 86% αναμένουν ότι θα βελτιώσει τις δυνατότητες μάρκετινγκ. 63% αναμένουν ώθηση στις πωλήσεις, τα έσοδα και τα κέρδη. Παγκοσμίως, το 91% πιστεύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αυξήσει την παραγωγικότητα- το 79% αναμένει ότι θα βελτιώσει τις δυνατότητες μάρκετινγκ- το 68% αναμένει ώθηση στις πωλήσεις, τα έσοδα και τα κέρδη.

Το ένα τρίτο (32%) των CEOs των ΗΠΑ δηλώνουν ότι η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα είναι σημαντικά θετική για τους οργανισμούς τους. Μεταξύ των CEOs σε παγκόσμιο επίπεδο, το ποσοστό είναι 51%. Όταν τους ζητήθηκε να κατατάξουν τα επερχόμενα σχέδιά τους για ανάπτυξη, οι CEOs στις ΗΠΑ και παγκοσμίως κατέταξαν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μόλις στην 20ή θέση μεταξύ 23 επιλογών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου
Διεθνή |

Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Παρίσι

Στόχος η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις γαλλικές εταιρείες από τους νέους αυστηρούς κινεζικούς κανόνες εισαγωγής που απαιτούν την ανταλλαγή τύπων και τεχνογνωσίας παραγωγής